Öttusa

2021.08.23. 17:30

Katonai világbajnokságra készül Demeter Bence

Hiába szerzett elsőként ötkarikás kvóvát a magyar férfiak közül, mégsem jutott ki a nyári olimpiára. Demeter Bence tévén nézte az ötkarikás játékokat, augusztus végén, a lengyelországi Drzonkówban indul a katonai világbajnokságon.

Horog László

Az utóbbi években nem hagyott ki világversenyt. Két asszó között pihen a mexikóvárosi vb-n

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Fehérváron tréningezik, de néhány volános fiatal, döntően Bárány, Csák, Tárkányi és Gyugyi társaságában gyakran időzik Tatán is, a vívóedzések egy része ott bonyolódik. Utóbbiak a nyár végi, ősz eleji utánpótlás Eb-re és vb-re készülnek.

– Az olimpia előtt és között két-három napos pihenőket tartottam, amúgy edzettem végig. A lengyeleknél sorra kerülő vb-re készülök, ahol klubtársam, Kovács Sarolta is részt vesz. Ez lesz az katonai világbajnokságom, 2020 szeptembere óta vagyok tagja a Sportszázadnak, előtte tartalékosként számoltak velem, korábban a tizenkét modulból hatot megcsináltam, folyamatosan haladtam, amikor a versenyekre való felkészülés megengedi, az öthetes kiképzést bontásokban tudom le. Az egyhetes alapkiképzésre egy ütemben került sor Szentendrén, aztán folyamatosan haladtam előre – mondja Demeter.

A lengyel viadalra komolyan készül, az világ öttusázóinak hetven százaléka indul a világbajnokságon, a sportághoz tartozók szinte mindegyike kapcsolódik valamilyen formában országa katonaságához, a pentatlonisták komolyan veszik ezt az eseményt.

– A férfiaknál 50-60-an neveznek, a nőknél kevesebben, 40-50-en, lehet, most kevesebben leszünk, a pandémia miatt kevesebben állnak rajthoz. Olyan volumenű verseny, mintha Eb-n indulnék, egyéniben is csapatban is versenyzünk, én Kasza Róbert, Szabó Illés és Bruckmann Gergő társaságában állok rajthoz, a lányoknál Kovács Sarolta mellett Guzi Blanka, Simon Sarolta és Erdős Rita szerepel. Szeretnék jól szerepelni, dobogóra lépni egyéniben.

Az utóbbi években nem hagyott ki világversenyt. Két asszó között pihen a mexikóvárosi vb-n
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A tokiói játékok öttusaversenyeit nézte tévén, érthetően vegyes érzésekkel. „Nagyon sajnáltam és sajnálom most is, hogy nem lehetettem ott, az utóbbi egy évtizedben nem nagyon hagytam ki világversenyt. Drukkoltam a mieinknek, örültem klubtársam, Kovács Saci bronzérmének, de sportolóként az járt a fejemben, éveken át arra készültem, hogy ott legyek és jól szerepeljek a sportvilág egyik legnagyobb rendezvényén. Azt nem lehet tudni, már nem is derül ki, miként teljesítettem volna. Két éve, Angliában elsőként szereztem indulási jogot, ha az olimpiát az eredeti tervek szerint megrendezik tavaly nyáron, biztosan szerephez jutok, a későbbiekben átestem a vírusjárványon, sérüléssel bajlódtam, nagyon sokat vesztettem az olimpia halasztásával. Ha a dolog objektív oldalát veszem alapul, Kasza Róbert joggal szerepelt az olimpián, ugyanis a válogatási elveknek megfelelt, ha a szubjektív részt nézem, akkor lehetne vitatkozni azon, miért ő indult és nem én. Ugyanis két hónapig sérüléssel bajlódott, nem volt jó formában Tokióban sem, én viszont addigra kijöttem a sérülésekből, jó állapotba kerültem. Úgy gondoltam, Robi jól teljesít majd, hiszen a hírek arról szóltak, jó formába került, nem készült ki a versenyektől, volt ideje rápihenni az olimpiára. Aztán 26. lett, a másik indulónk, Marosi Ádám megtette a magáét, 6. helyen zárt, talán a lövészetét rontotta el kicsit, a többi számban jót nyújtott. Ha jobban lő, ismét lehetett volna bronzérmes, tőle sok energiát elvett tavaszi küzdelem a kvóta megszerzéséért.

A fiúknál és lányoknál is bejött Demeter tippje, ugyanis Kate French és Joe Choong győzelmére voksolt. Az utóbbi időszak eredményei alapján ők voltak a favoritok.

– Más kérdés, ha a német Annika Schleu szerencsésebb a lósorsolásnál, biztosan ő az olimpiai bajnok. Ugyanis ő az egyik legjobb futó és lövő, fél perces előnnyel nyerte volna a versenyt. Élete formájában volt, nem vív jól, közepesen úszik, viszont ezúttal remekelt minden számban, a lovaglás kivételével. Úgy gondolom, ezek a négylábúak nem feltétlenül voltak alkalmasan olimpiai indulásra, a Schleuhoz kerülő lehet, egygazdás ló, ami azt jelenti, csak a tulajdonosa lovagolta eddig ugyanabban a lovardában, nem nagyon versenyeztek vele. Lehet, a pályabemutatón jól ment, később azonban megzavarta az idegen kéz. meggyőződésem, egy magyar, vagy lengyel istállóban ilyen problémák nem merülnek fel. De ez csak az én véleményem, nem voltam ott a helyszínen. Sajnos nagyon sok múlik a lovagláson, a tavasszal, a kairói vb-n én is megjártam, ezen ment az olimpiám. Nem számítok rossz lovasnak, ötöt vertem a lovammal, ha csak kettőt ütök le, a kombit pedig hozom az elvárt szinten, bronzérmes vagyok a vb-n. Nem lett volna kérdés, ki indul Marosi mellett Tokióban. A kombi jól ment, ott harmadik lettem, az összes többi számban is ott voltam az elején, a gyengébb lovaglás miatt jöttem be végül a 9. helyre, ami kevés volt az ötkarikás játékokhoz.

A 31 éves Demeter Bence úgy gondolja, három év múlva Párizsban ott lehet a rajtnál. Ez viszi előre.

– A teljesítmény a sportolóknál általában 35 év felett esik vissza látványosan, szerintem nekifutok a 2024-es játékoknak. Az új öttusára kíváncsi vagyok, a tervek szerint másfél óra alatt lezavarnak mindent, lehet ez talán jobban is fekszik majd nekem. Az a viadal is ugyanúgy öttusa lesz, de egy kicsit más. Azonban ugyanúgy kell vívni, úszni, lovagolni, lőni és futni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában