Nagy Lajos együttese legyőzte Egyiptomot és Szlovákiát

2023.11.03. 08:30

Elődöntős az Emírségekben a magyar válogatott

Előbb Egyiptom, majd Szlovákia gárdáját múlták felül kispályás futballistáink a minifoci-világbajnokságon. Immár elődöntős a nagyszerűen menetelő nemzeti együttes.

Horog László

A válogatott továbbra is veretlen, immár elődöntős a Ras Al Khaimahban rendezett világbajnokságon

Fotó: Országos Minifutball Szövetség

Kiválóan szerepel a székesfehérvári Nagy Lajos által dirigált magyar minifuball-válogatott az egyesült arab emírségekbeli Ras al Khaimah-ban zajló világbajnokságon, a sikeres csoportmeccsek után előbb 3-0-ra győzte le Egyiptomot a nyolcaddöntőben, majd csütörtökön este Szlovákia gárdáját is legyűrte 1-0-ra. Az eseményen eddig tetten érhető, egygólos sormintát mindössze az észak-afrikaiak elleni derbi bontotta meg, amúgy minden ellenfelét szoros csatában verte a válogatott, azonban az egyiptomiak ellen magabiztos győzelmet arattak legjobbjaink.

A fiúk nyitás gyanánt előbb 1-0-ra legyőzték Portugáliát a H-csoport első fordulójában, Barabás Miklós góljával, aztán jött Líbia, akiket kiváló hajrával, a végjátékban sikerült 2-1-re legyűrni Lovász Bence és Kiss Gábor találataival, majd újra Barabás Miklós higgadt és szemfüles találata döntött a Szerbia elleni 1-0-s siker során. A negyeddöntőben Egyiptom volt a mieink ellenfele, a gazdag történelemmel rendelkező arab ország az Európa-bajnoki címvédő Azerbajdzsán mögött másodikként végzett a csoportjában, tehát komoly meccsre volt kilátás. Ráadásul a derbit kihagyta a csapatkapitány, Barabás Miklós, aki a szerbek elleni mérkőzés utolsó pillanataiban kapott rúgást a bokájára. 

A 9. percben szerezte meg a vezetést a magyar csapat, Nádasi lövése még kijött a kapusról, de a kipattanót Dunai közelről a kapuba pofozta (1-0). Kisvártatva már kétgólos volt a magyar előny, ismét a lendületes Dunai volt eredményes (2-0). Magabiztos volt Nagy Lajos együttese, egyoldalúan csordogált a játék, a zárás előtt, a 49. percben a gyors magyar kontra nyomán Egyiptom szerzett egy öngólt Gamal jóvoltából, ezzel alakult ki a 3-0-s végeredmény. 

-Jobbak voltunk az egyiptomiaknál, minden elképzelésünk megvalósult, főleg az első félidőben. Jól feltérképeztük őket, megérdemelt sikert arattunk – közölte Nagy Lajos, a mieink szakvezetője.

A szlovákok elleni negyeddöntőben sem számíthatott a szakmai stáb a korábban két gólt szerző csapatkapitányra, Barabás Miklósra. Játéka erősen kérdéses a folytatásban is, lévén a vártnál súlyosabb a sérülése. A szervezők ezúttal nem voltak túl felkészültek, lévén nemzeti himnuszunk helyett a 2016-os, franciaországi, nagypályás Eb-n ikonikus nótává nemesedő, a Soho Party által előadott, „Az éjjel soha nem érhet véget” című, a magyar futballdrukkerek számára azóta örökbecsű popdal szólt a hangszórókból. Gyorsan változtattak, a megfelelő melódia következett. Egyik fél sem kapkodott, érthető módon, a két együttes remekül ismeri egymást, évente többször találkoznak, felkészülési találkozón, döntően Budapesten és Galántán.

A 7. percben a szlovákok kapusa, Erik Feriancik nagyot hibázott, eladta a labdát, amit Kozó Viktor egyből kapura lőtt, Feriancik pedig a büntetőterületen kívül kézzel avatkozott közbe, a videózás után kiállították, továbbá halmazati büntetés gyanánt öt perc emberelőnybe került a magyar válogatott. Bár beszorult a szlovák együttes, a lehetőséget nem sikerült kihasználni. Dominált a magyar gárda, de találatot nem szerzett.

A 44. percben aztán a szlovák cserekapus első nagy hibáját kihasználta a válogatott: Pella eladta a labdát, Kozó a kapura tört, majd Kiss Gáborhoz passzolt, aki ballal lőtt a rövid sarokba, 1-0. A későbbiekben kadt helyzete az északi szomszédnak, de egyenlíteniük nem sikerült, a magyar védelem ismét remekül állta a sarat, a világbajnokságon hátsó alakzatunk mindössze egyszer kapitulált, a Líbia elleni, második csoportmeccsen, Bilal Mohammed volt eredményes.

A legutóbbi vb-n, 2019-ben, Perthben – azóta a pandémia miatt nem rendeztek ilyen súlyú eseményt -, negyedik helyen záró, a friss világranglista ötödik helyét elfoglaló magyar válogatott az elődöntőben pénteken, magyar idő szerint 16.00-tól (helyi idő szerint 19-kor) lép pályára a vb-bronzérmes és Eb-ezüstérmes Románia ellen. A másik ágon a világbajnoki címvédő Mexikót búcsúztató Kazahsztán és a legutóbbi, tavaly nyári, kassai Ebn aranyérmet szerző Azerbajdzsán harcol egymással a fináléba kerülésért.

Ras Al Khaimah, minifutball-világbajnokság, negyeddöntő:
Magyarország-Szlovákia 1-0 (0-0)
Gólszerző: Kiss (44.)
Piros lap: Feriancik (9.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában