Jövőre eldől

2021.11.28. 18:22

Lovaglás nélküli öttusa, de vajon mi lesz helyette?

A Nemzetközi Öttusa Szövetség közgyűlése megszavazta, hogy 2028-ban már nem szerepel a lovaglás a pentatlon számai között az olimpián. Hogy mi következik helyette Los Angelesben, arról jövőre döntenek.

Horog László

Klaus Schormann

Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A hétvége legfontosabb, öttusával kapcsolatos híre, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség, azaz a UIPM közgyűlése helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi döntését, hogy a lovas szám nélküli lebonyolításról szóló javaslatot nyújtanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára, a 2028-as, kaliforniai, nyári játékok kapcsán. Az online kongresszuson 92-en szavazhattak, hárman tartózkodtak, 81 voks volt érvényes, a lovaglás cseréjére vonatkozó kérdésre 66 támogató és 15 ellenszavazat érkezett, tehát elsöprő többséggel került le a tradicionális sportág a műsorról. Az illetékesek arról is határoztak, hogy a cseréről, az új számról a végleges határozat – az összes érintettel történő egyeztetés után – egy év múlva, a 2022-es kongresszuson születik meg.

A tagság ismét – immár sorrendben nyolcadszor – megválasztotta elnöknek a 75 éves német Klaus Schormannt, aki újabb mandátuma lejártakor 32 éve lesz hivatalban. Ennél a programpontnál 84 szavazat volt érvényes, a pozícióért egyedül indult jelenlegi elnök 72 támogató voksot kapott, 12 nemleges válasszal szemben. Alelnöknek választották a spanyol Juan Antonio Samaranchot, az egykori NOB-elnök fiát, a francia Joel Bouzou-t, az egyiptomi Sarif el-Elaint, az orosz Vjacseszlav Aminovot és a mexikói Juan Manzót. A végrehajtó bizottságba pályázó hazai főtitkár, a fehérvári Gallai István nem került be a legfontosabb testületbe, ellenben a szintén koronázóvárosi Kulcsár Ágnes a legtöbb szavazattal lett tagja a technikai bizottságnak. Simóka Bea pedig felügyelő bizottságban dolgozik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában