Öttusa

2021.07.18. 19:00

Betartotta ígéretét a Volán öttusázója

Nem csupán a Volán Fehérvár egyik legtehetségesebb ifjú üdvöskéje Tamás József, de szavahihető öttusázó is.

Ferencz Balázs

Fotó: egyesület

Ahogy ígérte, éremmel tért haza az egyiptomi junior világbajnokságról.

A két héttel ezelőtti, svájci junior Európa-bajnokságon egyéniben hetedik, csapatban ezüstérmes lett a Volán Fehérvár öttusázója, Tamás József. A 21 esztendős, mindenki által csak Jociként emlegetett sportoló az Eb után úgy fogalmzott, hogy borítékolja a magyarok éremszerzését a világbajnokságon is, s ha lehet még fényesebb medállal térnek haza. Nos, Tamás József gond nélkül masírozott a vb férfi döntőjébe a selejtezőből, majd a fináléban előrébb lépett Európa-bajnoki helyezéséhez képest, mert ötödikként ért célba Alexandriában. Miután az egyiptomi Elgendy és az orosz Gromadszkij mögött Böhm Csaba bronzérmet zsebelt be – a laser runt a kilencedik pozícióból kezdte –, Koleszár Mihály pedig a 18. lett, a hármójuk által alkotott magyar csapat világbajnoki címet szerzett, megelőzve az oroszokat és a házigazda egyiptomiakat.

– Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített ezt az eredményt elérni. A csapat, a család és a barátok is nagyon örültek a vb-aranynak – igyekezett beszélgetésünk elején megjegyezni a szombatról vasárnapra virradó éjszakát átutazó Tamás Joci. – Nagyon kemény volt a döntő, az utolsó szám, a laser run előtt 50 ponttal még le voltunk maradva a dobogóról, a csapatversenyben a negyedik helyről vártuk a kombinált számot. Mindhárman jól futottunk, s remekül lőttünk, így 11 ponttal a mezőny elé kerültünk. Nagyon boldogok voltunk, fantasztikus élményekkel tértünk haza.

Fotó: egyesület

Az öttusát 15 évvel ezelőtt, hat éves korában kezdő Tamás József a tizedik legjobb laser run-eredményét produkálta a vb döntőjében, ami az ő esetében azért is komoly fegyvertény, mert bokatörése után közel másfél évet kellett kihagynia.

– A selejtezőben a lövészet nem úgy sikerült, ahogy elterveztem, így az utolsó 800 métert nagyon meg kellett hajtanom. De nem vett ki belőlem annyit a selejtező, hogy ne tudjak megújulni a döntőre. A vívás kivételével mindegyik számban jobban teljesítettem a döntőben. Elégedett vagyok ezzel az ötödik hellyel, mert három évvel ezelőtt, a lábsérülésemkor még abban sem voltam biztos, hogy sportolhatok-e még egyáltalán. Ez életem legjobb eredménye az öttusában, ami számomra felér egy dobogós helyezéssel.

Fotó: egyesület

Bőhm Csabához hasonlóan Tamás Joci is utolsó idényét töltötte a juniorok között. Egy kis pihenőt követően már annak reményében kezdi a felkészülést a volános öttusázó, hogy a felnőttek között is megállja a helyét.

– Minden idegszálammal arra koncentrálok, hogy olimpián szerepelhessek majd, s Európa-bajnoki, világbajnoki érmeket szerezzek a későbbiekben. Tisztában vagyok vele, hogy minden egyes pontért és helyezésért sokkal jobban meg kell majd harcolnom nem csak nemzetközi, de magyar viszonylatban is. A kombinált számban kell a legtöbbet fejlődnöm, be kell hoznom a korábbi lemaradást, de jó úton haladok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában