Közel az álomhoz

2021.10.04. 17:30

Édesapja odafentről segíti az NFL-be készülő fehérvári hátvédet

Zilai János, a Fehérvár Enthroners linebackere meghívást kapott az NFL Combine-ra, a tengerentúli bajnokság felmérőjére Londonba. A fiatal védő biztos benne, hogy sikerrel veszi a kiválasztót és közelebb kerül álmához.

Németh Krisztián

Zilai János a Fehérvár Enthronersben vált meghatározó játékossá Fotó: Fehérvár Entrhoners

Korábban feltűnt mennyire érzelmes személyiség lakozik a kőkemény hátvédben. Hogy élted meg a meghívást?

Nem lepett meg a dolog, mert a döntés nyilvánosságra hozása előtt már sejtettem. Csapatunk amerikai faledzőjének, Timothy McGee-nek köszönhetően, egy európai ügynökség közvetítésével vették fel velem a kapcsolatot másfél hónappal ezelőtt. Különböző válogatásvideókat kellett elküldenem a legutóbbi szezonról, ezekkel elégedettek voltak, így kaptam meghívást a felmérőre. Az viszont hidegrázós volt, amikor az NFL hivatalos honlapján megjelent a nevem!

Mit gondolsz, mivel nyerted meg őket?

A szerelésbiztonságom kimagasló. Képes vagyok jó szögeket választani, jó a mozgásom. Minden képességem megvan ahhoz, Londonban is megnyerjem őket.

Mi volt a reakciód a lehetőségre? Kétszer annyit edzel?

Nem estem eszetlenül neki a súlyoknak. Lehetőségem nyílt Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián készülni. A finomhangolásra, az apróbb hibák kijavítására és a formaidőzítésre koncentrálok.

Zilai János a Fehérvár Enthronersben vált meghatározó játékossá Fotó: Fehérvár Entrhoners

Ezért kezdtél el amerikai futaballozni?

Kezdetben nem. 17-18 éves koromban egyszer kimondtam hogy ki akarok jutni az NFL-be, és azóta is dolgozom azért, hogy jobb és jobb legyek. Édesapám hivatásos vadász volt, ez volt az élete, mindent száz százalékosan csinált. Azt láttam, hogy a hivatásának él, és ezt tanultam tőle. Sajnos ő nem érhette meg ezt a sikeremet, tavaly szeptemberben elhunyt. Amint hazajövök meg fogom látogatni, kiülök a sírjához és beszélgetek vele.

Odafentről plusz erőt ad?

Mindenképpen. A halála másnapján meccsem volt, és nem volt bennem kérdés, hogy akarok-e játszani. Kicsit spirituális dolog, de érezni akartam azt a pluszt amit ő tud adni. Azóta is bennem van ez a dolog.

Mit jelent számodra a Fehérvár Enthroners? Mit adott neked?

Hatalmas lehetőségeket. Magyarországon egyedülálló módon magas szintű amerikai edzőkkel tudtam dolgozni. Az infrastruktúránk is messze egyedülálló.

Milyen feladat vár rád Londonban?

Általános atlétikai felmérés, fekvenyomás, helyből távolugrás, sprint, súlypont emelkedés mérés, és specifikus gyakorlatok. Ezeket időre és technikára is osztályozzák. Mindez jól modellezi, ami a pályán játék történik. De arra is figyelnek majd, hogyan beszélek az interjúkon. Volt szerencsém beszélni telefonon korábbi NFL játékosokkal, elárulták, hogy fontos a megfelelő viselkedés: a határozottság, ugyanakkor az alázatosság is.

Milyennek látod az esélyeidet?

Nincs kérdés bennem, a legjobbak között fogok szerepelni, és tovább fognak vinni. Ha mégsem, még keményebben kell dolgoznom a következő évig.

Így juthat Zilai az NFL-be

14 országból összesen 50 játékos kap majd lehetőséget az NFL Combine-on, a teszten, melynek a Tottenham Hotspur stadionja ad otthont október 12-én. A kiválasztott játékosok meghívást kapnak az Egyesült Államokba, ahol három hónapig edzhetnek majd. Ezt követően tovább szűkítik a kört, és az újabb kiválasztási kör után maradt futballistákat NFL-csapatokhoz irányítják a 2022-es szezonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában