Válogatott pofonok

2021.06.10. 15:13

Tóth Adrián és edzője is nemzetközi viadalon járt

A németországi Bochum adott otthont a Ruhr Games 2021-es viadalának, ahol több sportág mellett az ökölvívók legjobb juniorjai is megmérkőztek. A magyarok öt aranyéremmel zártak, a fehérvári Tóth Adrián is közel járt a végső győzelemhez.

Ferencz Balázs

Fotó: Tóth Adrián

A magyar junior ökölvívó válogatott 75 kg-os súlycsoportját erősíti a Fehérvár Küzdősport SE kiválósága, Tóth Adrián. A német ökölvívók számára Európa-bajnoki válogató is volt egyben a körmérkőzéses szisztémában rendezett verseny. Az első és másodszámú válogatottakat bokszoltatták, a korábban meghívott lengyelek helyett Csehország bunyósai ugrottak be a három nemzet tornájára. A magyarok is két csapattal viaskodtak. Tóth Adrián az egyik némettől kikapott, a másikat megverte, a harmadik napra már két vereséggel álló cseh legény nem állt ki Turós Arnold tanítványa ellen.

– Az első nap nagyon tetszett nekem, videón visszanézve is elégedett voltam a teljesítményemmel. A második napon az első két menet nem volt elfogadható, de a harmadikban már jól ment a bunyó. Ha úgy bokszoltam volna végig, akkor megvertem volna ellenfelemet – vélekedett a 15 éves Tóth Adrián, akit klubedzője, Turós Arnold is segített a ring mellett a válogatott megmérettetésen.

Fotó: Tóth Adrián

– Az első két menetben elaludt sajnos Adrián, ráadásul nehéz ellenféllel szemben, egy nagydarab, keménykötésű bokszolóval mérkőzött, aki a németországi „Talent” program tagja. Kiemelkedő versenyző, nyerte is a súlycsoportot – mesélte a serdülő-válogatott és a Fehérvár KSE trénere, Turós Arnold.

Győztes meccsét a németek alapvetően elsőszámú bunyósa ellen vívta.

– Izgalmas mérkőzés volt. Friss voltam, nagy volt bennem a győzni akarás. Edzőm szerint koncentrált voltam, mentem előre, ütöttem, kezdeményeztem – mondta a serdülő magyar bajnok, junior bajnoki ezüstérmes Tóth.

– A magyar bunyósok mindenképp a csehek fölött vannak ebben a korosztályban, de talán a németeket is felülmúljuk. Öt aranyérmet szereztünk a tornán, ami bizakodásra adhat okot – beszélt a magyar utánpótlás helyzetéről Turós Arnold.

Természetesen Tóth Adrián sem vágyik másra, mint hogy olimpián húzzon kesztyűt. A Lánczos Kornél Gimnázium kilencedikes diákja tudja, az álmai eléréshez többet és többet kell edzenie a jövőben.

Turós Arnold (j) Eb-n szeretné látni tanítványát F.: boxing.hu

– A pandémia miatt nehezen tudtuk tartani azt a fejlődési irányt, amit elterveztünk. Az eredeti elképzelések szerint idén az Európa-bajnoki éremszerzés volt a prioritás, azonban most már csak a kijutásban gondolkodunk. Azonban szeretném, ha jövőre már világversenyen szerezzen érmet. Elsőéves ifi lesz még akkor, az ökölvívás pedig felnőtt sportág. Akkorra érnek meg a versenyző öklözők az agresszivitásra, a koncentrált bunyóra. Adrián intelligens bokszoló, most kezdődik számára az igazi versenysport – fogalmazott az edző.

Tóth Adrián (balra) győzelemre éhesen csapott össze német ellenfelével, nyert is Fotó: FKSE

Tóth Adrián jövő héten Egerben lép kötelek közé a Magyar Kupán. Ha jól szerepel, s első számú válogatottként megnyeri a súlycsoportját, csomagolhat, s készülhet a Tbilisziben rendezendő Európa-bajnokságra. Ahol kamatoztathatja erősségeit.

- Kitartó vagyok, és erős a bal csapottam – mosolygott Adrián, aki a családi hagyományok, s nagypapája miatt választotta sportágának tíz évvel ezelőtt az ökölvívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában