motorverseny

2021.06.10. 22:16

Hirtelen jött kivételes lehetőség Kovács Bálint számára

Kovács Bálint éppen a mosti versenypályán készült a Spanyol Superbike-bajnokság következő fordulójára, amikor egy nem várt lehetőséget kapott, a legendás Le Mans-i 24 órás motorversenyen állhat rajthoz a lengyel Wojcik Racing Team színeiben.

Beke Zsombor

Kovács Bálint már a hétvégi, lengyel csapata bokszában a Le Mans-i versenypályán

Fotó: H-Moto Team

A H-Moto Team által menedzselt fehérvári versenyzőnek eddig jól alakult az idény, hiszen a Spanyol Superbike két fordulója közül az elsőben kategóriájának mindkét versenyét megnyerte, majd a második fordulóban ugyan betegség hátráltatta, de fontos pontokat szerzett. Jelenleg a saját kategóriájában, az Open 1000-ben első helyen áll. Most pedig élete egyik legnagyobb lehetősége adódott, hiszen indulhat a hétvégén megrendezésre kerülő Le Mans-i 24 órás futamon. Kovács az elmúlt években már kacsingatott a hosszú távú versenyzésre, de az endurance-világbajnokságon most mutatkozik be.

– Nyolcórás volt a leghosszabb verseny, amin eddigi pályafutásom alatt indultam, de monszuneső miatt rövidebb lett a táv, talán három órát töltöttünk a pályán – nyilatkozta a 19 éves motorversenyző.

A franciaországi indulás szerencsés körülmények között jöhetett létre. Kovács cseh csapatával éppen Mostban tesztelt a következő spanyol hétvégére készülve, amikor egyik ismerősük, Michael ­Filla odament hozzá.

– Megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem az endurance bajnokságban szereplő csapatában a szezon során valamikor indulni. Megnéztük a spanyol versenynaptárat és elsőre egy szeptemberi hétvége jött szóba. Aztán a hét elején felhívott, hogy a különböző utazási korlátozások miatt szükségük lenne versenyzőre már most hétvégén, Le Mans-ban, a Superbike kategóriában. Természetesen nagyon örültem a lehetőségnek, hiszen tavaly az utolsó pillanatban hiúsult meg az indulásom.

Kovács Bálint már a hétvégi, lengyel csapata bokszában a Le Mans-i versenypályán
Fotó: H-Moto Team

Kovács a lengyel Wojcik Racing Team színeiben állhat majd rajthoz. Egyelőre azért csak feltételes módban, mert a gárda három motort indíthat majd a versenyen, de jelenleg négy jelölt van a helyszínen. A magyar pilóta dolgát megkönnyítheti, hogy a spanyol bajnoksághoz hasonlóan, egy Yamaha R1-es lesz a munkaeszköze. A vetélytársak közül többeknek komoly nemzetközi tapasztalata van, egyikőjükről pedig friss élménnyel is rendelkezik a fiatal magyar versenyző, hiszen a mosti teszten a lengyel Artur Wielebsk is a pályán motorozott, nála akkor Kovács majd két másodperccel jobb időt ment.

– Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen eredményes istálló, mint a Wojcik Racing Team számít rám, és ilyen versenyzők csapattársa lehetek, akiktől nagyon sokat tanulhatok.

Egy 24 órás viadal fizikálisan és mentálisan is megterhelő a versenyzők számára.

– Itt nem tizenhét kört fogunk futni, hanem nyolcszor, kilencszer harminc kört. Ahhoz, hogy fizikálisan is rendben legyek, mentálisan is koncentrálnom kell, két menet között pedig a pihenésre kell a hangsúlyt fektetni. Ez lesz az első ilyen alkalom, szinte minden új lesz számomra, úgyhogy egyelőre még nem tudom, mibe vágtam bele, de mindent meg fogok tenni a jó szereplés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában