Disztl László értékel

2021.06.28. 20:54

Nagy változások után

Zajlanak a nyolcaddöntők az Eb-n, a belgák továbbléptek, a hollandok nem. Előbbiek a portugálok ellen diadalmaskodtak, utóbbiak meglepetésre kikaptak a csehektől.

Horog László

Disztl László futballozott és edzősködött is Belgiumban

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A Vidi korábbi középhátvédje, a sokszoros válogatott Disztl László – az első magyar futballista, aki pályára lépett a Bajnokok Ligájában – 1989-től öt esztendőt töltött a FC Bruges gárdájában, három éve pedig edzőként dolgozott Belgiumban, az utánpótlásban. A vasárnap esti, 1-0-s belga győzelemmel végződő, portugálok elleni összecsapás kapcsán arról faggatom, szerinte megérdemelten léptek-e tovább Lukaku és társai. Azonnal közbevág: – Rossz kérdés, hogy egy továbbjutás megérdemelt, vagy sem. Ők nyertek egy góllal, minden egyéb másodlagos.

Arra a kérdésre, reális-e a világranglista, amelyet jó ideje a belgák vezetnek, azt mondja, az biztos, hogy ott vannak a közvetlen elitben, a legjobbak között.

– Az talán túlzás, hogy ők vannak az élen folyamatosan, de az vitathatatlan, nagyon erősek, világsztárokkal rendelkeznek, akik a legnagyobb klubokban játszanak Európában, Eden Hazard, Axel Witsel, Romelu Lukaku, Kevin de Bruyne nagyszerű futballista, azonban a portugálok ellen nem ők szerezték a győztes gólt, hanem Hazard testvére, a Dortmund játékosa, Thorgan. A közvélemény mindig azt várja, hogy végre nagy tornát nyernek, eddig nem sikerült nekik. Pedig mindig úgy futnak neki, hogy most összejön. Remek egyéni képességekkel rendelkeznek, nagyszerű edzővel, de valahogy mégsem forrtak még össze. Talán túl sok a jó játékos, az egyéniség. Az Eb csoportmeccsei alatt többen bajlódtak sérüléssel, illetve meccshiánnyal küzdöttek, mégis gond nélkül mentek tovább, a nyolcaddöntőben végre mindenki rendelkezésre állt, de Bruyne bokasérülés miatt gyorsan kivált, ami befolyásolta a játékukat. Az edző, Roberto Martinez próbálta a torna első szakaszában úgy forgatni a csapatot, hogy mindenki friss legyen, ugyanakkor jó erőben várja az Európa-bajnokság döntő szakaszát. Nem volt tökéletes a játékuk, de a legfontosabbat, a győzelmet megszerezték, fognak jobban is futballozni. Ezen a szinten már nincsenek nagy különbségek. Ha a belgák képesek végigvinni a támadásaikat, tudnak kontrázni, félelmetesek. A 2000-es, holland–belga rendezésű Eb-n otthon lebőgtek, utána átalakítottak mindent, a felnőttfutballban és főleg az utánpótlásban. Egységes rendszer szerint megy a képzés, ez hozza a gyümölcsét már évek óta.

Disztl László futballozott és edzősködött is Belgiumban
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A vasárnapi másik, budapesti rendezésű derbi, a Hollandia–Csehország össze­csapás szerinte nívójában jócskán elmaradt a fentebb említett találkozótól.

– Nem volt jó mérkőzés, iramában és színvonalában sem. A hollandok és a csehek nem győztek meg, a tulipánosok különösen. Hiába nyertek három meccset a csoportban, az egyenes kieséses szakaszban simán kiestek. Frank de Boer vezetőedző átalakította a védekezést, négy védővel álltak fel gyakorlatilag mindig, ez amolyan hagyomány náluk, működött is a rendszer. Ő kitalálta, hogy három belső védővel szerepelnek, ami kiverte a biztosítékot a drukkereknél, nem is jött be. Anno Luis van Gaal is kísérletezett ezzel. Nincs gond egyik formációval sem, ha meg tudják tölteni tartalommal, ám a holland védelem a csehek ellen csődöt mondott, Matthijs de Ligt kiállítása után pedig már nem volt esélyük a továbbjutásra. Az amúgy kiváló Depay gyengén futballozott, a másik kulcsember, Wijnaldum szintén, de a többiek sem hozták magukat. Persze, ha nincs a kiállítás, lehet, minden másként alakul. Mondjuk ezúttal a kezezés egyértelmű volt, a bekk közvetlen gólhelyzetet akadályozott meg.

A lesállások megítélése szerinte a jelen formában szerinte nem szerencsés, hogy engedik végigvinni az akciót, csak utána sípolnak, ezzel sok idő megy el, illetve a labdát szerző együttes azonnal lendülne támadásba, de a bíró megállítja a játékot. A videobíró is időigényes, viszont egyértelműen jó. A foci ezen a szinten már hatalmas üzlet, elképesztő pénzek mozognak, klubok, nemzetek sorsa múlik rajta, jogos, hogy ki akarják küszöbölni a játékvezetői tévedéseket. Disztl a mieink teljesítményével rendkívül elégedett, úgy véli, hat perc hiányzott a továbbjutáshoz. Azt mondja, nagyon sok csoportból továbbjutottunk volna, sőt lesz olyan gárda a nyolc között, amely biztosan gyengébb nálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában