Balszerencsés szezon

2021.04.29. 14:33

Elbukták a negyeddöntőt a fehérvári kosarasok

Szerdán este, Debrecenben három ponttal veszített, ezzel elbúcsúzott a rájátszástól az Alba kosárcsapata. Hiába nyerték a playoff első két meccsét magabiztosan a DEAC ellen, a hajdúságiak végül 3-2-es összesítéssel jobbnak bizonyultak, így ők találkoznak a Sopront búcsúztató szolnokiakkal az elődöntőben.

Horog László

Forray Gábor vezetőedző (jobbra) és a fehérváriak 19 éves válogatott tehetsége, Lukács Norbert érthetően szomorú volt a kiesést követően. A fiatal bedobó a szezon minden találkozóján megtette a magáét Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A rájátszás első két negyeddöntőjét gond nélkül hozták a kék-fehérek, előbb idegenben 96-81-re, aztán a Gáz utcában 114-105-re, majd a debreceniek pillanatai következtek, 97-82-re, Fehérváron pedig 97-90-re nyertek. Szerdára maradt a döntés, az Oláh Gábor utcai csarnokban hektikus, egylabdás meccsen a hazaiak 88-85-re diadalmaskodtak, ezzel bejutottak az elődöntőbe. Az Alba nem titkoltan dobogóra vágyott, végül az 5. helyen zárta a 2020-2021-es bajnokságot. A DEAC szombaton kezdi az elődöntőt, a Szolnoki Olajbányász KK ellen, pályahátrányból.

- A lefújás után azt mondtam az öltözőben, mindenki legyen magára büszke, mert megtettünk mindent – közölte a fehérváriak szakvezetője, Forray Gábor. – Természetesen gratulálok a Debrecennek, hiszen továbbjutott. Hiába vezettünk 2-0-ra, a történelemkönyvekben az marad meg, mi búcsúztunk, a DEAC pedig elődöntőt vív az Olajbányásszal. Arra senki nem emlékszik majd, hogy kulcsfiguráink kiesése miatt nem állhattunk fel teljes csapattal. Ugyan elveszítettük az ötödik, sorsdöntő mérkőzést, én mégis győztesként tekintek a játékosaimra. Hiányzóink miatt teljesen át kellett szervezzük a rotációnkat, alapemberek este ki, de a szívünk meccsben tartott bennünket az utolsó pillanatokig. Nincs okunk szomorkodni, hiszen remekül helytálltunk, szép jövő látszik kirajzolódni a fehérvári kosárlabdázásban. Vojvoda Dávid ismét bizonyította, hogy igazi vezér, nagy értéke a magyar kosárlabdának, a saját nevelésű fiatalok közül Lukács Norbert és Balsay Ádám pedig azt, hogy lehet rájuk számítani a legnehezebb pillanatokban is. Nagyon szomorú vagyok, de nem azért, mert nem nyertünk, leginkább amiatt, mert játékosaink megérdemelték volna, nem élhették át a továbbjutással járó eufóriát. A rájátszás öt meccse közül négyen kimondottan jól játszottunk, mindössze a sorrendben harmadik, múlt pénteki, debreceni találkozón nem találtuk a ritmust, ott egyértelműen jobb volt a DEAC. A párharc végére elfogytunk, a kiesőket nem tudtuk pótolni. Az egész szezonunkat jól jellemezte a szerdai derbi utolsó momentuma, végig rendkívül balszerencsések voltunk. Remélem, jövőre a mérkőzések már nézők előtt zajlanak majd, hiszen az ehhez hasonló ütközetek remek propagandái a sportágnak.

Forray Gábor vezetőedző (jobbra) és a fehérváriak 19 éves válogatott tehetsége, Lukács Norbert érthetően szomorú volt a kiesést követően. A fiatal bedobó a szezon minden találkozóján megtette a magáét. Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

 

A hazaiak trénere, a 28 éves Kovács Adrián érthetően boldog és elégedett, 0-2-ről állt talpra és jutott tovább együttese.

- Mindkét csapatnak maximális gratuláció jár, ötödik meccshez méltó küzdelem zajlott a pályán. Remekül kezdtünk, azonban a második negyedben jött egy megmagyarázhatatlan hullámvölgy, amiből igyekeztünk kilábalni. A harmadik etapra összekaptuk magunkat, rendeztük a sorainkat, és visszaszereztük a mentális kontrollt. A végjátékban mindkét együttes nyerhetett volna, végül szerencsére nekünk sikerült kicsikarni a győzelmet. Megmutattuk a karakterünket a párharc során, úgy érzem, megdolgoztunk a továbbjutásért.

Shaquille Hines, a DEAC tavaly nyáron a német Bundesligából érkező, amerikai légiósa 13 pontot szerzett, valamint rendkívül hasznosan játszott a találkozón. A végjátékban különösen, komoly érdemeket szerzett a hazai sikerben.

- Kemény összecsapásra készültünk, mindkét csapat tudta, hogy nem hibázhat. Ennek megfelelően igyekeztünk tartani magunkat az eredetileg megbeszélt taktikához. Ugyan voltak hullámvölgyeink, nehéz pillanataink, de úgy érzem, megérdemelten jutottunk tovább.

Vojvoda Dávid, az Alba gólgyárosa ismét megtette a magáét, a hátvéd 25 pontot jegyzett, három, rendkívül fontos triplát is a hálóba küldött, amivel fordítottak a koronázóvárosiak. Azonban ez sem volt elég a sikerhez.

- Egy ilyen vereség után nehéz okosakat mondani. Nagyon csalódott vagyok, mindent megtettünk, nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz. A két hiányzónk ellenére is mindenképpen nyerni akartunk, nem adtuk fel, kétszer is visszajöttünk, tízpontos hátrányból. Igazi egylabdás meccs volt, mindkét csapat elfáradt a végére, a szerencse pedig ezúttal a DEAC mellé állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában