öttusa

2021.07.02. 20:11

Kovács váltóban, Demeter egyéniben

Vasárnap hajnalban indul a küldöttség első csoportja az oroszországi Nyizsnyij Nov­gorodba. Kovács Sarolta női váltóban szerepel Guzi Blankával.

Horog László

Tokióban, a 2019 júniusában tartott tesztversenyen, az előolimpián, a célban Kovács Sarolta értékel Kállai Ákossal

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Két fehérvári kel útra az öttusázók delegációjával az ötödik legnagyobb orosz városként számontartott – Moszkva, Szentpétervár, Novoszibirszk és Jekatyerinburg után – Nyizsnyij Novgorodba, a másfél milliós településen rendezik az öttusa-Európa-bajnokságot, a tokiói nyári olimpia előtti utolsó, jelentős eseményt. A viadal már nem számít az ötkarikás ranglistába, azonban téttel természetesen bír. Fehérvárról Kovács Sarolta váltóban, Demeter Bence egyéniben bizonyíthat.

A két volános eltérő hangulatban várja a viadalt, a minap lett végleges, hogy Kovács a fővárosi Gulyás Michelle társaságában ott lesz az ötkarikás játékok rajtjánál, jelen állás szerint Demeter is kiutazik Japánba, de vele tartalékként számol Martinek János szövetségi kapitány. A friss világbajnok Marosi Ádám mellett Kasza Róbert bizonyíthat Kelet-Ázsiában, Demeter abban az esetben jut szóhoz, ha az elmúlt időszakban krónikus sérüléssel bajlódó Kasza Róbert állapota nem teszi lehetővé az indulást. Kovács Sarolta vasárnap hajnalban, Demeter csütörtökön utazik Oroszországba.

– Guzi Blankával szerepelek a női váltóban, az Eb első versenyszámában. Az nem merült fel, hogy egyéniben szerepelek, a szövetségi kapitánnyal, Kállai Ákossal ezt előre egyeztettem. A novgorodi amolyan felhozó, felpörgető erőpróba lesz, a trombózis miatt régen versenyeztem. Március 31-én műtötték a lábamat, előzőleg a budapesti világkupa volt az utolsó viadalom. Közel két hónapot kellett kihagynom. A rutinműtét után tíz nappal elkezdhettem volna a tréningeket, azonban éreztem, fáj a vádlim, ugyanis a beavatkozás után nem kaptam vérhígítót. Vérrög alakult ki, nem indulhattam Kairóban a vb-n, valamint világkupa-viadalon, az Eb-n ugyan ott leszek, de nyilván korábban nem úgy készültem, hogy váltóban bizonyítok – mondja Kovács Sarolta.

Tokióban, a 2019 júniusában tartott tesztversenyen, az előolimpián, a célban Kovács Sarolta értékel Kállai Ákossal
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Az edzettségi állapotával kapcsolatban azt mondja, nemrég Fehérváron, a Bregyó közben található sportcentrumban volt egy felmérő, amelyet megtekintett a szövetségi kapitány is, aki megnyugvással fogadta, hogy Kovács állapota érthetően nem tökéletes, de biztatónak mondható.

– Nagyon nehéz időszakon vagyok túl, álmatlan éjszakákkal, a trombózis után komoly esélye volt annak, hogy többet nem sportolhatok, ugyanakkor próbáltam pozitív maradni, magamra és a gyógyulásra koncentrálni. Amikor elkezdhettem ismét az edzéseket, bizakodó voltam, azóta pedig még inkább. A vérrög nem mozdult el, szedem a vérhígítót, valamint használom a kompressziós szárat, azaz a speciális harisnyát. A gyógyszer adagját próbáljuk folyamatosan csökkenteni az olimpiáig, ugyanis vérzékeny vagyok, ez rizikófaktor, nagyon kell vigyáznom, ütést ne kapjak, valamint ne essek el. Ez főként a futásnál és a lovaglásnál lényeges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában