Felőrölte a kecskemétieket az Alba

2023.04.12. 21:34

Félidőben még a vendégek vezettek, aztán jobbak voltak a fehérváriak

Szerdán este, hazai pályán, a KTE ellen kezdte a kosaras negyeddöntőt az Arconic-Alba Fehérvár. A hazaiak 89-82-re győztek.

Horog László

Fotó: Simon Erika / ÖKK

A bajnokságban kétszer találkoztak, októberben, Fehérváron nagyon simán nyert a házigazda, miként az Alföldön a kecskemétiek győztek könnyedén, ami a zsinórban negyedik vereségét szenvedő Fejér vármegyei gárdánál a német szakvezető, Matthias Zollner állásába került. Az ő váltó másodedző, Alejandro Zubillaga komoly győzelmi szériába kezdett, hétszer nyert gyors egymásutánban, csapatával fellépett a harmadik helyre, ennek köszönhetően az alapszakaszt hatodik pozícióban záró KTE-vel találkoznak az egyik fél három győzeleméig tartó negyeddöntőben.

A hazaiak várták pihentebben az első összecsapást, lévén a hétvégén nem voltak érdekeltek a kupadöntőben, ugyanis egy hete, Szombathelyen hatalmas csatában vesztettek a későbbi MK-győztes Falco ellen az Aréna Savariában. A kecskemétiek pályára léptek pár napja a Tüskecsarnokban, a negyedik helyen zárták a finálét, előbb kikaptak a Falcótól, majd a bronzcsata során a Szolnoktól. Fehérvárra a tisztes helytállás reményében utaztak, Forray Gábor együttese számára az is komoly tett, hogy ismét kvalifikálta magát a bajnokságban a legjobb nyolc közé. Persze, nem adták fel a bravúr lehetőségét, azonban a szakvezető többször megjegyezte, tisztában vannak a realitásokkal.

Az Arconic-Alba kosarasai nagy csatában nyerték a rájátszás elő meccsét szerdán este, a Gáz utcai csarnokban 
Fotós: Horog László / FMH

A meccs első pontjait a hazaiak válogatott irányítója, Pongó Marcell szerezte távolról, a magyar válogatott bosnyák származású centere, Kemal Karahodzic bentről válaszolt, a folytatásban hazai oldalon Philmore villant kétszer középtávolról, a túloldalon Kucsera távolabbról, a vendégek átvették a vezetést, Alejandro Zubillaga időt kért, 7-10. Townes hármasa is a hálóban kötött ki, Pongó és DeCosey rontott messziről, utóbbi labdáját Pongó szedte össze és küldte a hálóba. Érkezett előbb Takács Milán, majd Vojvoda Dávid, a vendégek őrizték előnyüket, Dramicanin és Kucsara újabb hármasának köszönhetően, tíz ponttal megléptek a látogatók, sőt, Klobucar pontjaival többel is. Nem találták a ritmust az albások, tíz perc után 20-29-re álltak a felek. Townes trojkája a gyűrűben landolt, aztán megkezdte a felzárkózást a házigazda, a center, Diong sikeres megmozdulásaival, Kucsera újabb, remek hármasának nem örültek a hazai hívek. Vojvoda és Philmore kosaraival két pontra érkeztek a fehérváriak, Forray időt kért, a félidő vége előtt öt perccel, 34-36. Kapkodtak a hazaiak, újra távolodott a KTE, aztán bár nem dobott jól - a lepattanókat leszedte és pontokra váltotta -, közelített az Alba, félidőben 40-44 állt a táblán.

Jaka Klobucar gyorsan beköszönt, aztán hazai pontok következtek, átvette a vezetést a Fehérvár, a vendégek Kucsera újabb megmozdulásaival araszoltak előre. Hazai oldalon Somogyi lendületbe jött, betöréseit kosarakkal zárta le, Vojvoda és Ford sem tétlenkedett, kezdte elveszíteni az ütemet a vendég, Forray időt kért, 55-49. Eladott, kecskeméti labdák nyomán tízen túlra jutott a Fehérvár, majd hatra zárkózott a KTE. A hazaiak szélesebb padja, a nagyobb variációs lehetőség egyre inkább kiütközött, fél óra után 71-56-ra vezettek Vojvodáék. Kucsera nem hibázott továbbra sem, triplái a gyűrűben landoltak, Zubillaga időt kért, 73-67. Tízre hízott különbség, Forray is maga köré gyűjtötte játékosait, nem adta fel a vendég, harcoltak a zárásig, azonban a Gáz utcaiak 89-82-re nyertek, megérdemelten.

A negyeddöntős párharc állása 1-0 a fehérváriak javára, folytatás szombaton este, Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban. 

JEGYZŐKÖNYV

Arconic-Alba Fehérvár-Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 89-82 (20-29, 20-15, 31-12, 18-26)

Rájátszás, 1. forduló, Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok, 1700 néző, vezette: Benczur Tamás, Goda László, Nyilas István (Dernei Gábor)

Alba Fehérvár: Pongó Marcell 13/3, Somogyi 10, DeCosey 10/6, Ford 12/9, Philmore 18. Csere: Vojvoda 17, Mbacke Diong 9, Takács Milán -. Vezetőedző: Alejandro Zubillaga

Kecskemét: Townes 17/6, Kucsera 26/21, Klobucar 12/6, Fazekas M. 2, Karahodzic 5. Csere: Wittmann 8/6, Kiss D. -, Tóth B. 2, Ivkovic -. Vezetőedző: Forray Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában