Floridában lesz az év versenye

2023.04.12. 11:30

A pettendi Vasember világrekordja (videó)

Tegnap érkezett haza az angliai Coventry-ből pettendi otthonába Hajas Norbert, hogy beszámoljon róla: az idei versenyévadot egy nagyszerű, és újabb nagy reményekre jogosító világrekorddal kezdhette meg. Eredménye ugyanis egyben lehetőséget biztosít számára arra is, hogy a világ legjobb erőemelőinek orlandói megmérettetésén képviselje hazánkat és Fejér vármegyét. De addig még sok hónapnak kell eltelnie, rengeteg súlyt kell megmozdítania.

Tihanyi Tamás

Hajas Norbert éppen, hogy hazaérkezett a repülőtérről, már ott voltunk Pettenden, hogy meghallgassuk újabb győzelmének történetét. Nyakában a brit szövetség érmei lógnak

Fotó: Tihanyi Tamás

Amikor az angolok meglátták Hajas Norbertet az angol nemzeti bajnokság versenyén, nyilván először kételkedtek abban, mire lehet képes, hiszen látható fogyatékossága van: hiányzik az egyik lába. Tizenhét éve szenvedett motoros balesetet – egy autóval való ütközés után villanyoszlopnak csapódott –, amelynek során olyan szerencsétlenül megsérült, hogy a székesfehérvári kórházban amputálni kellett a jobb lábát. Így aztán amikor felébredt az altatásból, már egy egészen más világ fogadta, mint amiben addig élt. Először érthetően letargiát okozott számára a sorsában bekövetkezett változás, majd nem mindennapi lelki erejének köszönhetően újjáalakította az életét. Sportolni kezdett, majd világ- és Európa-bajnokságok aranyérmeinek, világcsúcsoknak a birtokában bizonyította, hogy minden mélységből van felfelé vezető út, csak akarni kell. Ma már sorstársainak példaképe, akinek előbb jut eszébe segíteni másokon, mint az, hogy szánalmat ébresszen bárkiben is.  

Az erőemelésben találta meg életének célját, és a kitartó edzések után a kontinens sportcsarnokaiban vívja ki vetélytársai és a rendezők tiszteletét azzal, hogy az épek között versenyezve tud győzni: egyébként ebben a sportágban, csak kevés szövetségnél létezik „para” kategória. Minap nagy szeretettel fogadták az angolok. Megkérdezték, hogyan biztassák, így aztán bár erősen tört magyarsággal, de tisztán érthetően harsant fel a „Hajrá, Norbi!”, és a „Gyerünk!”. Nem eredménytelenül, hiszen világrekordot emelve biztosította részvételét a sportág nagy seregszemléjén, amit novemberben a floridai Orlandóban rendeznek majd meg. De addig még sok verseny (például két hét múlva Szlovéniában, később Spanyolországban) vár még rá, és eredményeit elismerő támogatókat kell gyűjtenie ahhoz, hogy az év végén elutazhasson az Egyesült Államokba.  

Egy csokor a múltbéli érmek közül… Erőemelésben nincs „para” kategória, az épek között szerepel, és ezzel bármerre jár, nagy tiszteletet vív ki magának
Fotós: Tihanyi Tamás

  Meghívásos volt az angliai verseny, az ottani nemzeti bajnokság, egy ismerősöm segítségével jutottam ki Coventrybe – mondta a feol.hu-nak Norbert. – A szigetországi kihívás egyben kvalifikáció volt az Egyesült Államokban megrendezendő Mr. Olympiára. Nagyon köszönöm Eisensehr Evelynnek, hogy segített és kapcsolatot biztosított a brit szövetség felé, hiszen csak ezzel érhettem el, hogy meghívót kapjak Floridába. Hálás vagyok Bicskei TC-nek, a kápolnásnyéki önkormányzatnak, Jankovics Istvánnak és másoknak, akik esélyt adtak ahhoz, hogy sikerüljön új csúcsokat dönteni. Ha ismét találok hozzá támogatókat, nagy reményekkel és boldogan utazhatok el, hiszen a Mr. Olympia volt erőemelő pályafutásom egyik álma. Most következik a történetnek az igazán kemény része, a nagy eseményre való felkészülés. 

A két legújabb érem, de a legfontosabb eredmény az, hogy Hajas Norbert meghívást kapott az idei Mr. Olympiára
Fotós: Tihanyi Tamás

„Szép volt bajnok! Csodálatosan szerepeltél és inspiráltál mindenkit, a legjobbakat kívánjuk neked, alig várjuk, hogy újra láthassuk itt emelni”, írta az egyik angol sporttárs üzenetben a már hazautazott pettendi sportembereknek. A gratulációk pedig azóta is csak szaporodnak a telefonjában.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában