Frissen Fejérből

2021.06.06. 15:30

Új országos rekordot állított fel Mátó Sára

Az ARAK Akadémia atlétája, Mátó Sára hét közben a somorjai nemzetközi versenyen 400 méter gátfutásban megjavította saját U23-as országos rekordját.

Beke Zsombor

Mátó Sára a hét végén ismét 400 méter gáton áll rajthoz Tatabányán

Fotó: FMH-archív ( Nagy Norbert)

Jól indult az év Mátó Sárának, hiszen fedett pályán 400 méter síkfutásban új egyéni csúcsot futott, majd a szabadtéri szezont is eredményesen kezdte. Ezen a héten pedig az idény első nagyobb nemzetközi eseményén indult a 20 éves atléta, a Continental Tour Silver sorozat somorjai állomásán mérettette meg magát. A versenyen 4. helyen ért célba 400 méter gáton 56.71-es eredménnyel. Ezzel az idővel Mátó megjavította a 2019-es U20-as Európa-bajnokságon futott országos csúcsát, akkor 56.89-cel ért célba.

– A tavalyi szezon a koronavírus miatt kicsit rendhagyó volt, valamint fedett pályán nincsen 400 gát, úgyhogy nagyon rég versenyeztem ebben a számban – kezdte élménybeszámolóját az ARAK fiatal versenyzője. – Kicsit nagy terhet raktam magamra, mert azt szerettem volna, hogy sokkal jobban sikerüljön az idei, mint a tavalyi szezon. Így picit izgultam is, de ez pozitívan hatott a versenyemre, örültem, hogy egy ilyen jó eredménnyel tudtam elkezdeni a szezont, így nagyobb magabiztossággal tudok odaállni a következő versenyekre.

Mátó Sára a hét végén ismét 400 méter gáton áll rajthoz Tatabányán
Fotó: FMH-archív ( Nagy Norbert)

Ez az idő pedig az U23-as ranglista harmadik helyére repítette Mátó Sárát, ami mindenképpen biztató a júliusi tallinni korosztályos Európa-bajnokság előtt.

– Jelenleg a harmadik helyen állok a ranglistán, ami jól hangzik, de nem szeretem ezt nézni, inkább magamhoz képest szeretnék jól futni. A lista alapján nem lehet következtetni arra, hogy ki mikor fog egy sokkal jobb eredményt futni, vagy ki milyen formában lesz. Kisebb támpontot adhat, hogy a nemzetközi mezőnyben nagyjából hol helyezkedhetek el. A helyezés mindenképpen pozitív és motiváló, szeretném, ha hasonló helyen tudnék maradni az Eb-ig, valamint ott is jó idővel egy szép helyezést összehozni.

Sára sűrű időszak elé néz, hiszen a következő hetekben szinte minden hétvégén rajthoz áll. Ez most sem lesz másképp, szombaton a Magyar Nagydíj-sorozat tatabányai állomásán versenyzik 400 méter gáton.

– A hét most eléggé besűrűsödött, a szerdai verseny után két nap volt edzésem is, majd szombaton egy újabb verseny következik. Kicsit szokatlan ez a sűrű program, de úgy fogom fel, hogy az edzéseknek is jót tesz, továbbá majd az U23-as Eb-n is ideális esetben egymást követő három napon három futásom lehet. Most már nincsenek kemény edzések, inkább a minőségen van a hangsúly. Szeretném a most megfutott időt stabilan hozni a továbbiakban, akár már a hét végi versenyen is. Szeretnék hasonló időt futni, a szezon során pedig ezen még majd faragni is. A tatabányai verseny a pontozásba is beleszámít, úgyhogy szeretnék jó eredményt elérni. De továbbra sem a pontgyűjtés az elsődleges célom, hanem hogy az U23-as Európa-bajnokságon jól szerepelje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában