Jégkorong

2021.04.06. 22:30

Antti Karhula két év után távozik

A Hydro Fehérvár AV19 menedzsmentje a klub történetének legsikeresebb alapszakasza után a hétvégi elveszített kupadöntőt követően menesztette Antti Karhulát. A finn edző 2020 januárja óta volt felelős a fehérvári hokisok szakmai munkájáért.

Beke Zsombor

Két hete még biztosnak tűnt a közös folytatás Antti Karhulával

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Az elmúlt két év alapján ki lehet jelenteni, hogy ha a Fehérvár AV19 elveszíti a jégkorong-magyarkupa döntőjét, az a gárda vezetőedzőjére nézve baljós előjel. 2020 januárjában Hannu Järvenpää, 2021 áprilisában Annti Karhula állásába került az elveszített finálé. A magyar kupa négyes döntőjében az elmúlt években rendre összemérhetik az erejüket a hazai jégkorong főszereplői, a külföldön induló csapatok és a hazai bázisú Erste Ligában játszó együttesek. Ezen az erőpróbán az osztrák pontvadászatban induló Hydro Fehérvár AV19 minden évben fő esélyesként lép jégre, a szakma, a klubvezetés és nem utolsósorban a szurkolók felől elvárás az aranyérem megszerzése. Az utóbbi két évben azonban ezt a célt nem sikerült teljesítenie a gárdának, a tavalyi esztendőben az FTC, az idei kiírásban pedig a DEAC bizonyult jobbnak a döntőben, mindegyik esetben a tudása alatt játszott a csapat. A hétvégén megrendezett magyar kupán voltak ugyan felvillanásai Hári Jánoséknak, de összességében messze voltak az elvárt teljesítménytől. Az elődöntőben A DVTK Jegesmedvék ellen 5-2-re nyert a Fehérvár, azonban a döntőben a Debrecen ellen hosszabbításban alulmaradtak.

– Egy ilyen mérkőzésben benne van a rizikó, bármi megtörténhet – nyilatkozta a lefújás után a finn mester a klub honlapjának. – A Debrecennek nem volt veszítenivalója, jobban játszottak nálunk az első 40 percben, az utolsó 20 percre lendületbe jöttünk, fölényben játszottunk, de ez nem volt elég. Nem elég egy találkozón jó 20 perc. Elsősorban mentálisan maradtunk alul, hiszen az egyéni játékosok és a csapatok közötti különbség kicsi.

Két hete még biztosnak tűnt a közös folytatás Antti Karhulával
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A balul sikerült döntő Antti Karhula állásába került. Pedig két héttel ezelőtt még biztosnak tűnt a közös folytatás, hiszen a klub menedzsmentje nemcsak azt jelentette be, hogy több kulcsjátékossal szerződést hosszabbítottak, hanem azt is, hogy az Antti Karhula, Kiss Dávid és Arttu Lipsa­nen alkotta edzői trió folytatja a munkát a Raktár utcában.

– A kupahétvége előtt a vezetőedzővel folytatott szakmai beszélgetéseken egyértelműsítettük a két mérkőzés célját – kezdte indoklását a klub honlapjának Szélig Viktor general manager. – Ennek ellenére a hétvégi történések kapcsán a klub részéről olyan fokú bizalomvesztés alakult ki, amely a további együttműködést lehetetlenné teszi. Éppen ezért a mai nappal úgy döntöttünk, hogy elállunk a közös munka folytatásától.

Antti Karhula a 2018–2019-es szezon közben csatlakozott az akkor még Hannu Järvenpää által vezetett szakmai stábhoz másodedzőként. A siker nem maradt el, a csapat bejutott a rájátszásba. A következő idényt is másodedzőként kezdte a finn tréner, majd Järvenpää menesztése után az ő kezébe került a kormányrúd. Akkor a középszakasz alsóházából végül nem sikerült bejutni a playoffba. Az osztrák központú ICE Ligában a 2020–2021-es idény folyamán irányításával történelmi alapszakaszt produkált a csapat. A koronavírus okozta nehézkesebb indulás után magabiztosan menetelt az AV19, majd a decemberi időszakban eddig soha nem látott, kilencmérkőzéses győzelmi szériát építettek fel Erdélyék. Az együttes az alapszakasz harmadik helyén végzett, ezzel bebiztosítva magának a rájátszásba jutást. A felsőházi középszakaszban aztán elfogyott a Volán lendülete, nem sikerült pályaelőnyt érő helyet kiharcolni, majd a rájátszásban a Vienna Capitals söpréssel jutott tovább.

Antti Karhula utódjáról egyelőre nem adott tájékoztatást a klub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában