Új otthon, új célokkal

2021.08.05. 12:54

Nem kell már vándorolniuk a MÁV Előre akidosainak

Egy évvel ezelőtt egy új sportág, az aikido képviselői csatlakoztak nyolcadik szakosztályként a MÁV Előre SC-hez. Mára már nemcsak „megtalálhatók” a Videoton Oktatási Központban, hanem a létesítményen belül új, ötven négyzetméteres saját dojot is létrehoztak.

Káldor András

Az aikidó technikák kiválóan alkalmazhatók önvédelemre

Fotó: A szakosztály

Tavaly nyáron Schöffer Olivér 1. Danos aikido mester (Aikikai) úgy gondolta, hogy önálló útra tér néhány sporttársával, kiválik a Magyar László által alapított Zentai Mitama Dojo-ból, és Székesfehérvár patinás egyesületéhez, a MÁV Előre SC-hez csatlakozik. Az azóta eltelt időszakban több változást is megélt a szakosztály, de fejlődésük egyértelműen töretlen. Kíváncsiak voltunk, attól, hogy a Loki nagy családjának tagjaivá váltak előnyére vált-e a szakosztálynak, esetleg könnyebb lett meggyőzni a potenciális szponzorjelölteket?

– Egyelőre ezt nem mondhatnám, nem is kaptunk külső támogatást, ám mindenki jó szívvel reagál arra, amikor a MÁV Előre nevét meghallja. Inkább maga a klub neve jelent előnyt, mert mindenkinek jó érzései vannak, ezért többen találnak meg minket azok közül, akik gyakorolni szeretnének, vagy érdeklődnek. Bővülése számítunk a szakosztályt számában, de sajnos a Covid és a nyár még nem mutatja ezt – tudtuk meg Schöffer Olivér szakosztályvezetőtől.

Az aikidó technikák kiválóan alkalmazhatók önvédelemre
Fotó: A szakosztály

Ettől függetlenül szeptembertől arra számítanak, hogy a jelenleg egy kezdő és egy haladó csoportjuk mellé újabbakat tudnak állítani. Most tíz-tíz fős létszámmal dolgoznak, de ez felső limitnek is tekinthető, mert egyszerre ennyi emberrel tudnak foglalkozni érdemben.

– Ennél nagyobb létszámra nem tudunk annyira odafigyelni, mint amennyire szükséges lenne a képzésekhez, edzésekhez. A haladó csoportok inkább műhelymunkák jelentenek, ott már olyanok vannak, akiknek már régebbről is van tapasztalatuk. Ott van egy edzésvezető, aki meghatározza az edzésnek a témáját, és véleményt is cserélnek egy-egy technikáról. A kezdő csoportok pedig inkább edzés jellegűek. Természetesen is szabad kérdezni, igyekszünk ezeket megválaszolni a legjobb tudásunk szerint, és ez így idáig kiválóan működött. – fogalmazott Schöffer.

A pandémia, mint minden téren, itt sem múlt el nyom nélkül, hiszent nem nagyon tudtak foglalkozásokat tartani, de azért próbáltak edzésben maradni.

- Szerencsére a mi mesterünk, Takashi Kuroki Ukrajnában elkezdett feltölteni egy videóanyagot – mivel ő is be volt zárva a járvány miatt – valamint a magyarországi szervezettől Németh Ferenc is töltött fel olyan anyagokat, amelyek alapján tudtak gyakorolni a versenyzők. Persze ez nem pótolta, és nem helyettesíthette a páros gyakorlást, inkább csak egy szinten tartást jelentett azért, hogy ne essünk ki a formából, és a mozgáskultúránkat tudtuk egy kicsit karbantartani. Most kezdünk visszarázódni, hogy elkészült a dojo és tudunk újra gyakorolni. Az elmúlt egy évet egy elméleti, operatívan gondolkodó időszaknak fogtuk fel. Nagyon sok új edzésötletünk van, ezeken dolgoztunk az elmúlt időszakban, illetve meghatároztuk azokat az új irányokat, amelyekre szeretnénk elvinni a dojo életét és működését – tette hozzá a szakosztály vezetője.

Megújult környezetben fogadhatják sportolóikat a VOK-ban, nagy szükségük volt erre a saját dojo-ra!

– Főleg az időbeosztás miatt fontos, így sokkal szélesebb körben, több időpontban tudjuk fogadni azokat, akik szeretnének edzeni. Teljesen más, ha egy olyan közegbe érkezel, melyet a sajátodnak érzel. Templomként kezeljük, a belépéseknél meghajlással, és biztos, hogy más így fog belépni. Ez mindenki számára pozitív, arról nem beszélve, hogy kevesebb eszközt kell cipelni, a fegyvereket ott tudjuk hagyni, ez feltétlenül nagy segítséget jelent. A tatami és a terem kialakítása a mi meghatározásunk szerint készült, saját tervek szerint, és nem utolsó sorban jobbára saját munkával. Apróságnak tűnik, de például a nem a betonra tettük le az edzőszőnyeget, hanem egy lépésálló szivacs borítást fektettünk le, ami még inkább elnyeli az eséseket, mondhatni kényelmesebb rajta esni, és így biztonságosabb az esések gyakorlása is – mondta Schöffer, aki szeptemberre tervezi a terem hivatalos átadását. Minden feltétel adva van a munkához, vannak még kisebb-nagyobb csinosítások hátra. Ettől függetlenül már meg lehet tekinteni a termet, lehet benne edzeni, gyakorlásra készen várja az érdeklődőket.

Az edzések időpontjai változtlanok, minden hétfőn, szerdán és pénteken tartanak a Videoton Oktatási Központban 19 és 20.30 óra között. Ezen azonban szeretnének módosítani, mert azt tervezik, hogy bővítik a korosztályok számát, szeretnék az általános iskola felső tagozatos gyermekeket „megszólítani”. Ezért jövőre minden nap 16 órától 20.30-ig lennének edzések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában