Gigászok harca

2021.04.27. 14:58

Bothúzásban is jeleskedtek a Fejér megyei erősemberek

A CESA® szervezet fennállása óta most először rendezett versenyt ebben a sportágban.

Elekes Gergő

Óriási küzdelmek zajlottak a hölgyeknél is

Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

A szigorúan zárt kapus eseményre szombaton 10 órától került sor Balatonlellén, a szabadtéri színpadon. Abszolút OB várta a versenyzőket, ami azt jelenti, hogy súlykategória nincs, ellenben egy 105 kg-os csoportbontást világszinten is alkalmaznak ebben a sportágban, hogy ne fordulhasson elő olyan furcsa felállás, amiben egy 45 kg-os ember küzd meg egy 140 kg-os versenyzővel. Ez a a határ a férfiaknál 105 kg volt, míg a hölgyeknél 70.

Összesen 24 sportember vállalta a kihívást, ebből 5 férfi nehézsúlyban, 10 könnyűsúlyban csapott össze egymással, míg a hölgyeknél 6-an a könnyű, 3-an pedig a nehézsúlyban léptek a porondra.

A 24 erősemberből 7-en is a masters, azaz a 40+-os korosztályt képviselték, így a CESA® Bothúzó Masters Kupát is lebonyolítottak.

No de mi is az a bothúzás?

– A bothúzás során két versenyző leül egy élére állított deszkalap két oldalára, lábukkal annak támaszkodva megfogják az 50 cm hosszú, 3,3 cm átmérőjű farudat, s az nyer, aki elcseni a botot a másiktól, vagy áthúzza ellenfelét a saját oldalára – tudtuk meg Mounier Stephane CESA® szervezőjétől, aki azt is elmondta, az esemény létrejöttében óriási segítséget kaptak a bothúzás egyik könnyűsúlyú legendájától, Dusnoki Imrétől a helyszín megszerzésében.

– Miután az utóbbi 2 évben nem igazán szerveződött bothúzó verseny, így a sportemberek már nagyon ki voltak éhezve egy megmérettetésre. Ki akartuk próbálni, hogy egy ilyen jellegű versenyt meg tudunk-e rendezni. Örömmel tapasztaltam, hogy az újoncokat is felvonultató társaság rendkívül jól érezte magát a nap során, és elmondásuk szerint már most nagyon várják a folytatást – tette hozzá a zenei berkekben csak Stephco-ként ismert erősember.

A sors különös fintora, hogy Stephane-nak versenyzőként is helyt kellett állnia, emberhiány miatt ugyanis ő ugrott be a masters kategória utolsó szabad helyére. Az eredményt látva pedig jól is tette!

Mounier Stephane (szemben) beugrása ezüstérmet jelentett a sportember számára

Végeredmény

A 105 kg alatti férfiaknál a bothúzó Arnold Classic-bajnok Deli Tamás végzett az élen, őt Darázs Sándor és Pető Viktor követték. A nehézsúlyú kategóriában Véró Alex nem talált legyőzőre (aki az orosz legendát, Viktor Kolibabchuk-ot a világon másodikként győzte le, rajta kívül ugyanerre csak Martins Licis volt képes, aki 2019-ben A világ legerősebb embere címet nyerte el), megelőzvén a sárosdi Mészáros Dávidot és Molnár Zsoltot.

A hölgyeknél a 70 kg alatti kategóriában Csordás Cintia tört az élre, akit Varga Fanni Rebeka és Magyar Edina követett. A 70 kg felettieknél Vincze Zoltánné Lombosi Melinda léphetett fel a dobogó legfelső fokára, másodikként Szőcs Petra, míg harmadikként Békési Nikoletta finiselt.

Óriási küzdelmek zajlottak a hölgyeknél is
Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

Végül jöjjenek a veteránok! Deli Tamás az OB elsősége után a masters kategóriában sem talált legyőzőre, így másodszor is a dobogó tetejére állhatott. Beugróként Mounier Stephane az ezüstérmet ragadta magához, míg a sort Nagy Attila zárja a harmadik helyen.

Ahogy szokás mondani, a vonat pedig robog tovább, hétvégén kamionhúzó versenyre készülnek a gigászok Polgárdiban, ahol vélhetően hasonló csapat fog felvonulni, mint a Balaton-parti településen.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.feol.hu/sport/helyi-sport/fejer-megyei-erosember-gyozelmet-eredmenyezett-a-cesa-liga-elso-allomasa-4857880/

https://www.feol.hu/sport/helyi-sport/megvedtek-bajnoki-cimuket-a-fehervari-erosemberek-4801804/

https://www.feol.hu/sport/helyi-sport/nem-volt-ellenfele-a-fehervari-erosembereknek-cegleden-sem-4764127/

https://www.feol.hu/sport/helyi-sport/legyozhetetlenek-a-fehervari-erosemberek-4720072/

https://www.feol.hu/sport/helyi-sport/fehervari-bajnokai-lettek-a-felfoldi-teli-ob-nek-4681450/

https://www.feol.hu/sport/helyi-sport/fejer-megyei-erosemberek-a-dobogo-tetejen-az-ev-elso-crossover-ob-jen-4637581/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában