Nagy Lajos együttese legyőzte az Európa-bajnok Azerbajdzsánt

2023.11.04. 17:33

Bronzérmet szereztek a magyar minifutballisták az Emírségekben

Története legnagyobb sikerét érte el a minifutball-válogatott, bronzérmes lett a világbajnokságon, Ras Al Khaimahban. A helyosztón az Eb-győztes Azerbajdzsánt verték 3-1-re.

Horog László

Megérdemelten lett bronzérmes a magyar minifutball-válogatott a világbajnokságon, az Egyesült Arab Emirátusokban

Fotó: Országos Minifutball Szövetség

Európa-bajnokságon már szereztek érmet, 2017 nyarán, a csehországi Brnóban léphettek a dobogó legalsó sokára Nagy Lajos szövetségi kapitány játékosai, világbajnokságon két évvel később, Ausztráliában, egészen pontosan Perthben zártak a negyedik helyen. A gyűjteményből tehát még a világbajnoki érem hiányzott, de immár azt is birtokolja a nemzeti együttes. Történelmet írtak a minifocisták. A hazai, kispályás labdarúgás központja Székesfehérvár, a szövetségi elnök, Tibor Dávid, valamint a szakmai munka felelőse, Nagy Lajos egyaránt itt született és éli hétköznapjait.

A mieink remekül meneteltek a vb-n, mindössze egyszer kaptak ki, pénteken délután a románok ellen 3-0-ra, így a finálé helyett a bronzmérkőzéssel búcsúztak a tornától. Az azeriek a tavaly júniusi, Kassán bonyolított Európa-bajnokság győzteseként érkeztek az olajországban rendezett vb-re. Nálunk az utolsó, szerbek elleni csoportmeccs végjátékában egy csúnya belépő nyomán súlyos sérülést, bokatörést szenvedő csapatkapitány, Barabás Miklós gipszben, a kispadon figyelte a játékot, távollétében Nagy Lajos a Tajti - Nádasi, Kövesdi - Ladányi, Győri - Dunai kezdőcsapatot küldte a műfűre, a derbi elején az azeri térfélen zajlott a játék, Ladányi már a 3. percben vezetéshez juttatta a nemzeti együttesünket, szabadrúgást küldött a sorfal mellett a hálóba, 1-0.  A gyors gól után az ellenfél szabálytalanságokkal próbálta tördelni a játékot, nem sok sikerrel, Kiss Gábor élesen belőtt labdája után az érkező Kozót centiméterek választották el az újabb találattól. Kisvártatva, a 12. percben mégis megszületett, védelmi hiba után Kövesdi elé került a labda, aki a félpályáig kirohanó kapus mellett a saját térfeléről gurított az üres kapuba, 2-0. Feléledtek az azeriek, Tajtinak a 15. percben kellett először nagyot védenie, a 21. percben pedig közel járt a háromgólos előnyhöz is a magyar csapat: Bozsoki középre fejelt labdája után Kozó közeli lövését hatalmas bravúrral mentette a hálóőr.

A második félidő kezdetén beszorultak a mieink, a fiúk döntően védekeztek, ha enyhült a nyomás, a túloldalon szabadrúgásból veszélyeztettek.  Ladányi lövésébe Dunai piszkált bele a kapufánál, de a jól kivitelezett, begyakorolt figura nem lett sikeres, mert a kapus észnél volt a bal saroknál. Néhány másodperccel később aztán Ladányi megsérült, a Barabás távollétében csapatkapitánynak kijelölt, a térdét fájlaló labdarúgót hordágyon vitték le a pályáról.

Támadtak az azeriek, de a védők blokkoltak önfeláldozóan, vagy Tajti portás védett hatalmas bravúrral, ahogy a korábbi mérkőzéseken is.  A 44. percben érett góllá a nyomás: Elvin Alizada 10 méterről helyezte a labdát a hálóba, 2-1. A gólhoz kellett az is, hogy a kapu előtt bóklászó Seymur Mammadov rafináltan átlépte a guruló labdát, megtévesztve ezzel Tajti kapust. Támadott a rivális, ám gólt nem ők szereztek, a zárás előtt Kozó került helyzetbe, mellel maga elő tette a labdát, majd a kirepülő kapus alatt a hálóba továbbított, 3-1.

Ras Al Khaimah, világbajnokság, bronzmérkőzés:
Magyarország-Azerbajdzsán 3-1 (2-0)
Gólszerzők: Ladányi (3.), Kövesdi (12.), Kozó (47.) ill. Alizada (44.)

A magyar minifutball-válogatott 13 fős vb-kerete. Kapusok: Tajti Bence, Bohony Bálint. Mezőnyjátékosok: Barabás Miklós, Ladányi Dávid, Bozsoki Imre, Csoszánszki Dávid, Kozó Viktor, Nádasi Kornél, Dunai András, Kiss Gábor, Győri Barnabás, Kövesdi Zsombor, Lovász Bence. Szövetségi kapitány: Nagy Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában