Forray Gábor szerződést bontott

2021.06.15. 20:15

Dejan Mihevc dirigál tovább az Alba Fehérvárnál

A 2021–22-es szezonban már a 43 éves Dejan Mihevc vezeti az Alba kosarasait. A korábbi szakvezető, Forray Gábor távozott.

Horog László

Hiába az alázat és a győzni akarás, Forray Gábor nem tudott csodát tenni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A 46 éves, a KTE együttesét öt éven át sikerrel irányító, rendszeresen a rájátszásba vezető Forray tavaly nyáron szerződött Fehérvárra, egyértelműen azzal a céllal, hogy az első szezonban érmet, a folytatásban pedig aranyat nyer a kék-fehérekkel. Székfoglalójában jelezte is, úgy gondolta, eljött a pillanat, hogy a Kecskeméten töltött fél évtized után szintet lépjen. A klubvezetés az elődöntőt fogalmazta elvárásként a 2020–21-es pontvadászat kapcsán, azonban a gárda végül az 5. helyen zárta a pandémia és sérülések miatt meglehetősen hektikus, 2020–21-es idényt. A világjárvány nagyban befolyásolta az őszt, a többieknél később, novemberben kezdtek, álltak előkelő pozícióban a tabellán. Jól indítottak, aztán győzelem, majd vereség jött, a télen elkapták a fonalat, minden klappolt, hat meccset nyertek zsinórban, érmes pozícióban tanyáztak, majd hasonló széria következett, vereségekkel. Ebben szerepet játszott, hogy az amerikai center, Esa Ahmad térde nem bírta a terhelést, heteket hagyott ki, az irányító, Frank Turner pedig a csípőjét fájlalta, tőle el is köszöntek, John Gillon érkezett a helyére.

Az alapszakasz utolsó két meccsét jó játékkal megnyerték, idegenben a Pécs, majd hazai pályán a végül bajnoki címet szerző Falco ellenében, aztán a DEAC gárdájával kezdték a playoff küzdelmeit. Remekül startoltak Vojvodáék, nyertek az Oláh Gábor utcában, majd hazai pályán is, azonban a folytatásban rendkívül balszerencsésen alakultak a dolgok. A gárda egyik legfontosabb láncszeme, Esa Ahmad a szezonban szinte végig rakoncátlankodó térde miatt már nem állhatott rendelkezésre – azt mondta, ha pályára lép, a további karrierjét veszélyezteti –, valamint több mérkőzésen nem számíthattak a hátvéd, Ron Curry és a bedobó, Markovics Luka játékára sem. Az irányító, John Gillon vállalta ugyan a játékot, de a kezét fájlalta. A debreceniek visszajöttek a meccsbe, 2-2-re egyenlítettek, a mindent eldöntő, hajdúsági ütközetet végül egylabdás derbin elvesztették a koronázóvárosiak, így az 5. helyen zártak.

– Egyértelműen a négy közé kerülés volt a célunk a bajnokságban, amit nem sikerült elérnünk. Nehéz szezonon vagyunk túl, nem úgy alakultak az eredmények, ahogy reméltük. Mindent mérlegelve úgy döntöttünk, közös megegyezéssel felbontjuk a szakvezető szerződését, nem Forray Gábor irányítja a csapatot a következő szezonban. Sok sikert kívánunk további karrierjéhez – közölte hétfőn az Alba Fehérvár ügyvezetője, Simon Balázs, kedden pedig már az új trénert is bejelentették.

Hiába az alázat és a győzni akarás, Forray Gábor nem tudott csodát tenni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A 43 éves szlovén Dejan Mihevc veszi át a koronázóvárosiak irányítását. Edzői karrierjét két évtizede kezdte hazájában, a Sentjur gárdájánál, másodedzőként, majd Szlovénia U18-as együttesénél tevékenykedett. Tíz éve, 2011-től egy esztendőn át Angliában dolgozott, a London Leopardsnál, aztán hazájában a KK Grosuplje, a Sentjur, a Krka Novo Mesto következett. Sikeres éveket követően, 2017 nyarától Lengyelországban folytatta, a Polski Cukier Torun, majd az Anwil Wroclawek csapatánál.

A szigetországban bajnokságot és kupát nyert a londoniakkal 2012-ben, hazájában a Tajfun Sentjurral bajnok és Szuperkupa-győztes lett 2015-ben, egy évvel később is elhódították a Szuperkupát. A lengyeleknél 2018-ban győzött a Lengyel Kupában és a Szuperkupában, egy évvel korábban a bajnokságban bronzérmes lett, 2019 tavaszán pedig döntőt vívott a Torun edzőjeként. A szigetországban 2012-ben az év edzőjének választották, ugyanezt a díjat kapta a 2017–18-as szezon végén a lengyeleknél.

– Jó ajánlólevéllel érkezik, eredményesen dolgozott korábbi állomáshelyein. Fiatal, mégis rengeteg tapasztalattal rendelkező szakvezető, úgy gondolom, olyan kvalitású edző, akire szükségünk van – tette hozzá Simon Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában