jubileum

2021.08.29. 11:38

Kilencven éves lett a patinás egyesület, a Martonvásári Sport Klub

Megalapításának 90 éves évfordulóját monstre focival ünnepelte szombaton a Martonvásári Sport Klub. Az egyesületnek Fejér megye sportéletében mindig kiemelt és fontos szerep jutott.

Káldor András

Kovács Zoltán (szemben, piros) két gólt lőtt a gálán

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az egyesületet 1930-ban alapította Kvassay Sándor, akkori iskolaigazgató és leventeoktató. Turcsányi Simon bábáskodása alatt született meg. A martonvásári futballcsapat a háború előtt a Székesfehérvár környéki bajnokságokban szerepelt. A megyei pontvadászatot 1951-ben hívták életre, a csapatuk azóta – kisebb-nagyobb megszakításokkal – a megyei első osztályban szerepel. Előfordult, hogy a futballisták kiestek Fejér legjobbjai közül, de akadtak aranygenerációk is, ilyen volt az ötvenes években játszó legénység, amely feljutott az NB III-ba, és 2006-ban is sikerült megnyerni a megyei I. osztályt. A futballsikerek mellett 1959-ben megkezdődött a kézilabdaélet is Martonvásáron Tóth Iván vezetésével. Huzamosabb ideig az NB II-ben is szerepeltek, de mára különváltak, és kizárólag a labdarúgóké a főszerep, ahol a felnőttek és az öregfiúk tartoznak a klubhoz. A focisták jelene lényegében 2000-ben kezdődött, ekkor lett Patkós Csaba az együttes mestere, a csapat pedig 2001 nyarán visszajutott a megyei I. osztályba. Hosszas építkezés után sikerült még egy osztályt feljebb lépni, ám az anyagi korlátok miatt 2008-tól ismét eggyel lejjebb szerepeltek.

Kovács Zoltán (szemben, piros) két gólt lőtt a gálán
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

- Tavaly lett volna 90 éves a klub, de a pandémia miatt nem tudtuk kellőképpen megünnepelni a jubileumot. Azt üzenném az utódoknak, hogy legyen még kilencven év, és tartsák életben a klubot, mert sokszor éreztük gazdaságilag, hogy a szakadék szélén táncolunk, de szerencsére sikerült megmenteni. Most azonban a város nagyon együtt van velünk, és hosszú ideig tudunk működni! – tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot Kozma László a klub elnöke.

 

A délutánt az ifik Gárdony-Agárdi Gyógyfürdő elleni mérkőzése vezette be (4-2), majd az eredetileg az 1996-ban, az atlantai olimpián résztvevő válogatott játszott volna a martonvásári öregfiúkkal, helyettük az 1973-as ifjúsági válogatott lépett pályára. A Vincze Ottó, Kovács Zoltán, Vlaszák Géza, Forrai Attila által fémjelzett gárdát Sisa Tibor „irányította”, a játékvezető pedig a szintén „örökifjú” Arany Tamás volt. A találkozó a válogatott 3-1-es győzelmével ért véget, Kovács Z. kétszer volt eredményes, Ruskó Zsolt mellett. A mérkőzést követően pedig jöhetett a nap attrakciója, a megyei I. osztályban szereplő csapat rangadója a Bodajk ellen, melyet 1-0-ra nyertek a vendéglátók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában