tájfutás

2021.05.20. 19:04

A szenior-tájfutó-világbajnokság két helyszíne megváltozik

Módosítottak a helyszínek egy részén a nyári szenior-tájfutó-vb szervezői. Velence térsége helyett Csákváron, a Vaskapu-völgyben bizonyíthatnak a résztvevők.

Horog László

Hirt Károly, az ARAK atlétáinak elnöke versenyen a közelmúltban, a Bakonyban rendezett tájfutó-viadalon is rótta a kilométereket

Fotó: MTF

Május derekán, a Sóstói Stadionban a nyári világbajnokság szervezői tanácskoztak a rövidtávú döntő megrendezésének operatív megvalósításáról. Augusztus 8-án, vasárnap Székesfehérvár belvárosában kerül megrendezésre a rövidtávú finálé, ezen a napon a díj­átadással összekötve bonyolítják az esemény ünnepélyes megnyitóját is.

– A zökkenőmentes lebonyolítás érdekében a városgondnokság részéről Tóth Marianna egyeztetésre hívta az érintett területek képviselőit. Így például a rendőrség, a városi közlekedésért felelős KNYKK vállalat és a polgármesteri hivatal képviselői beszélgettek a nyári eseményről. A szervezők ismertették szakmai terveiket, a különböző területek illetékesei pedig a lehetőségeket – mondja Schneider Béla, a vb szervezőbizottságának elnökhelyettese.

Hirt Károly, az ARAK atlétáinak elnöke versenyen a közelmúltban, a Bakonyban rendezett tájfutó-viadalon is rótta a kilométereket
Fotó: MTF

Az eseményen – amelynek hivatalos neve WMOC 2021 – a 35 év feletti nők és férfiak egészen a 100 év felettiekig, 5 éves korosztályonkénti bontásban versenyeznek, 14 korcsoportban. A verseny nyílt, ez azt jelenti, hogy aki megfelel a korosztályos határoknak, benevezhet. A selejtező futamokon kvalifikálják magukat a sportolók a rövid, közép- és hosszú távú döntőkre.

– A Velencei-tavi helyszínek közül kettő módosul, a Vértesbe, Csákvárra kerül, ez nyilván a turizmus miatt fontos utóbbi város életében. Az augusztus 10-én esedékes erdei selejtező Pákozd Ingókő területről átkerül Csákvárra, a Gém-hegyre. Három nappal később, augusztus 13-án Sukoróról, a Meleg-hegyről a hosszútávú döntő kerül át Csákvárra, a Vaskapu-völgybe. A Velencei-hegység terheltségének csökkentése érdekében, a vadászokkal történt egyeztetés után döntött a hazai szervezőbizottság az IOF, a Nemzetközi Tájfutó Szövetség hozzájárulásával az eredeti helyszín módosításáról.

Schneider szerint amúgy ideális helyszín a technikás vértesi terep. A magyar tájfutók jó ideje versenyeznek a területen, de ez az elnökhelyettes szerint nem jelent jelentős előnyt a külföldi résztvevőkkel szemben.

– Egy ilyen nagy létszámú nemzetközi verseny nem csak Csákvár és a Velencei-tó környékének jelentős eseménye, fontos a megyeszékhely és a környék számára is. Székesfehérvár valamennyi szálláshelye, több mint 700 ágy már most foglalt az esemény egy hetére.

Schneider Béla, a szervezőbizottság elnökhelyettese
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A versenyzők és a velük érkező kísérők jelentős idegenforgalmi bevételt képeznek a térségben, valamint hazánk jó hírnevét is elviszik otthonukba.

A rövidtávú döntőre Székesfehérvár belvárosában kerül sor. A versenyközpont, a célterület és az ünnepélyes eredményhirdetés helyszíne a Piac téren, a pláza előtti téren kerül kialakításra. A Palotai út–Mátyás király körút–Zichy liget–Várkörút–Kis Budai út által körülvett területen harcolnak majd a versenyzők, a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében a Zichy liget és a Fő utca között a Mátyás király körút a verseny idejére lezárásra kerül.

– A hazai, láthatóan javuló járványhelyzet eredményeként úgy gondolom, a nyáron mindenképpen megrendezésre kerül a vb. Már több mint 1100 sportoló adta le nevezését. A legnagyobb létszámban várt skandináv versenyzők a napokban fogják megtudni, hazájuk milyen feltételekkel engedi majd az utazásukat külföldre, így például Magyarországra. Várhatóan másfél ezernél többen indulnak majd a viadalon. A pandémia előtt a hasonló versenysorozatokon négyezer fő körüli létszám volt a megszokott, a járvány hatásaként ezt ezúttal biztosan nem érjük el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában