Január végén

2022.01.02. 08:00

Megint Szent István Kupa

Kilencedik alkalommal rendezik január végén a kosárlabdázók Szent István Kupáját az U16-os korosztályban.

Horog László

Molnár Máté, a torna főszervezője

Forrás: Horog László

Az évek során az egyik legrangosabb, kontinentális, korosztályos seregszemlévé nőtte ki magát a Gáz utcában, nyolc fiúcsapat részvételével bonyolított rendezvény. Molnár Tamás főszervező ötletét fia, Máté viszi tovább, a január végén sorra kerülő eseményt immár ő bonyolítja az Alba Regia Sportcsarnokban.

– Egy éve a világjárvány miatt elmaradt az esemény, azonban január 27-től 30-ig a Szent István Kupa megrendezésre kerül, immár kilencedszer. Legutóbb, 2020-ban, illetve 2019-ben is az olasz Stellazzurra Roma csapata lett a győztese, ismét eljönnek, valamint az ötszörös nyertes, ezzel rekordbajnok Real Madrid is pályára lép. Két éve pályára lépett a kínai, az iráni válogatott, az NBA Academy, döntően afrikai fiatalokkal. Az olaszok és a spanyolok mellett a megszokott szereplő, a német Bayern München és a spanyol Barcelona visszatér Fehérvárra. Első tornája lesz a lett NBA-sztár nevét viselő Kristaps Porzingis Akadémiának, illetve az olasz Orange1 Bassano csapatának, valamint a bolgár BUBA Basket is új résztvevő. A magyar színeket az U16-os válogatott képviseli.

A Dallas világsztárja, a szlovén Európa-bajnok Luka Doncic kétszer szerepelt a tornán – mindkétszer a legértékesebb játékosnak választották –, mielőtt a Real Madrid, majd a Mavericks felnőttegyüttesének vezére lett. 

– Reméljük, hogy a megszokott színvonalon zajlanak a mérkőzések négy napon át az Alba Regia Sportcsarnokban. Az utánpótlás-tehetségekkel foglalkozó Eurohopes szakportál alapján a korosztály top öt tehetsége közül ketten eljönnek, bennük megvan a potenciál, hogy később a topligákban meghatározó vagy akár sztárjátékosok legyenek. A pandémia miatt egy év kiesett, ez a szervezésben nem jelent nagy nehézséget, mivel a korábbi partnereinkkel jó kapcsolatot ápolunk, az MKOSZ pedig mindenben támogatja a torna lebonyolítását. Édesapám a torna kitalálója és korábbi főszervezője sokat segít, hogy minden olajozottan működjön. Visszatérve a vírushelyzetre, annyiban más a mostani torna szervezése, hogy a korábban megszokottnál jobban figyelünk az egészségügyi előírások betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában