atlétika

2021.07.02. 20:16

Aranyérmes visszatérés

Az Alba Regia Atlétikai Klub 20 éves sprintere, Takács Boglárka nehéz időszakon van túl, hiszen a tavalyi szezonját egy sérülés, az idei fedett pályás idényét pedig a koronavírus húzta át. Varga Tamás tanítványa keményen készült tovább, aminek a közelmúltban egy magyar bajnoki cím lett a jutalma.

Beke Zsombor

Takács Boglárka a mezőny előtt 200 méteren a 126. magyar bajnokságon

Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

Takács Boglárka imád versenyezni, ezért is volt számára nagy érvágás, amikor az első fedett pályás verseny előtt kiderült, hogy elkapta a koronavírust, így az addigi felkészülése kárba veszett.

– Nagyon nehezen fogadtam el, amikor kiderült, hogy pozitív lett a tesztem – mondta az ARAK 20 éves versenyzője. – Egy bécsi verseny kapcsán végeztek el rajtunk tesztet, ami mellesleg az első lett volna a téli szezonban. Meglepett az eredmény, mert semmi bajom nem volt, előtte ugyan kicsit náthás voltam, de a Covidra nem gyanakodtunk. Nagyon csalódott voltam, mert tudtam, hogy nemcsak a verseny ugrott, hanem a tíznapos karantén alatt nem is edzhetek.

Végül edzőjével, Varga Tamással azt a döntést hozták meg, hogy a tavaszi szezont helyezik előtérbe. A döntés nem volt egyszerű, hiszen az előző idény sem alakult zökkenőmentesen.

– A kálvária már a tavalyi szezonban kezdődött, amikor egy sérülés miatt nem sikerült úgy az évünk, ahogy szerettük volna – mondta a fiatal sprinter edzője, Varga Tamás. – Ezért vártuk már a fedett pályát, amelyre problémamentesen ment a felkészülés. Erre jött az első verseny előtt a koronavírus, amivel ugrott is a fedett pályás idény. Pont a fedett magyar bajnokságon már versenyezhetett volna, de végül nem vállaltuk, hanem inkább pihentünk, és előbb kezdtük a tavaszi felkészülést. Az utolsó jó szereplés óta így hosszabb idő telt el a sérülés és a vírus miatt. A versenyzésén természetesen eleinte meglátszódott a hosszú kihagyás, ezért viszonylag sok versenyen indultunk el, és fokozatosan építettük fel a formáját.

Takács Boglárka a mezőny előtt 200 méteren a 126. magyar bajnokságon
Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

Nem is akárhogyan. A közelmúltban megrendezett 126. magyar atlétikai bajnokságon 200 méteren aranyat, 100 méteren és a 4×100-as váltó tagjaként pedig ezüstérmet nyert Takács.

– Már a hétvége előtt is éreztem, hogy jó formában vagyok, nagyon eredményes versenyt sikerült zárnom – nyilatkozta a sprinter. – Összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel, főleg a 200 méterrel, hiszen egyéni csúcsot sikerült futnom, remélem, a formám majd az Eb-re is kitart. Nagyon boldog voltam már szombaton, mivel idén eddig 11.71 volt a legjobb időm, és ezt is sikerült megjavítani 11.66-ra 100 méteren. Maradt bennem kicsi hiányérzet, hiszen Kozák Luca kevéssel nyert, ha nem hármas és hetes pályabeosztást kaptunk volna, akkor lehet, még jobban húztuk volna egymást. De egyáltalán nem vagyok csalódott, hiszen Luca a közelgő olimpiára készül. Az pedig külön öröm volt számomra, hogy másnap sikerült győznöm a hosszabbik távon, mert 200 méteren 24.10 volt az idei legjobbom, most a döntőben ezt öt tizeddel sikerült megjavítanom.

A fiatal atlétára jövő hét csütörtökön újabb megmérettetés vár, a helyszín ezúttal Tallinn lesz, ugyanis Észtországban rendezik az U23-as Európa-bajnokságot.

– Hétfőn fogunk kiutazni, először Bécsig megyünk, majd utána repülünk tovább Tallinnba. Nagyon várom, örülök, hogy végre mehetünk egy ilyen szintű nemzetközi versenyre. Tavaly a Covid miatt szinte minden elmaradt, illetve sérülés miatt az én versenyszezonom sem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Most jó állapotban érzem magam, és szeretnék már újra a nemzetközi mezőnyben versenyezni. Ami az elvárásaimat illeti, magamnak mindig magasabbra rakom a lécet, mint amit mások elvárnak tőlem és ami a realitás. A lényeg, hogy laza, könnyed futással olyan eredményt érjek el, amellyel minél tovább juthatok, szeretnék döntőbe kerülni.

Takács Boglárka és edzője, Varga Tamás a dobogón
Fotó: ARAK

Viszont az, hogy mely távokon indul, még nem dőlt el, hiszen a verseny programja speciális helyzetet teremt a 100 és 200 méteren indulóknak.

– Nevezve vagyok mindkét távra, majd ott fog eldőlni, hogy végül melyiken indulok. Ugyanis ha 100-on döntőbe jutok, akkor a finálé péntek délután van, a 200 előfutama pedig ezen a napon délelőtt. Azt még nem próbáltuk, hogy egyik távon délelőtt, a másikon délután versenyzem, így nem tudjuk, be merjük e vállalni a kettőt. Ha véletlenül nem jön össze a rövidebb távon a döntő, akkor biztos indulok 200 méteren. Jelenleg a 100 méter a biztos pont az Eb-n.

Az ARAK versenyzői közül egyébként nem Takács Boglárka lesz az egyedüli induló az észtországi kontinenstornán, a fehérvári klubból rajtvonalra áll Tölgyesi Előd tanítványa, Mátó Sára, valamint a külföldön készülő, de néhány hete már Varga Tamás edzéseit látogató Csókás Nikolasz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában