Frissen Fejérből

2021.08.31. 19:45

Érthetetlen döntések után 3. hely

Véget ért a Northern Talent Cup idei kiírása, amelyben Rossi Moor, a Fairium Next Generation Riders Team motorversenyzője a pályán elért eredményei alapján rászolgált az összetett pontverseny második helyére, de a felügyelők döntése miatt csak a harmadik lett.

Beke Zsombor

Fotó: Fairium Next Generation Riders Team

A Fejér megyei SER-Ringen készülő Fairium Next Generation Riders Team úgy készülhetett az ausztriai zárófordulóra, hogy dobogós helyezésekkel a 13 éves Rossi Moor bebiztosíthatja összetettbeli második pozícióját. Ennek tudatában Stefano Favaro által menedzselt ifjú titán jól kezdte a hétvégét, hiszen az időmérőn egy hihetetlen körrel új pályacsúcsot futva szerzete meg a pole pozíciót. A sikert érthető módon megünnepelte a pályán, csak úgy, mint az idei szezonban végig, a szabályt betartva (pálya bal szélén senkit nem veszélyeztetve) egykerekezett. Ez bevett szokás a motorsportban, mégis a versenyigazgató máshogy látta az esetet és Rossi kapott a futamra egy úgynevezett long lap büntetést.

– Pár éve vezettek be ezt az új szabályt – nyilatkozta lapunknak Stefano Favaro, aki régebben Talmácsi Gábor menedzsere is volt. – A versenyző által elkövetett szabálytalanságért nem pont, vagy másodperc alapú büntetést osztanak ki, hanem minden pályán van egy úgynevezett long lap kör, ami valamivel hosszabb, mint a rendes nyomvonal. Az időveszteség általában 3-8 másodperc közötti, de sajnos a Red Bull Ringen több, nagyjából 12 másodperces plusz. A versenyen belül kellett letölteni ezt, Rossi rögtön az első kör után ment ki a hosszabb körre. Utólag talán ez nem volt jó döntés, a negyedik vagy az ötödik kör után kellett volna.

Fotó: Fairium Next Generation Riders Team

A futamot végül a 12. helyen fejezte be a fiatal motoros, így a vasárnapi menetnek nagy volt a jelentősége az összetett dobogó szempontjából. Rossi egy izgalmas versenyen az első helyen ért célba, ám egy újabb büntetés miatt végül a bajnokság harmadik helyén zárt.

– Az NTC az IDM (német bajnokság) betétfutamaiként szerepelt. Érdekes történet, 14 versenyből 10 versenyen egyetlen egy büntetést sem kapott Rossi, pedig egykerekezett, örült a sikereinek. Az utolsó négy versenyen a vasárnapival együtt három büntetést kapott. A versenyigazgató azért adott büntetést, mert a kockás zászló után úgy örült, hogy elengedve a kormányt felemelte a kezét. Ezt veszélyes vezetésnek ítélték. Vasárnap ugyanazon versenyigazgató egy másik betétversenyen más döntést hozott, holott ott a futamgyőztes már a kockás zászló előtt a kormányt elengedve ünnepelt, majd utána cikázott a pályán, egykerekezett több méteren keresztül, de az illető nem kapott semmi szankciót.

Az idény előtti célkitűzést azonban teljesítették a fiatalok Rossival és az időközben más háttérrel versenyző Farkas Kevinnel is elégedett az olasz származású szakember.

– Rossi az én szemebemben második lett a bajnokságban, négy versenyt nyert, hétszer állhatott a pódiumra. Kevin is jól teljesített, ő negyedik lett az összetettben Rossi mögött. Év elején a legjobb öt volt a cél mindkettejükkel, ez teljesítették úgy, hogy mindketten újoncok voltak az NTC-ben. Rajtuk kívül az élmezőnyben olyanok versenyzők voltak ott, akik már tavaly is itt versenyeztek. Elégedett vagyok.

A csapat és Rossi körül addig sem áll meg az élet. A tervek szerint a 13 éves versenyző ott lesz a Coppa’Italia szezonzáró futamán is, ahol csatlakozik két csapattársához, Lukács Tamáshoz és Lőrincz Lászlóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában