Tömegeket vonzott a sportmajális

2023.05.01. 15:30

Ezer és ezer szív dobbant a sportért (galéria)

Visszatért a fehérvári sportmajális a Bregyóba. Reggeltől délután 17 óráig zajlanak a sportprogramok.

Ferencz Balázs

Kicsik és nagyok, profik és amatőrök együtt vonultak a sportmajálison

Forrás: Kricskovics Antal

Reggel nyolc óra után néhány perccel kezdtek gyülekezni a város sportegyesületeinek képviselői a Petőfi szobornál. Nem meccsre, versenyre, viadalra készülődtek, hanem felvonulással tisztelegni a sport iránt. Évek óta erről szól a május elseje Székesfehérváron. A régi idők virslis, sörös hangulatát mára inkább a mozgás, a sport hatja át. 

Idén visszatért a fehérvári sportmajális a Bregyóba. A Petőfi szobortól nem a MOL Aréna Sóstó felé vette az irányt a több száz, vagy inkább ezernél is több sportoló. Az egyenpólókban, egyesületi melegítőkben, táblákkal felszerelkezett sportolók már korán reggel ünnepelhettek, hiszen a felvonulás előtt adta át Cser-Palkovics András polgármester a Székesfehérvár Sportjáért Díjat.

Cser-Palkovics András polgármester (b) adta át a Székesfehérvár Sportjáért Díjat Varga Istvánnénak és Nagy Róbertnek
Fotó: Bácskai Gergely / Forrás: szekesfehervar.hu

Az önkormányzat minden évben így fejti ki megbecsülését a sport területén dolgozóknak, és köszönetet mond munkájukért, helytállásukért. A 2023-as esztendő egyik díjazottja Varga Istvánné, amatőr női tornafoglalkozás-vezető lett.

Varga Istvánné közel 40 évvel ezelőtt határozta el, hogy a torna, a sport, a mozgás szeretetét átadja a Székesfehérváron élő és dolgozó nőknek. Gyermekével otthon lévő kismamaként kezdett bele a foglalkozások tartásába, és azóta már több száz, vagy ezer hölggyel szerettette meg a mozgást, az egészséges életmódot. Fáradhatatlanul kereste a lehetőséget az alkalmas helyszínek, módszerek, mozgásfajták megteremtésében, a Nyitott tornatermek program keretében is több helyszínen tartott rendszeresen foglalkozásokat. Orvosi asszisztensi munkája mellett a tornákra szépen felépített gyakorlatokkal készült, sőt a foglalkozásokkal még a koronavírus-járvány idején sem hagyott fel: online órákat tartott. Varga Istvánné négy évtized után idén döntött úgy, hogy szeretne több időt családjával, unokáival tölteni és befejezi edzői munkáját. Az évtizedek alatt azonban olyan összetartó közösség alakult ki tornái alatt a palotavárosi csoportból, akik a foglalkozásokon kívül is rendszeresen összejárnak. A városi elismerésre is tornacsoportjának tagjai, a Tolnai Tutik javasolták.

A másik díjazott idén Nagy Róbert, a MÁV Előre Röplabda Akadémia tiszteletbeli elnöke lett.

Nagy Róbert 1980-ban kezdett röplabdázni, 1988-tól utánpótlásedzői, majd 1992-től az újjáéledő fehérvári férfi csapatban csapatkapitányi szerepet töltött be. Vezetésével 1999-ben a hazai bajnokság első osztályába jutottak. Kitartó munkával 2012-ben megteremtette a helyi női röplabdacsapat versenyeztetési feltételeit is. Aktív résztvevője volt a MÁV ELŐRE SC felvirágoztatásának, 2017 és 2022 között klubelnökként dolgozott, jelenleg a MÁV ELŐRE Röplabda Akadémia vezetője. Tanítványai felnéznek rá, elfogadják a kéréseit, csapataiból folyamatosan kerülnek a korosztályos válogatottakba a fiatalok. Nagy Róbert neve elválaszthatatlan a röplabdasporttól és Székesfehérvártól. Hűséges nemcsak sportágához, hanem városához és annak közösségéhez is. Számára életcél, hogy pattogjon a labda Székesfehérváron. Több mint 42 éve szenteli – családja mellett – minden idejét és energiáját ennek a célnak. Egész életét a sport iránti szeretet, a jóság, az igazsághoz való ragaszkodás, a helytállás és kötelesség, a cselekvés és odaadás erények mentén éli – nemes példaként növendékei és mindannyiunk számára.

A Petőfi szobornál gyülekeztek a sportolók
Forrás: Kricskovics Antal

A díjátadót követően indult meg a menet a Bregyó felé. A negyven egyesület amatőr és profi sportolóit  a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Brassdance zenekar vezette és kísérte. A sportos menetet útja során kíváncsi tekintetek övezték.

Forrás: Kricskovics Antal

A Bregyóban kerekedett aztán az igazi majális-hangulat. Egyes sportegyesületek épített standoknál várták az érdeklődőket, a Hydro Fehérvár AV19 sátránál például a jégkorongos kapura lövést is ki lehetett próbálni. A kosárpályákon streetball-bajnokság zajlott; az inline-hoki pályán is ádáz csatát vívtak a görhokisok; a Vértesi Tömegsport Közhasznú Egyesület karatékái látványos bemutatót tartottak - majd virslit főztek és pálinkát osztogattak; a Fehérvár Küzdősport SE ökölvívói pedig megállás nélkül bokszoltak a fák árnyékában. A Honvédség katonai toborzót tartott, s a Fehérvár Rugby Club is megmozgatta a keménylegényeket és keménylányokat. A Volán Fehérvár öttusázóinál célra lehetett tartani a pisztollyal, a műfüves focipályán a MOL Fehérvár FC női utánpótlása is rúgta a labdát; s a város vívói is közkinccsé tették technikájukat. Mindeközben a Csónakázó-tavon a Vitál Club Sportegyesület segítségével és jóvoltából lehetett kipróbálni a kajakokat és kenukat.

Vagyis május elseje a sportról szólt Székesfehérváron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában