Második ciklus

2021.12.06. 21:24

Ismét beválasztották Kulcsár Ágnest

A fehérvári Kulcsár Ágnes versenyzőként felnőtt Európa-bajnoki címet szerzett, majd versenybíróként kezdett dolgozni, a közelmúltban a legtöbb szavazattal került a nemzetközi öttusaszövetség, a UIPM technikai bizottságába. Második ciklusát kezdi.

Horog László

Kulcsár Antal lánya, Ágnes újabb sportdiplomáciai sikert aratott a nemzetközi öttusában

Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A sportág szereplői úgy hívják őket, piros kabátosok. Ők a versenybírók a sportág eseményein, ennek a csoportnak a tagja az egykori, legendás edző, Kulcsár Antal lánya, Deák-Kulcsár Ágnes. 

– Négyévesen kezdtem Inotán, apu az egyik kollégájával, Nándi bácsival megtanított úszni. Aztán 11 évesen kerültem a Volánhoz, Schütz Tamás utánpótláscsoportjába, három esztendővel később a felnőttekhez, ahol már apu volt az edzőm, az első öttusaversenyemen 17 évesen indultam. Egy évvel később, 1993-ban pedig az első junior vb-n egyéniben. 

Felnőttként a legjobb eredménye Európa-bajnoki győzelem 1995-ben, Berlinben a váltóban, azonnal hozzáteszi, ez volt a magyar női öttusa első felnőtt aranya világversenyen. A juniorok között kétszeres vb-aranyérmes, 1994-ben, Toledóban a csapattal – egyéniben 10. lett –, 1996-ban, Kalmarban a váltóval győzött, csapatban ezüstérmesek lettek, egyéniben a 10. helyen zárt. 

– A húgom négy évvel fiatalabb nálam, természetesen ezt a sportágat űzte, ő fejezte be hamarabb, a térdműtétei miatt. Én 2002-ben, 27 évesen búcsúztam. Voltak ötkarikás álmaim, reménykedtem, hogy 2000-ben, Sydneyben rajthoz állhatok. Simóka Nóra és Vörös Zsuzsa indult, előzőleg egyéniben kellett volna kijutnom vb-re, hogy ott kvalifikálhassam magam az ötkarikás játékokra, de nem jött össze, nehéz volt bekerülni a csapatba. Két évvel később búcsúztam az élsporttól, a családalapítás került a középpontba. 

A sportágtól nem szakadt el, versenybíróként kezdett dolgozni. „Még versenyeztem, amikor már belekóstoltam, emlékeim szerint az 1990-es, fehérvári junior vb óta foglalkozom ezzel, a hazai viadalokon mindig dolgoztam ebben a szerepkörben, később nemzetközi versenyeken is szerepet kaptam, végigjártam a szamárlétrát, megfelelő mennyiségű tapasztalatot gyűjtöttem, 2008-ban szereztem meg a nemzetközi bíró minősítést. Abban az évben, Budapesten tevékenykedtem a felnőtt vb-n, 2014-ben az Ifjúsági Olimpián, Nanjingban, 2015-ben, a felnőtt vb-n, Berlinben, a felnőtt olimpiai kvalifikációs Eb-n Bathban, 2016-ban Rió volt az első nyári olimpiám. Négy éve, 2017 óta vagyok a technikai bizottság tagja, ebben a minőségben mint technikai delegált részt vettem a 2017-es, U19-es vb-n Prágában, azóta folyamatosan dolgozom minden ifi, junior és felnőtt világversenyen, a legutóbbi nyári olimpián, Tokióban is akadt feladatom. Akadtak nagyszerű pillanatok, Rióban egy brazil bíró kollégával a televízió által közvetített páston vezettük az asszókat, valamint testközelből érzékeltem a futópályán a dübörgő lépteket és a feszült légkört.” 

A közelmúltban lezajlott választás nyomán a második ciklust kezdi a UIPM technikai bizottságában. 

– Ezt megelőzte a jelölés, az elsődleges bizalmat a Magyar Öttusa Szövetségtől kaptam, érdemesnek tartottak arra, hogy én legyek a magyar pályázó. Egy kongresszusi szavazás eredményét sok minden befolyásolhatja, de természetesen nagyon örültem, hogy már az első körben sikerült bekerülnöm, ráadásul a legtöbb szavazattal. Nagy elismerés, pozitív visszajelzés az elmúlt ciklusban végzett munkámról, továbbá fontos volt a MÖSZ bizalma. A bizottság tagjai supervisor feladatot látnak el a nemzetközi versenyeken, felügyelik a rendezők és a versenybírók munkáját, a szabályok betartását. 

Kulcsár Ágnes lánya, Deák Melinda is öttusázott, Móron, a Kulcsár Antal által alapított szakosztályban, az U17-es korosztályban aranyérmes lett az Eb-n, azonban nemrég abbahagyta az öttusát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatójaként már civil céljai vannak. A móri szakosztály is megszűnt a közelmúltban. „Amikor a városban megnyílt az uszoda, apukám ötlete volt, hogy alapítsunk egyesületet, ami akár az Alba Volán SC fiókszakosztályaként üzemelne. Ez nem valósult meg, 2015 óta férjemmel tartottuk az edzéseket, 10-12 versenyzővel rendelkeztünk, akik versenyen indultak. Igyekszünk megoldást találni, ők hol folytatják pályafutásukat. Az edzősködést befejeztük a férjemmel, ez a fejezet lezárult az életünkben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában