Prímán fitt

2023.12.15. 07:00

75 évesen is edzéseket tart a fitt-nagymama

Egy rendhagyó születésnapi köszöntés ötletével rukkolt elő a Primafitt Tornastúdió vezetője, Szabó-Bodó Adrienn. Szeniorcsoportjuk oktatója 75 évesen is lelkesen tornázik és mozgatja meg hetente háromszor a sportolni vágyókat. Herczogné Klárika nem éppen hétköznapi életstílusa már önmagában megéneklést kíván, a születésnap apropója csak hab a tortán.

Ferencz Balázs

Herczogné Klárikától a bohóság sem áll távol az órái alatt

Forrás: Primafitt Tornastúdió

75 év felett sem áll meg az élet. Herczogné Klárika nap mint nap bizonyítja is ezt, holott nem volt mindig a sport megszállottja. 

1948. december 17-én Gödöllőn született, de az Állattenyésztési Főiskolát már Hódmezővásárhelyen végezte. Egy MGTSZ-ben helyezkedett el, öt éven át vezette a telepet, ahol egy turnusban 100 ezer csirkét neveltek.
Gábor fia már hároméves volt, mikor 1975-ben szakmát váltott, elvégezte a Ho Si Minh tanárképző főiskolát, és tanítani kezdett. 1979-ben Annamáriának is életet adott, 1997-ig pedig Rimócon, egy falusi kis iskolában oktatta a gyerekeket. Segédkönyvet írt a kémia oktatásához, nebulóival szép sikereket ért a különféle tanulmányi  versenyeken. Szenvedélyesen tanított, amit aztán a sárkeresztesi általános iskolában folytathatott, miután Gyuri, a férje munkát kapott a koronázóvárosban. 

Ötvenéves volt, mikor magas vérnyomása miatt az orvosa sportmozgást javasolt neki. Herczogné Klárika morfondírozott, mi tévő legyen, hiszen világ életében felmentett volt tornából.  Általános iskolás évei alatt egészségügyi problémája miatt nem járt testnevelés órákra, a főiskolán pedig igazoltan maradt távol a tornateremtől, hiszen a diáktanács vezetőségében tevékenykedett sokat.

A Primafitt Tornastúdió edzői között
Forrás: Primafitt Tornastúdió

1998-ban két kollégája csábította el a Primafitt Tornastúdióba. S ez meghatározta életét, hiszen szenvedélyévé vált a mozgás is. Hetente legalább három alkalommal járt tornázni, könnyen beilleszkedett a közösségbe. Ráadásul a vérnyomása is normalizálódott. Bő tíz évnyi rendszeres sportolás után a tornastúdió vezetője felkérte, hogy tartson szenior órákat. Klárika sokat vacillált, mert nem tartotta teljesen alkalmasnak magát a trénerségre, de a párja biztatására belevágott. 

Az immár három unokát szerető - két lány közülük a nagymama tréningjeire is beáll - 2009 óta tornázik együtt a szenior csapattal, heti három alkalommal tart edzést. De nem csupán az edzőteremre korlátozódik a sporttal és tanítványaival való kapcsolata, csoportja tagjaival  színházba, kávézni, kirándulni is járnak. Legutóbb az országos hírű fitnesztréner, Katus Attila táborában a fiatalokat megszégyenítő energiával edzett.

Szenvedély. Herczogné Klárika éltetője, s személyisége legfőbb jellemzője. Amit mindannyiunknak meg kellene élnünk, tegyük dolgunkat az élet bármely területén.

Herczogné Klárika a szeniorok vezére
Forrás: Primafitt

A tornastúdió minden munkatársa szeretettel köszönti Klárikát születésnapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában