A Magyar Kupa is elúszott idén

2021.05.03. 22:37

Nem futballozott jól a Mol Fehérvár FC az Újpest elleni 120 perc alatt, ki is kapott

Végül a Mol Magyar Kupa döntője jelentette a Mol Fehérvár FC labdarúgócsapatának az idény mérkőzését. Az Újpest FC ellen esélyesként futott ki a Vidi a Puskás Aréna gyepére.

Ferencz Balázs

20210503 labdarugas Fehervar UTE Foto: Domotor Csaba

Fotó: Dömötör Csaba

Harmadik, vagy tizenegyedik? A fő kérdés ez lehetett a Mol Magyar Kupa döntője előtt, vagyis a Mol Fehérvár FC története során harmadszor, vagy az Újpest tizenegyedszer emelheti magasba a díszes serleget. A történelem a lilák, az erőviszonyok, s az idényben mutatott produkció azonban a fehérváriak diadalát sejtette. „Sima győzelem” – mondhatta a hosszú hónapok óta lelátó lépcsőjét nem koptató Vidi-drukker a Puskás Arénába igyekezve. A koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítéseként 16 ezer, védettségi igazolvánnyal rendelkező néző lehetett ott a budapesti finálén, azonban ennek töredéke látogatott ki az impozáns nemzeti stadionba – már ha időben meg tudta közelíteni azt. Mintha a Millwall hírhedt tábora csapott volna össze ádáz ellenségeikkel, a Crystal Palace szurkolóival, annyira óvták a rendet a rend őrei, hermetikusan zárták le az Aréna felé vezető utakat.

Fellélegezhetett tehát, aki belépett a Puskásba, majd azon nyomban elfogta a bizsergő szorongás, a futball iránti tisztelet, a csapatot illető szeretet, a győzelem utáni vágy. A futball lényege visszatért a szentélybe.

Három, kontra semmi –

14-1. Az OTP Bank Liga 2020-21-es idényében háromszor csapott össze a Vidi az Újpesttel, s háromszor porolta el, 5-1-re, 5-0-ra és 4-0-ra. Vagyis, a liláknak esélyük sem volt a Vidi ellen a bajnokságban. Az Újpest ezért, a fehérváriak viszont az 1982-ben elbukott Magyar Kupa döntőért akartak visszavágni. 1982-ben, a szekszárdi kupadöntő előtt bizonyosan kivétel nélkül énekelték volna a két csapat játékosai a magyar Himnuszt, de az idők változnak, s most a két gárda 22 játékosa közül csupán Kovács Dániel, Nikolics Nemanja, Bolla Bendegúz, s a franciából lett magyar, Nego Loic tette szívére a kezét a nemzeti dallamok hallatán.

A Vidi ukrán, észak-macedón, nigériai, georgiai, zöld-foki-szigeteki, romániai, portugál játékosainak szíve azonban egyszerre dobbant a magyarokéval, s már az első perctől domináltak. A fehérváriak járatták a labdát rendületlenül, forgattak minduntalan, de a tizenhatos környékén hiányzott a pontosság a passzokból, vagy a labdakezelésbe csúszott hiba. Ezért nem adódott helyzet a piros-kékek előtt, holott beszorították az Újpestet. A 20. percben sikerült megcincálni a teljes csapattal védekező lilák hátsó alakzatát, Petrjak ívelt középre balról, Nikolicsnak egy leheletnyit magas volt, így csak a kapu fölé tudott fejelni. Aztán kijjebb merészkedett a negyedik kerületi egylet, Onovo elől az utolsó pillanatban vágta ki a labdát Muszliu. Lüktetett a játék, az újpestiek kerekedtek felül egy jó tíz perc erejéig, aztán újra visszazártak saját térfelükre. Érezhető volt, hogy a tét béklyót kötött a lábfejekre, mert roppant sok technikai hibát vétett mindkét fél. A 39. percben begördült a Vidi támadása, Nego a lilák alapvonala előtt gyűjtötte be a labdát, visszagurított Bamgboyéhoz, aki egyből az érkező Zivzivadze elé tette, a georgiai csatár állítgatás nélkül lőtt 8 méterről a bal kapufa mellé. Érett a fehérvári gól, mert percenként iramodtak meg a Szabics-legények, de az utolsó átadások hosszúra sikeredtek.

A szünetben egyik szakvezető sem cserélt. Ahogy azt várni lehetett, a fordulás után a Vidi futballozott fölényben. Sokáig egykapuzott, de Pajovicsot egyszer sem tornáztatták meg Petrjakék. Aztán mikor kiszabadult a szorításból az Újpest, Croizet 25 méterről a kapu fölé durrantott, majd Beridze megverve őrzőjét lőtt keresztbe a kapu előtt. Belelendült az Újpest, de a fővárosiak sem hatoltak át a pajzson. Szabics Imre posztra cserélt, Bollát Fiola Attila váltotta. Inkább volt közönségbosszantó a játék, mint szórakoztató, sok hiba akasztotta meg a támadásokat, vagy éppen dobta helyzetbe az újpestieket. Fiolát kerülte meg Beridze, majd középen Tallo esett el tizenegyesgyanús szituációban. A lila-fehérek berzenkedtek, sőt, a cserepadról embert vesztettek, a reklamáló Baosicsot állította ki Bogár bíró. Azonban a fehérváriak nem tudtak felülkerekedni ezen az érzelmi hullámvasúton, s így Kovács Dánielnek kellett bemutatnia a meccs első védését a 71. percben! Beridze 14 méteres lövését ütötte ki bravúrral. Az Újpest nyomott ekkor, a Vidi nem tudott mit kezdeni a lilák agresszivitásával és letámadásával. Nem ment a játék a piros-kékenek, Nikolics helyett Hourit küldte pályára Szabics Imre, azonban a görcsösség csak nem oldódott. A 83. minutumban sem, amikor Budu Zivzivadze eldönthette volna a párharcot. Petrjak bal oldalról érkező labdáját csúsztatta 6 méterről a kapu mellé...

A 88. percben az Újpest durrantott meccslabdát: Antonov 25 méterről alaposan rákészülve küldött hatalmas rakétát a keresztlécre. Nehéz helyzetbe került a Vidi a 90. percben, mert Rus megkapta második sárgáját és a piros lapot is. Emberhátrányban kellett küzdenie a 2x15 perces hosszabbításban a Fehérvárnak. Sőt kettősben, mert a csereként beállt Alef 7 percet töltött a pályán, ezalatt két sárgát gyűjtött... Vészesen fogyott a fehérvári játékosok levegője, elrontották a passzokat, s nem maradt energiájuk a labdakihozatalokra. Nem is nézte ezt tétlenül az NB I-es tagságát csupán a 32. fordulóban megőrző Újpest: a 101. percben Kastrati 19 méterről laposan lőtte ki a jobb alsót, 0-1. A ráadás második felvonásában Houri a kapu tetejére tekert egy szabadrúgást, de kilenc emberrel már nem tudott csodát tenni. Az Újpest FC megszerezte 11. kupagyőzelmét, míg a Mol Fehérvár FC nem tudta megmenteni félresikerült, edzőváltással tarkított szezonját, a Magyar Kupa is elúszott.

Jegyzőkönyv

Mol Fehérvár FC–Újpest FC 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

Budapest, Puskás Aréna, 4800 néző. Vezette: Bogár Gergő

Mol Fehérvár FC: Kovács D. – Bolla (Fiola, 62.), Rus, Muszliu, Stopira – Bamgboye (Alef, 90.), Nego, Pinto, Petrjak – Nikolics (Houri, 76.), Zivzivadze. Vezetőedző: Szabics Imre

Újpest: Pajovics – Kastrati, Kutrupisz (Szakály P., 102.), Risztevszki, Antonov – Onovo – Pauljevic (Máté, 118.), Croizet (Csongvai, 75.), Mitrovics – Tallo (Perosevic, 114.), Beridze (Simon, 114.). V.edző: Michael Oenning

Gól: Kastrati (101.)

Sárga lap: Rus (45., 90.), Bamgboye (59.), Alef (96., 97.) ill. Onovo (44.), Mitrovics (45.)

Kiállítva: Rus (90.), Alef (97.) illetve Baosics (68. – cserepadról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában