rallye

2021.08.30. 22:19

Hidegrázós győzelem – A móri ifj. Fogarasi Attila hazai pályán ünnepelhetett

A Vértes-ralin aratott győzelmének köszönhetően az ifjabb Fogarasi Attila–Toloczkó Péter-páros a bajnoki cím kapujába lépett a Rally 2.-ben. A szezon utolsó versenyén elég négy pontot szerezniük a végső győzelemhez.

Németh Krisztián

A drámai utolsó két gyorsasági után a móri céldobogón győztesként

Fotó: Peremicki István

Hazai pályán, hazai közönség előtt ez hidegrázós volt, óriási hangulatot csináltak a szurkolók – újságolta valamelyest fáradtan, de lelkesen ifjabb Fogarasi Attila, aki tizenöt éve száguld a hazai ralimezőnyben. Amatőrként egy Trabant 601-essel kezdte, évek óta egy Honda Civic EP3-mal száguld. Ezzel a húszéves gyári autóval rendre győzni tud, a jóval modernebb technikákat is kenterben veri, a hétvégén a végelszámolásnál tíz másodpercet vert a második helyen végző R2-es Peugeot-val versenyző Vitek Viktorra.

– A Pusztavám–Oroszlány-gyorsaságin szinte csukott szemmel is végig tudunk menni, ez a szívem csücske. A többi szakaszon én sem járok gyakrabban, mint a mezőny többi tagja. Legfeljebb biciklizni szoktam arra. Az első két kör simán ment, de volt pár kalandunk. Nyomás nélkül tudtunk versenyezni, negyven másodpercnyi előnyt tudtunk kivívni.

A drámai utolsó két gyorsasági után a móri céldobogón győztesként
Fotó: Peremicki István

Eddig minden simán ment, de a végjáték rendkívül drámaian alakult, heroikus küzdelemben kellett bezsebelni a végső győzelmet.

– Jöttek a felhők, el kellett kezdeni gondolkozni. Hátra két vizes gumit raktunk fel, előre pedig slicket, és két vizes pótkereket vittünk magunkkal. Pusztavám felé haladtunk a rajthoz, amikor jött a telefon, hogy esik az eső a célnál. Majd esni kezdett a startnál is, úgyhogy elöl vizes gumira váltottunk. Aztán a rajtnál guminyomás-ellenőrzéskor kiderült, hogy a bal első kerék teljesen defektes, és már nem volt idő kicserélni. Az utolsó előtti gyorsaságin el is úszott emiatt a 40 másodperces előnyünk, visszaestünk a második helyre. Aztán három vizes és egy slick gumival jöttünk le az utolsó, mindent eldöntő gyorsaságin. Mindent egy lapra feltéve visszahoztuk az első helyet, majdnem húsz másodperccel nyertünk.

Az izgalmak lemerítették a Speedy Motorsport csapatának energiáit, szolid ünneplés, koccintás után este 10-kor már mindenki ágyban volt. Remélhetőleg kényszerpihenő már nem lesz a Rally 2. mezőnye számára, több hónapos „koplalás” után láthattuk a Vértes-ralin a kategóriát. Elvileg a Baranya-kupa zárja az idei szezont.

– Jelenleg 32 pont az előnyünk a Ruszó Krisztián–­Geró Gábor-páros előtt. Nekünk elég négy pontot szereznünk a bajnokság megnyeréséhez, ez lenne az első győzelmünk Rally 2.-ben.

Ifj. Fogarasi Attila szívesen kipróbálná magát az ORB-ben is, de ehhez új autó is kellene – ez még a jövő zenéje. Ha nem jön össze, maradnak a Rally 2.-ben a Hondával.

Akárhogy is lesz, reméljük bajnokként zárják a szezont!

A RALLY 2. DOBOGÓSAI A VÉRTESBEN

1. ifj. Fogarasi Attila–Toloczkó Péter (Honda Civic EP3) 44:49.8

2. Vitek Viktor–Holecz László (Peugeot 208 R2) +19.0

3. Ruszó Krisztián–Geró Gábor (Lada 2107 VFTS) +48.4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában