foci

2021.06.10. 20:52

Rajtol a 2021-es Európa-bajnokság

Pénteken kilenc órakor a Törökország–Olaszország találkozóval elrajtol a 16. labdarúgó-Európa-bajnokság. Magyar szempontból több különlegessége is lesz a tornának, egyrészről Budapest négy mérkőzésnek ad majd otthont, másrészről a magyar válogatott zsinór­ban másodszor jutott ki a kontinenstornára.

Beke Zsombor

A magyar válogatottnak nem lesz könnyű dolga az Eb halálcsoportjában

Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Pénteken rajtol a 24 csapatos futballfesztivál. Az elmúlt évtizedekhez képest gyökeresen új elképzelés szerint, hiszen 11 helyszínen (Budapest, Róma, Baku, Koppenhága, Szentpétervár, Bukarest, Amszterdam, London, Glasgow, Sevilla, München) bonyolítják majd le a mérkőzéseket.

Budapesten három csoportmérkőzést rendeznek: Magyarország a Puskás Arénában június 15-én Portugáliával, majd 19-én Franciaországgal találkozik, továbbá két ellenfelünk a fővárosban mérkőzik meg egymással is. A csoportkör lezárultával, június ­27-én még egy negyeddöntőt is rendeznek a magyarországi létesítményben. Ha már sta­dionok, a tervek szerint a Puskás Arénában fognak egyedüliként telt házas mérkőzéseket rendezni, azaz 67 ezer néző szurkolhat a helyszínen.

Ami az esélyeseket ­illeti, a végső győztes kilétében, öt évvel ezelőtthöz hasonlóan, újfent fontos szerepe lehet a magyar válogatottnak. A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon az utolsó csoportmérkőzésen Nikolicsék azzal a portugál válogatottal játszottak 3-3-as döntetlent, amely gárda vereség esetén utazhatott volna haza. Mint később kiderült, a nehézkes továbbjutás után Cristiano Ronaldóék meg sem álltak az aranyéremig. Az F csoportban újra találkozik egymással a két együttes, továbbá a négyes másik két tagja, Franciaország és Németország is jó eséllyel pályázhat a dobogó legfelső fokára. Ha netán Marco Rossi együttese bravúrt érne el, akár két potenciális győztesnek is ideje­korán véget érne az Európa-­bajnoki álom. Reálisabban nézve az Eb „halálcsoportját”, Magyarországnak piszok nehéz dolga lesz, még úgy is, hogy a három mérkőzésből kettőt több tízezer magyar szurkoló előtt játszhatja majd.

A magyar válogatottnak nem lesz könnyű dolga az Eb halálcsoportjában
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Az élmezőny nagyon sűrű lehet, nehéz lenne egyértel­műen egy bajnokaspiránst kiemelni. A Nielsen cég tulajdonában lévő futballstatisztikákkal is foglalkozó Grace­note számításai szerint az Eb-trófeá­ra Belgiumnak és Angliának van a legnagyobb esélye, őket a sorban a világbajnok Franciaország követi. Érdekesség, hogy a cég a magyar válogatottat a 21. helyre sorolja, 32 százalék esélyt adva annak, hogy továbbjut az F csoportból. Az esélyesek listáján Portugália hatodik, Németország a hetedik pozíciót foglalja el.

A koronavírus azonban még jó néhány dolgot átírhat a kontinenstornán. Amint arról már beszámoltunk, a spanyolok keretében két koronavírusos esetet találtak, Sergio Busquetsnek és Diego Llorentének is pozitív lett a tesztje. A legfrissebb hírek szerint azonban utóbbi játékos esetében fals eredmény születhetett, ugyanis az újabb mintavétel negatív eredményt hozott. A szurkolók és a csapatok is abban reménykednek, hogy a vírus miatt egy évvel eltolt Európa-bajnokság megússza nagyobb fennakadás vagy hiányzó nélkül, és a kilátogató nézők és a részt vevő futballisták valóban a labdarúgás ünnepét varázsolhatják Európának a következő hetekben.

A magyar válogatott mérkőzései az Európa-bajnokságon:

Június 15. (kedd) 18.00

Magyarország–Portugália (Budapest)

Június 19. (szombat) 15.00

Magyarország–Franciaország (Budapest)

Június 23. (szerda) 21.00

Németország–Franciaország (München)

Eb-terasz Sóstón

A szokásoktól eltérve ezúttal nem a Zichy-ligetben, hanem a Mol Aréna Sóstónál lesz az Eb-terasz LED-kivetítővel, amely minden meccsnapon négy órától várja a kilátogató szurkolókat. A magyar nemzeti tizenegy találkozói előtt meglepetésprogramokkal is készülnek a szervezők, a szabadtéri rendezvényt védettségi kártya nélkül is lehet látogatni. A terasz mellett található Aréna Pub végig nyitva lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában