Megvan a saját küldetésük

2021.12.26. 12:33

Nehéz őszi szezonon van túl az Aqvital FC Csákvár

Bár a Fejér megyei gárda játékával sokszor nem volt gond, Mónos Tamás együttese a 16. helyen telel.

Beke Zsombor

Forrás: Dömötör Csaba

A nyáron a Puskás Akadémia U19-es gárdájától érkezett vezetőedzőnek, Mónos Tamásnak nem volt könnyű dolga, hiszen a rövid nyári felkészülés alatt kellett átalakítani az előző szezonban éppen hogy csak a másodosztályban ragadt Csákvárt úgy, hogy a keret még tovább fiatalodott. Elég csak annyit megemlíteni, hogy a csapat alapköve, Markek Tamás a Puskás Akadémia NB I-es együtteséhez igazolt. A szakembernek ugyanakkor a fiatalokkal való együttműködés nem volt újdonság.

– Annak ellenére, hogy az Akadémiánál sok gyerek megfordult a kezem alatt, meg kellett ismernem a keretet – nyilatkozta Mónos az Aqvital honlapjának. – Gyorsan szembesültem vele, hogy egyénileg hiába ügyesek, tehetségesek, sokan nem tudják mi is igazán a feladatuk a pályán. Magyarul, például egy jobbhátvéd ne akarja cifrázni a játékot, hanem törekedjen az egyszerűségre. Az első lépésben ezt kellett tudatosítanom mindenkiben, s azáltal, hogy ezt megértették, lettek egyre magabiztosabbak. Természetesen még mindig vannak hiányosságok, rossz beidegződések, de ezeket igyekszünk szép fokozatosan kijavítani. Alapelveket fektettünk le, melyeket mindenkinek be kell tartani, meg kell valósítani a pályán.

Csákvár a sorsolása ellenére nem indította rosszul a 2021/2022-es szezont. A Fejér megyei alakulat az első három fordulóban három, a feljutásra is jó eséllyel pályázó együttessel találkozott. A DVTK nyert 1-0-ra, de a Budafokot idegenben megverte 2-1-re az Aqvital, majd ugyanilyen arányban vereséget szenvedett a Vasas pályáján. A fővárosiak augusztusi legyőzése után azonban sokat kellett várni az újabb három pontra, október közepén a Szegedet verte hazai pályán a Csákvár. A győzelem nélküli széria azért is volt bosszantó, mert sok esetben játékban felülmúlták ellenfelüket Vaskóék, de az utolsó passzokba, vagy a helyzetek jó százalékban történő kihasználásába rendre hiba csúszott.

– Azt várom el a csapatomtól, hogy játssza a focit. Bár tudom, hogy az NB II-ben komoly eredménykényszer van az együtteseken, minket nem az alapján ítélnek meg, hogy a 6. vagy a 16. helyen végzünk a bajnokságban, hanem hogy hány fiatalt készítünk fel az élvonalra vagy éppen az idegenlégiós szereplésre. A mi küldetésünk, hogy az Akadémiáról minden évben hozzánk kerülő 5-6 tizenéves ifijátékosból felnőtt futballistát neveljünk. Engem lepett meg legjobban, hogy hányan lépnek úgy pályára a másodosztályban, hogy nem akarnak kikapni és hányan, hogy nyerni akarnak. Szinte az egy kezemen meg tudom számolni az utóbbiakat. A védőharmadunkból sem rúgdossuk el a világba a labdát, igyekszünk mindig úgy kihozni, hogy abból támadást tudjunk építeni. Szerencsére szurkolóink azonosulnak elképzelésünkkel, látják mit, miért csinálunk.

A téli felkészülés január 3-án kezdődik majd el. A szakember elmondása szerint a következő hetek legnagyobb kérdése az lesz, hogy a másodosztály góllóvő listáját vezető, 13 gólos Takács Tamás mellé találnak-e még egy csatárt, ezzel kicsit tehermentesíteni a rutinos támadót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában