vitorlásverseny

2021.06.09. 09:00

Jó szelet remél – Fa Nándor versenyeket rendez és tervez

Elindultak a vitorlásversenyek a Balatonon. A Fa Nándor által alapított Kétszemélyes Balatonkerülő és a Keszthely–Kenese szólóverseny is lezajlott.

Németh Krisztián

A legendás fehérvári vitorlásversenyző innovációt, a technikai újításokat is ösztönző versenyei közül már csak a Szóló Balatonkerülésre kell várni, ezt szeptemberben rendezik. Azonban a kétfős versenyre május 29-én már sor került (a Tantál fedélzetén Fazekas Gábor és Gyapjas Balázs nyerte), az elmúlt hétvégén pedig a Keszthely–Balaton­kenese-távon az egyszemélyes megmérettetésre is sor került. A Nelson Flottalízing mindkét alkalommal dobogóra repítette legénységét, ám míg a kétszemélyesen tulajdonosát, a többszörös győztes Varga Lajost is, addig a szólóversenyen egy ifjú tanítványt, Scharf Mátét az első helyre.

– A kétszemélyes versenyen két hajóosztályban huszonöt hajó indult, kifejezetten erős mezőny jött össze. A Keszthely–Kenesén is kemény volt a verseny, de csak az élmezőny állt rajthoz, tíz 8 méteres és egy 10 méteres hajó. Gyenge, foltos, megbízhatatlan szelek voltak az elmúlt hétvégén – mondta Fa Nándor.

Fa Nándor optimista
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A pandémia miatt más szelek fújnak a sportágban és a hajóépítésben is.

– Minden befékeződött egy kicsit. Ha valakinek van forrása hajóépítésre, nincs kivel megcsináltatnia. A kapacitások lecsökkentek vagy megszűntek. Az alapanyagok drágultak, és nehéz hozzájuk férni. Sokkal több munkánk van, mint amennyi kapacitásunk. Minden erőforrást, kapcsolatrendszert bevetünk azért, hogy meg tudjunk felelni az elvárásoknak. Biztos vagyok benne, hogy ez a helyzet változni fog.

Tervek? Vannak bőven!

– Megterveztem egy új, nyolcméteres, ultramodern kis hajót a Balatonra, de nem találtam hozzá építői kapacitást. Talán jövőre lesz belőle valami. De az asztalomon van egy a Vendée Globe hajótípusának számító, 60 lábas IMOCA hajó szinte kész terve is. Nem magamnak szánom, meglátjuk, hol fog „landolni”.

A Nelson Flottalízing és Scharf Máté
Fotó: szolovitorlazas.hu

Az viszont biztos, hogy a Fa Nándor által szervezett versenyek a fiataloknak is igyekeznek lehetőséget adni!

– Rengeteg fiatal jelentkezne, de addig nincs esélyük labdába rúgni, amíg egy módosabb mecénás mögéjük nem áll. Lecsökkentettem a hajóméretet a versenyekre, de az új fejlesztésű hajók nagyon drágák. Van fiatalság, van lelkesedés, és ha lehetőséget kapnak, igyekeznek élni vele, ahogy a hétvégén Scharf Máté is tette. Gyönyörűen vitorlázva nyert! Az utóbbi években az én korábbi hajómmal is fiatalok mentek. Ha meglesz az új hajóm, előbb-utóbb biztosan lehetőséget adok ismét fiataloknak a bizonyításra.

De vajon hogy látja a jövőt a világot látott, sok vihart és szélcsendet átélt legenda?

– Kialakulóban lévő új világ küszöbén vagyunk, a lehetőségek megtalálása attól függ, ki mennyire ambiciózus és tehetséges. Én nem vagyok mai gyerek, de lelkes vagyok, és figyelem az új lehetőségeket, értelmezem magam körül a világot. Van, akit ez a jelenlegi helyzet indiszponálttá tesz, engem inkább inspirál!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában