öttusa

2021.07.13. 19:21

Újra dobogóra állna Tamás József

Tamás József egyedüli fehérváriként viaskodott a junior öttusa Európa-bajnokság mezőnyében a svájci Bernben. Ahonnan előkelő egyéni helyezéssel és egy csapat-ezüsttel tért haza. A most kezdődő világbajnokságon sem adná alább.

Ferencz Balázs

Négy magyar legény harcolt Bernben, a junior öttusa Európa-bajnokság döntőjében. Bőhm Csaba végül az olasz Giorgio Malan mögött az egyéni verseny második helyén zárt, míg a Volán Fehérvár üdvöskéje a hetedik helyen ért célba. Tamás József teljesítményére nagy szüksége volt a Koleszár Mihállyal (20.) kiegészülő magyar egységnek ahhoz, hogy a csapatversenyben Magyarország ezüstérmet szerezzen.

Fotó: MÖSZ

– Nem utaztam komoly elvárásokkal magammal szemben erre az Európa-bajnokságra, az volt a célom, hogy minden számból kihozzam a maximumot. A selejtezőben ez szinte tökéletesre sikerült – tekintett vissza a svájci Eb-re Tamás Joci, aki édesapja nyomdokain lépdel a sportágban. – Kiemelném a vívásomat, nyertem ezt a számot, s ezzel könnyedén jutottam be a fináléba. A döntőben éreztem némi fáradtságot a selejtező miatt, s ez az úszásomon és a vívásomon meg is látszott. Nem úgy kezdtem a vívás első harmadában, ahogy szerettem volna, de végül fel tudtam zárkózni az élmezőnyhöz, s négy tussal lemaradva a hatodik legjobb voltam. A lovaglás alaposan megszórta a mezőnyt, két verőhibával és két másodperces időtúllépéssel is három helyet előre tudtam lépni. A svájci lóállomány magas szintű volt, a lovastudás azonban a nemzetközi mezőnyben sincs azon a szinten sok versenyzőnél, mint ahol lennie kellene. Ugyanakkor a lelki teherrel is meg kell küzdeniük az öttusázóknak a lovaspályán: versenyt nem lehet nyerni a lovaglással, de hatalmasat lehet bukni egy rossz pályával. A kombinált számot a hatodik helyről várhattam. A laser-runt elég kanyargós pályán rendezték, de jól lőttem, s ennek köszönhetően csak egy helyet csúsztam vissza. Fáj, hogy a csapatversenyben pontegyenlőséggel végeztünk az oroszokkal együtt, s mivel a kombinált számban ők egyetlen ponttal többet gyűjtöttek, így ők lettek az Európa-bajnokok, mi pedig a másodikok. Lecsúsztunk az aranyról, de nagyon remélem, hogy ezt az élet visszaadja a szerdán kezdődő világbajnokságon.

Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

Tamás József kedden délután ült repülőre, s az egyiptomi Alexandria felé vette az irányt. Csütörtökön a selejtezőben harcol, majd szombaton remélhetőleg a döntőben lesz feladata.

– Az idei utolsó versenyemen szeretném kipréselni magamból mindazt, amiért eddig dolgoztam, s meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Nagyon bízom a csapateredményben, s az egyéni versenyben is szeretnék minél előrébb végezni. A csapattársaimmal együtt borítékoljuk, hogy lesz magyar egység a világbajnoki dobogón – jelentette ki határozottan Tamás Joci.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában