Röplabda

2023.04.23. 22:29

A rutinosabb Kaposvár nyerte az elsőt

A férfi röplabda Extraliga döntőjének első mérkőzésén a FINO Kaposvár elvette a MÁV Előre SC-Foxconn pályaelőnyét, három szettben nyert, kihasználva a fehérváriak apró rövidzárlatait.

Káldor András

Eke Péter (3) és Redjo Koci próbálta sáncolni a kaposvári Quevedo Hernandez ütését

Fotó: Nagy Norbert / FMH

MÁV Előre SC-Foxconn – FINO Kaposvár 0:3 (-21, -23, -18)
Székesfehérvár, 682 néző
Vezette: Jámbor Tamás, Bátkai-Katona Ágnes
MÁV Előre SC-Foxconn: Ambrus 5, Koci 10, Szabó V. 6, Pesti 7, Doda 5, Eke 5. Csere: Takács M. (liberó), Deliu, Boa 1, Kholmann. Vezetőedző: Dávid Zoltán 

FINO Kaposvár: Bartunek 5, Quevedo 9, Iván B. 8, Baróti 11, Bögöly 13, Lescay 9. Csere: Bozóki (liberó), Hubicska 1, Tóth K. Vezetőedző: Szlobodan Prakljacsics 

Újoncként a férfi röplabdázás honi történetében még soha nem volt példa, hogy finalista legyen egy csapat. Igaz, az 1949-es bajnokságban a Vasas újoncként lett ezüstérmes, de egyrészt, akkor még nem volt bajnoki döntő, másrészt, a piros-kékek korábban, az 1947-es első bajnokságban már szerepeltek, így nem abszolút „első bálozóként” állhattak a dobogóra. 

Ahogy jöttek az eredmények, és jutott egyre tovább a sorozatban a Loki, úgy egyre többen látogattak ki a VOK-ba, és bizony legutóbb a Kazincbarcika elleni elődöntőben már kissé szűknek bizonyult az egykor nagy (kosár) csatákat látott létesítmény. Garantált volt a telt ház vasárnap estére, így is történt. 

Álomszerűen indított a Loki, az 5:1-es előnyt óriási üdvrivalgás kísérte a hazai drukkerek részéről. A folytatásban is szinte eksztázisban játszott a gárda, 8:2-nél időt is kellett kérni a vendégek mesterének. Ezt követően szép lassan próbáltak visszakapaszkodni a látogatók, sikerült is nekik, feljöttek, és egalizáltak, 10:10. Innentől rendkívül kiegyenlítetté vált a játék, amelyet egyre több videózás tördelt. Ettől függetlenül jól sáncoltak a hazaiak, ám 17:17-et követően először a meccsen átvette a vezetés a FINO Quevedo Hernandez ütésével. Sőt, ezt állandósítani tudta, és araszolgatott a szettgyőzelem felé, amelyet realizált is Baróti Árpád révén.

A második etap is igen szorosan kezdődött, fej-fej mellett érték el a pontokat a felek. Pesti Marcell és Redjo Koci egy-egy villanásának tapsolhattak a szurkolók, és annak, hogy ötpontos vezetést kovácsoltak a kék-fehérek, 10:5. Zsinórban jött is két somogyi időkérés, ami jót tett, mert elkapták a fonalat, hat pontot gyűjtve egymás után, 12:12. Majd az előny is a vendégeké lett Pesti vonalon túlra ütött labdája után. Megkísérelték ezt megtartani Barótiék, de a Loki nem hagyta annyiban. 19:19-nél Pesti rosszul fogott talajt, a bal bokája fordult ki, és le kellett őt segíteni. Ez láthatóan zavart okozott a hazaiaknál, fokozatosan növelte előnyét a Kaposvár, és újabb részsikert aratott. A játékrész végére az is kiderült, hogy Pesti nem folytatta a játékot, bár óvatosan, de tudta mozgatni a bokáját.
A harmadik szettben, az előzőhöz hasonlóan együtt haladtak a csapatok, 6:6-nál lett most a fordulópont, gyorsan néggyel elhúzott a FINO. Egy kicsit mintha leült volna a MÁV Előre, nyugodtabban játszott a vendég együttes, nem véletlen, hogy Dávid Zoltán időkéréssel akarta felrázni fiait. Ettől függetlenül maradt, sőt nőtt a különbség, elsősorban azért, mert fehérvári védekezés nem állt igazán össze. Szabó Vilmos tartotta a lelket a kék-fehérekben, de ő sem tudta megakadályozni a vendégek győzelmét. 

A második meccsre csütörtökön 20 órakor kerül sor, Kaposváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában