Nyolc csapat folytatja az MK-ban

2023.12.24. 14:14

Az utolsó kör előtt kialakult a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa mezőnye

A korábbi évek hagyományainak megfelelően a bajnoki alapszakasz első köre rangsorol az áprilisi, Magyar Kupa fináléra a férfi kosárlabdázóknál. A fehérváriak a második helyen léptek tovább.

Horog László

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A december 22-én vívott idei utolsó összecsapásnak, a ZTE-Budapesti Honvéd bajnoki mérkőzésnek már nem volt tétje abból a szempontból, ki jut a tavaszi kupadöntőbe. A vendég fővárosiak 95-91-es sikere már nem befolyásolta a tabellát. Négy együttes áll 6-7-es mutatóval, a momentán 6. ZTE, a 7. Pécs, a 8. Debrecen és a 9. Sopron ugyanennyi győzelmet és vereséget számlál, közöttük minitabella döntött, ki került a legjobb nyolc közé. Ebből az összevetésből a hűség városának együttese jött ki legrosszabbul. A pécsiek a DEAC-ot (75-64), a DEAC a Sopront (86-73), a Sopron pedig a Pécset (78-75) verte, az eredményekből az következett, hogy a minitabellát a Pécs nyerte, a DEAC és a Sopron előtt.

A következő együttesek folytatják a nyolc között: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely,
Arconic-Alba Fehérvár, NHSZ-Szolnoki Olajbányász, Egis Körmend, SZTE-Szedeák, Zalakerámia ZTE KK, NKA Universitas Pécs, DEAC.

Az albások két hónapon át vezették az NB I-es tabellát, majd simán kikaptak Szombathelyen, aztán másfél héttel később hosszabbításban, 93-92-re Debrecenben is – továbbá két győzelmet is arattak -, a táblázat második helyén zárták a félszezont, ami szintén dicséretes. A Falco 12-1-es mérleggel vezet – a negyedik körben kaptak ki egy ponttal Szegeden, később nem hibáztak -, a fehérvári kék-fehérek 11-2-es mérleggel rendelkeznek. Másfél éve, a Zsíros Tibor Magyar Kupa nyolcas, debreceni, nyolc csapat részvételével rendezett döntőjében a fehérváriak remekül kezdtek, gond nélkül verték a Sopront, aztán az elődöntőben az előzőleg a toronymagas favoritnak számító Falcót búcsúztató szegediekkel találkoztak. Magabiztosan vezetett Matthias Zollner együttese, azonban a Fejér vármegyeiek a záró negyedben érthetetlenül leolvadtak, végül simán kikaptak, mint ahogy a bronzmeccsen sem volt esélyük a Kecskeméttel szemben. A kupát magabiztos, 100-72-es sikerrel a Szolnok nyerte.

Tavaly tavasszal már nem nyolcas, hanem - a költségek csökkentése okán – négyes finálét rendezett a honi szövetség, visszatértek a korábbi hagyományokhoz.  Sorsolás döntött a negyeddöntős párokról, az NB I első köre után előrébb végző csapat vívhatta otthon a negyeddöntő egyetlen összecsapását. Az edzőcsere után remeklő – Zollnert segítője, Alejandro Zubillaga váltotta a kapitányi hídon -, két hónapon kizárólag győzelmet arató fehérváriak a legnehezebb ellenfelet, a honi egyeduralkodó Falcót kapták, ráadásul idegenben. Bár a kék-fehérek végig jól tartották magukat az Aréna Savariában, végül 79-75-es vereséget szenvedtek, nem jutottak be a négyes fináléba. A három nappal később, a fővárosi Tüskecsarnokban rendezett döntőt a Falco nyerte, magabiztosan, 92-48-ra lelépték a Sopron KC-t.

A fehérváriak nyilván ezúttal szerencsésebb sorsolásban bíznak. A lebonyolítási rendszer megegyezik a tavalyival, a nagydöntőbe négy csapat jut, az egymeccses negyeddöntők során a bajnokságban előrébb helyezkedő gárda a pályaválasztó.

Az elmúlt évtized győztesei:

2013: Alba Fehérvár

2014: Szolnoki Olaj KK

2015: Szolnoki Olaj KK

2016: Egis Körmend

2017: Alba Fehérvár

2018: Szolnoki Olaj KK

2019: Szolnoki Olaj KK

2020: a koronavírus-járvány miatt elmaradt

2021: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

2022: Szolnoki Olajbányász

2023: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában