Frissen Fejérből

2022.03.28. 10:00

Játékos motiváció: falmászás terápia gyerekeknek

A falmászás önmagában is élvezetes kikapcsolódás. Amellett hogy egy kreatív sport, intenzíven formálja és fejleszti az izmokat, s a koncentráció is szükséges, ha nem akarunk lepotyogni a falról.

Hajdú Marianna

Szórakozva fejlődik a test és a szellem

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kőhegyi Ákosné Tamara gyógypedagógus már két éve tart fejlesztő foglalkozásokat a fehérvári Redrock termében. Olyan gyerekekkel foglalkozik, akiknek gondot okoz a figyelem-összpontosítás, illetve magatartási problémákkal küzdenek. A munkáját és a hobbiját ötvözte, amikor ezt a fajta terápiát megalkotta. Elmondása szerint a mozgáson keresztül sok mindent lehet fejleszteni. A gyerekek a játékos feladatokban sajátítják el a térbeli tájékozódást, miközben a koncentrációjukat és az egyensúlyérzéküket is fokozzák. A gyerekek egyébként is szeretnek falra vagy fára mászni, ez a fajta sport tökéletesen működik az esetükben, még összetettebben lehet őket fejleszteni. 

A jelenlegi csoportjában már hároméves csöppség is található. Antal Ildikó gyógytornász már 15 éve foglalkozik gerincferdüléssel és tartásproblémákkal küzdő gyerekek kezelésével. Szintén a falmászás adta lehetőségeket építette be gerincspecifikus mászóterápiájába. Ildikó szerint a tinédzsereknél nehéz fenntartani a motivációt egy hagyományos terápián; hiába hatékony, ha nagyon monoton, a kamaszok hamar megunják. Általában hozzá már orvosi diagnózissal, ajánlásra érkeznek a fiatalok. Falmászás közben azokat a tartóizmokat mozgatják meg, amelyeket a mindennapokban is igénybe vesznek. Itt viszont fontos koncentrálni a helyes tartásra, hogy a kívánt eredményt elérjék; közben a srácok a feladatokat munka helyett szórakozásként fogják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában