Adok-kapok a magyar öttusában

2023.10.24. 09:51

Mizsér Attila is közleményben reagált Vörös Zsuzsa levelére

Nem csitulnak a kedélyek a Magyar Öttusa Szövetség vezetésében. A korábban napvilágot látott - Vörös Zsuzsanna, mint a MÖSZ megbízott elnökének munkáját kritizáló -, hűtlen kezelés gyanúját firtató cikkeket követően 2004 olimpiai bajnoka sajtóközleményben reagált. Most a szövetségen belüli vizsgálatokat elemző, majd lépéseket tevő főtitkár, Mizsér Attila is közleményben reflektált Vörös Zsuzsa szavaira. Változtatás nélkül közöljük.

Feol.hu

Mizsér Attila, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára is közleményt adott ki

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Földi Imre

Nem csitulnak a kedélyek a Magyar Öttusa Szövetség vezetésében. A korábban napvilágot látott - Vörös Zsuzsanna, mint a MÖSZ megbízott elnökének munkáját kritizáló -, hűtlen kezelés gyanúját firtató cikkeket követően 2004 olimpiai bajnoka sajtóközleményben reagált. Most a szövetségen belüli vizsgálatokat elemző, majd lépéseket tevő főtitkár, Mizsér Attila is közleményben reflektált Vörös Zsuzsa szavaira. Változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Magyar Öttusa Közösség! Tisztelt Olvasók!

A teljeskörű tájékoztatás alapérték, ennek szellemében kértem helyet, hogy Vörös Zsuzsa gondolataira reflektáljak.

Először is a legfontosabb a sajtóközlemény kapcsán, egy helyesbítés: a „jogi képviselője szerint a feljelentés jogilag nem állja meg a helyét” mondat óriási félreértésre ad okot. A jogi tanács úgy szólt számomra, hogy jogi kötelezettségem nem keletkezett attól, hogy az átvilágítási jelentésben a MÖSZ működésére nézve súlyos megállapítások voltak. Felmerült bennem ugyanis, hogy amennyiben nem teszek feljelentést, akkor éppen ezáltal leszek jogilag támadható. Ezt nem akartam megkockáztatni. A feljelentés tehát nagyon is megállja jogilag a helyét, majd a szakértők teszik vele a dolgukat. Jogilag nem volt kötelezettségem, morálisan nagyon is kötelezőnek éreztem megtenni a feljelentést, a magyar öttusa érdekében.

Másodszor, Zsuzsa szerint valótlan tényeket és sugalmazásokat használok ellene. Ez egyáltalán nem igaz. A tények magukért beszélnek, ezek közül íme néhány:

1, Vörös Zsuzsa egy-másfél évtizede elnökségi tag vagy a szakmáért is felelős általános alelnök.

2, A 2013-as Öttusa Stratégia (amely 2020-ig szólt) az utolsó komoly iránymutató anyag, ami átfogó elképzeléseket tartalmaz az öttusáról. Azóta nem született sportági stratégia, a vezetőknek ez feladata lenne, úgy tűnik, Vörös Zsuzsa számára ez nem fontos. (https://www.pentathlon.hu/ , Emberi Erőforrások Minisztériuma logóra kell kattintani)

3, Ebben a stratégiai anyagban a 20-21. oldalon 17 pontban van összefoglalva a Magyar Öttusa stratégiai céljainak listája a 2020-ig tartó időszakra nézve. Ebben az időszakban (2013-2020) Vörös Zsuzsa az öttusa elnökségében végezte munkáját. Szakmai alelnökként különösen fontos lett volna, hogy szívén viselje e célok megvalósítását. Nos, a tény az, hogy a 17 célkitűzésből legfeljebb 4-5 tekinthető teljesítettnek, vagyis a többi 12-13 kudarcba fulladt! Nem Zsuzsa az egyetlen felelős, de szakmáért felelős alelnökként igen súlyos a hanyagsága és mulasztása.

4, Folytatva az előző pontot: 2021-ben létrejött egy Stratégiai Bizottság, melyben szerepet vállaltam én is. Az öttusa stratégia megalkotásának céljával dolgoztunk, reménykedtem, hogy valami történik végre. A munka egyik lényegi eleme az egyesületek meghallgatása és javaslataiknak, kéréseiknek a stratégiába integrálása volt, pontosabban lett volna. Kiábrándító, hogy egyedül én írtam meg a vállalt részeket (kb. 20 oldal), senki más nem írt semmit. Gallai István főtitkár és Vörös Zsuzsa általános alelnök semmit nem tett azért, hogy legyen öttusa stratégia, hagyták a süllyesztőben.

5, Az Alapszabályunk szerint a kapitányoknak olimpiai felkészülési tervet kell írniuk. Sem a lemondásra kényszerült Kállai Ákos, sem a jelenlegi kettős kapitány, Martinek János nem írt ilyet az elmúlt két olimpiai ciklusban (!). Ezt számon kellett volna kérni rajtuk, sem a főtitkár, sem Vörös Zsuzsa nem tette meg.

6, Az elmúlt évek negatív utánpótlás tendenciáit ellensúlyozó terv, vagy a trend megfordítását célzó intézkedés és stratégia nem készült. A 2018-as utánpótlás csúcslétszámunk (kb.660) már 2019-ben csökkenni kezdett, az idei évre kevesebb, mint felére zsugorodott (275). Az idei évben hat (!) egyesület fejezte be az öttusa tevékenységet. És mindezt tétlenül nézték a vezetők, Zsuzsa is.

7, Az átvilágítási jelentés, amely alapján a feljelentést tettem, kiemelten a MÖSZ 2020-2022 közti időszakára vonatkozott. Számos olyan jogsértő és szabályzatellenes gyakorlatra mutat rá a jelentés, amely egy ellenőrzés (NAV, HM, Sportért Felelős Államtitkárság stb.) esetén veszélybe sodorná a sportág támogatását. Vörös Zsuzsa úgy állítja be, hogy az én tevékenységem és nyilatkozataim veszélyesek a támogatásra nézve. Fordítva igaz: az előző években folytatott jogellenes és szabálytalan működés és vezetői tétlenség veszélyeztette az öttusa támogathatóságát, amit éppen most tudunk majd visszaszerezni, hiszen feltártuk a súlyos problémákat. A felelőtlen vezetésnek megvannak a felelősei, jómagam nemigen lehetek, hiszen idén áprilisban lettem főtitkár.

8, Kiváló munkakapcsolatokat ápolok az állami sportvezetés számos kulcsszereplőjével. A sportállamtitkárral, a helyettes államtitkárral, az NSÜ elnök-vezérigazgatójával, az NSÜ szakmai stábjával, vagy a sportágfejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettessel rendszeresen konzultálok, ismertetem a helyzetet és elképzeléseimet a hazai öttusa jövőjéről. Pozitívnak értékelik. Nem tartok attól, hogy elnökké választásom esetén bármilyen veszély fenyegetné az öttusa támogatását. Sőt! Újszerű elképzeléseimhez ki akarom harcolni a források bővítését, hiszen értelmes és eddig elhanyagolt területeken kell tudatosan fejlesztenünk a sportágat. Ez még fontosabb most, hogy az olimpiai jövőnk 2028-ig biztosított a NOB döntése nyomán.

8, Vörös Zsuzsa ritka nagy sportoló! Olyan klasszisa az öttusának, akihez fogható alig akad. Idehaza csak a világ legnagyobb öttusázójának tekintett Balczó András előzi meg. Zsuzsa négyszer győzte le egyéniben a teljes világot, három világbajnokságon és egy olimpián. Egyéb érmei felsorolása hosszadalmas lenne. Aranyszobrot érdemel öttusázói erényeiért. De az egy teljesen más kérdés, hogy milyen vezető.

 

A fenti pontokban csak a legnyilvánvalóbb, az olvasók számára is közérthető hiányosságokra és mulasztásokra világítottam rá, szigorú tények mentén. Ha Zsuzsa csak tizedannyira jó vezető lenne, mint amilyen ragyogó öttusázó volt, a sportágunk ma sokkal előbbre járna, ez biztos. Nem a széthúzás és marakodás, nem a leépülés és tétlenség, hanem sokkal inkább az összefogás és a nehézségek legyőzése jellemezte volna sportágunkat az elmúlt években. Nem így volt, és egy ilyen kulcsszereplőnek mint ő, ebben óriási a felelőssége. Most mégis rám mutogat és hárítja a felelősséget, ami a gyenge és alkalmatlan vezetők sajátja. Döntse el az Olvasó, hogy a tények mit mutatnak.

 

Hajrá Magyar Öttusa!

 

Mizsér Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában