A MOL Fehérvár FC az életéért, a Puskás Akadémia FC a dobogóért küzd

2023.05.12. 19:33

Megyei rangadó, komoly tét

Talán még sohasem volt ekkora tétje a MOL Fehérvár FC és a Puskás Akadémia FC egymás elleni bajnokijának, mint most. Vasárnap 18 órától több kérdésre is körvonalazódhat valamiféle válasz.

Ferencz Balázs

Megyei rangadó lesz a Váli-völgyben

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

Egészen más célokért harcolnak manapság Felcsúton és Székesfehérvárott. Ugyan az utóbbi tíz évben az egymás ellen megvívott NB I-es csatározások során a Vidi volt eredményesebb, a Puskás Akadémia FC az előző két pontvadászatban már jobban szerepelt, mint megyei riválisa. Nincs ez másként most sem. A Puskás újra a dobogóért harcol, s minden esélye megvan arra, hogy egy bronz- valamint egy ezüstérem után újra gyűjtsön némi fémet. Ehhez azonban vasárnap este meg kell vernie a Vidit a bajnokság vége előtt három körrel, az OTP Bank Liga 31. fordulójában. 

Sahab Zahedit (fehérben) nehezen lehet tartani
Fotó: Árvai Károly / Forrás: Nemzeti Sport


A MOL Fehérvár FC-nek most nem ilyen magasztos feladat jutott, de a piros-kékek számára is adott és kötelező a   gyakorlat: meg kell vernie a Puskást, ha benn akar maradni az élvonalban...

A hétvége nagy kérdésére adhat választ a honi élvonal második és harmadik legtehetősebb csapata: mi űzheti inkább sikerre a magyar bajnokságban szereplő együtteseket, az érem dicsősége, vagy a becsület, és az NB I-es tagság megtartása?
A Puskás Akadémia az utóbbi időben többször is botlott, így a tabella ötödik helyéről, 44 pont birtokában várja a megyei rangadót, a negyedik Debrecen három, a harmadik Paks négy pontos lőtávolban van a forduló előtt. Vagyis a sárga-kékek versenyben vannak a dobogóért, s ha az utolsó két fordulóra is életben akarják tartani a reményeket, pontokat kell otthon tartaniuk. A Vidi jelen pillanatban kieső. Az eddig begyűjtött 31 pont a 11. pozícióra elegendő, a Honvéd egy, a kilencedik Mezőkövesd két pontnyi távolságra van, vagyis rendkívül kiélezett a versenyfutás a hátsó régióban. 

A fehérvári futball utoljára az 1998-99-es idényben volt ilyen mélyen, akkor az anyagi gondokkal küzdő klub nem tudott megragadni az első osztályban, a Siófokénál egyel rosszabb gólkülönbsége miatt búcsúzott. Verebes Józsefet akkor Csank János váltotta a vezetőedzői poszton, s a Vidi simán visszajutott egyből az NB I-be. Más világ volt, szerethetőbb, emberközelibb csapattal, olyan játékosokkal, akik kivétel nélkül képesek voltak harcolni a Vidiért. A történelem, az elődök, a hagyományok, a város miatt is. Pedig finoman fogalmazva sem volt komoly a  pénzben mérhető motiváció. Amiből mostanában bőven lenne, pontosabban van is, mert a hírek szerint a rendkívül gyatra teljesítmény okán sem sújtja szankció az elkényelmesedő „zsoldosokat”. 

Az idei pontvadászatban többször is padlóra került a Vidi, 30 forduló alatt csupán hét győzelmet aratott
Fotó: Árvai Károly / Forrás: Nemzeti Sport

Talán most jön el a végítélet napja. Az utolsó sansszal kell élnie a Vidinek, a pókerből ismert kifejezéssel élve, most kell bedobni az all-in-t. Vannak, akik már elkönyvelték, hogy a fehérváriak alászállnak a másodosztályba; vannak, akik jót röhögnek a Vidi szenvedésén; vannak, akik a bajnokság manipulálását sejtik, s így hisznek a MOL Fehérvár FC bennmaradásában. 
S vannak, akik bíznak a feltámadásban, hogy Bartosz Grzelak alakulata hamvából talpra talpra állva masírozik az életet és halált elválasztó vonal fölé.

Kenan Kodro (elől) a MOL Fehérvár FC legeredményesebb játékosa, most javíthatja múltheti hibáját
Fotó: Árvai Károly / Forrás: Nemzeti Sport

Ez lesz a két gárda 25. élvonalbeli összecsapása. Tízszer a fehérváriak, ötször a felcsútiak nyertek, kilenc alkalommal zártak döntetlenre. Az iksz most senkinek sem lesz jó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában