hazai és nemzetközi siker

2021.07.01. 20:00

Még a fiúkat is simán lenyomja a mezőkomáromi Verbóczki Luca

A sárosdi sportklub szkanderese, Verbóczki Luca ugyan még csak 2016 óta űzi a kemény edzéseket kívánó sportágat, de már van korosztályos Európa-bajnoki és világbajnoki érme, valamint 38 aranyat gyűjtött a hazai versenyeken.

Beke Zsombor

A szkanderversenyeken Verbóczki Luca (j) komoly szabályok mentén versenyzik

Fotó: Magyar Szkander Szövetség

A Verbóczki családban nem Luca az egyedüli szkanderes, bátyjai és édesapja vitték bele a sportágba.

– A bátyám, Patrik sűrűn járt az edzőterembe, illetve szkanderozni, majd 2016-ban én is vele tartottam – kezdte a 19 éves sportoló. – Nálunk egyébként családi hagyomány a szkanderezés, a testvéreim és az édesapám szokta űzni. Aztán családon belül is letesztelték az erőmet, majd úgy döntöttünk, hogy elindulok egy versenyen, ahol rögtön a harmadik helyen végeztem.

A szkanderversenyeken Verbóczki Luca (j) komoly szabályok mentén versenyzik
Fotó: Magyar Szkander Szövetség

Sokan csak egy kocsmai időtöltésnek tartják a sportágat, holott komoly felkészülést kíván, arról nem beszélve, hogy a hétköznapi formájától jelentősen eltér a versenyszkander.

– Rengeteg mindenben különbözik a versenyszkander és a „kocsmai” szkander. Utóbbiban az alkart is összeérintik, valamint csak csuklóval dolgoznak. Nálunk sokkal több szabály van. Az egész egy versenyasztalon zajlik, amin négy párna helyezkedik el, ebből kettő az úgynevezett érintőpárna, ahova le kell nyomni az ellenfelet. További két párnán a könyökeink vannak. Amikor elindítják a mérkőzést, akkor összefogunk, és következik az úgynevezett bírói beállítás, ahol a lényeg, hogy egyenes legyen a csukló, illetve a hüvelykujj bütykének látszódnia kell. Előfordulhat, hogy nem találjuk a fogást, ekkor lép elő a bíró és jön az úgynevezett bírói állítás, amikor nyitott tenyérből hajtják le az ujjainkat. Itt nem szabad megmozdulni. A sportágban vannak faultok, ilyent akkor kap egy versenyző, ha a könyöke megemelkedik, vagy lecsúszik a párnáról. Két fault megítélése esetén az ellenfél nyer.

Ahogy minden versenyzőnek, így Lucának is (fehérben) maszkban kell az asztalhoz állnia a járványhelyzet miatt
Fotó: Magyar Szkander Szövetség

A szkander kemény fizikai sportág, ennek megfelelően Luca hét napból haton edz. A koronavírus azonban az ő felkészülését is megnehezítette.

– Erre a sportágra leginkább súlyzós edzésekkel lehet felkészülni, továbbá nagyon fontosak a technikai tréningek, a sok asztalozás. Kifejezetten szkanderes edzéseim legalább heti két alkalommal vannak, ezeken tényleg csak technikázunk. Egyébként heti hét napból általában hatszor van edzésem, napi két órában. A járványhelyzet legfőképpen 2020 tavaszán megviselt, hiszen kezdetben nem volt otthon konditermünk, az edzőtermek pedig bezártak. Aztán idővel otthon kialakítottuk magunknak az edzés feltételeit, így megfelelő módon készülhettem. Szeretek versenyezni, de a hazai és a nemzetközi viadalok is hosszú ideig elmaradtak.

Amikor a legnagyobb sikereiről kérdeztem, a 38 hazai aranyérem mellett két fontos korosztályos sikert említett a fiatal szkanderes. Bár még csak 19 éves, de itthon leginkább a felnőttversenyeken indul, igaz, a hazai versenyrendszerben nincsen annyira lebontott korosztályok, mint az Európa- és világbajnokságokon.

Luca jó néhány nemzetközi versenyen állhatott már a dobogó valamelyik fokára magyar zászlóval a kezében
Fotó: Magyar Szkander Szövetség

– Az Eb-n és a vb-n több korosztályban indulnak a versenyzők, én jelenleg a junior 21-be tartozom. Emellett felnőttben is versenyzem, mivel itthon ebben a korban már csak utóbbi kategóriában indulhatok. A legbüszkébb a 2019-es junior világbajnoki bronzérmemre és az Európa-bajnoki ezüstre vagyok.

Az eredménylistáján látható, hogy jobb, illetve bal kézzel is ért már el sikereket, legutóbb a nemzeti döntőn jobbal lett második.

– Alapvetően jobbkezes vagyok. A főversenyeken, mint az Eb vagy a vb a jobbal indulok általában, de itthon a bal kezemmel is szoktam versenyezni.

A fiatal szkanderes idén érettségizett, gyógymaszszőrnek készül. Az iskolai időkben, miután elkezdte a sportágat, akadtak kihívói… – Siófokra jártam szakgimnáziumba. Egy idő után aztán a fiúk közül sokan megpróbáltak kihívni és lenyomni, sőt még a testnevelőtanárokkal is összemértem az erőmet, de az esetek döntő többségében én kerültem ki győztesként.

Luca sűrű nyár elé néz. Jelenleg nagy erőkkel készül a július végi halászteleki versenyre, ahol a férfiaknál és a nőknél is erős mezőny gyűlik össze, a világ legjobbjai teszik tiszteletüket az eseményen. A nyár további részében Szlovákiában és a Balatonnál is indul majd nívós viadalokon, ősszel pedig világbajnokság és Európa-bajnokság is vár rá. Nagy álma, hogy a jövőben ezen versenyeken aranyérmet akaszthassanak a nyakába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában