birkózás

2021.06.20. 11:45

Pupp Viktória nagyon jó úton halad pályafutásában

A közelmúltban a DKSE kitűnő birkózója, Pupp Viktória serdülő korosztályos Európa-bajnoki ötödik helyezést ért el. A nemrégen hazatért sportolót – aki azóta serdülő magyar bajnok is lett – és edzőjét, Kiss Károlyt kérdeztük életútról, a versenyhangulatról és az odavezető útról.

Horváth László

Pupp Viktória és edzője, Kiss Károly, aki szinte a nulláról kezdte tanítványával a munkát

Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Mit tudhatunk Kiss Károlyról?

– Hatéves koromban kezdtem el a birkózást szülővárosomban, Turkevén. Tizenhat éves koromig itt sportoltam, majd öt éven keresztül a csepelieket erősítettem. Ezután Szegeden folytattam az aktív sportéletet. A profi állás megszűnését követően lett belőlem birkózóedző, nagyjából huszonöt éve. Viktóriával négy éve indult a kapcsolatunk, amelynek mára érett meg a gyümölcse, az Európa-bajnoki ötödik helyezés képében.

Edzői szemmel mik voltak Viki erősségei és melyeket kellett még fejleszteni?

– Igazából, amikor becsöppen egy ember az edzőterembe, akkor szinte mindent fejleszteni kell rajta. Fizikai erő, állóképesség, a fogások megismerése, megtanulása, a gyakorlatok, szituációk elsajátítása a legfontosabb. Egyetlen fogást sem ismert és speciális bemelegítési gyakorlatokra volt szükség. Majdhogy a nulláról kezdtük. Ami nagy előnyként szerepelt, hogy Viki akaratával a mai napig nincs gond, hiszen ez talán az egyik legfontosabb a célok elérése érdekében.

Az Európa-bajnokság után milyen tapasztalatokat lehetett gyűjteni?

– Természetesen technikailag mindig van hova fejlődni, és az edzők is ritkán elégedettek teljesen. Hibákat bőven lehet találni, de ez így van velem is. Viktória is tudja, min kell még javítani. Még elején van a pályafutásának. Nagyon sok technikai elemet tanulunk. Lábvédéseket és újfajta lábra támadásokat, illetve lenti fogásokat gyakorolunk. Fizikai erővel jelenleg nincs probléma. Nyilván a későbbiekben ezen is lehet még fejleszteni. Úgy érzem, nagyon jó úton halad.

Pupp Viktória és edzője, Kiss Károly, aki szinte a nulláról kezdte tanítványával a munkát
Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Akkor most beszéljen az élményekről Pupp Viktória!

– Kedden éjfél körül értünk ki Szófiába, és szerdán délelőtt már edzettünk egy nagyot. Ketten voltunk elszállásolva egy szobában. Oldotta a feszültséget, hogy versenyekről már ismertük egymást. A hangulatra pedig egyáltalán nem lehetett panasz, mert ez általában mindig kitűnő, amikor együtt vagyunk. Persze nemcsak a versenyről folyik a társalgás, hanem szinte mindenről. Talán ez is hozzájárul, hogy kellő lelkesedéssel álljunk a szőnyegre, ki-ki a maga kategóriájában.

Szakmai tapasztalatok, fogadtatás és célok?

– A kitartásommal egészen biztosan nem volt gond. A technikai fejlődésre komoly hangsúlyt kell helyeznem a jövőben. Rengeteg gratulációt kaptam, és nagyon sokan biztattak, támogattak a folytatás minél jobb eredményei érdekében. Otthon az ünnepi ebédre a kedvencemet, meggyszószt és madártejet tettek az asztalra. A célokban a magyar bajnokságokat szeretném hozni, továbbá ha már belekóstolhattam a nemzetközi bajnokságba, akkor ott is keresgélnék még jó helyezéseket, bajnoki érmeket.

Zárásul visszatérve az edzőhöz, érték, példa lehet-e ma a sportolók előtt ez az eredmény?

– Mindenképpen, hiszen Viki szereplése alatt megállítottuk az edzést, és együtt szurkoltunk. Volt olyan kislány, aki odajött, és mondta, ő is ilyen versenyen fog indulni! Tehát nagy szükség van a mai időkben is a példaképekre, mert ez igen erős húzóerő. Nemcsak a sportolók számára, de az egyesületnek is fontos ez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában