Frissen Fejérből

2021.04.08. 20:17

A hiányzók ellenére is szépszámú ARAK-érem született

Március végén véget értek a fedett pályás atlétikai versenyek. Az Alba Regia Atlétika Klub versenyzői több korosztályban is sikeresen szerepeltek.

Beke Zsombor

Mátó Sára élete első felnőtt fedett pályás országos bajnoki címét szerezte 400 méter síkfutásban

Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség

Az elmúlt szezon bizonytalanságai után fontos volt, hogy az atléták versenyezni tudjanak. Bár a fedett pályás szezon nem a fő eseménye a versenyévének, de egy nagyon fontos állomása a felkészülésnek. A versenyzők lemérhetik, hogy pontosan hol állnak a szabadtéri szezonra való készülésben.

– Ez a verseny fontos állomása volt a felkészülésnek, ezért is örömteli, hogy a jogszabályok alkotta kereteken belül a magyar szövetség meg tudta rendezni a bajnokságokat – kezdte Tölgyesi Előd. – A felkészülésünket szerencsére olyan szinten nem befolyásolta az egészségügyi helyzet, hogy ne tudtunk volna klubszinten edzéseket tartani.

Az idei évtől a Magyar Atlétika Szövetség változtatott a korosztályokon, a legfiatalabbak, az U14-esek egyéni országos bajnokságokon nem indulhattak, csak az összetettben, viszont az U16-osoktól, a serdülőktől kezdve viszont a megszokott formában zajlottak a versenyek. Már az országos bajnokságok előtt kiderült, hogy két nagy hiányzója biztosan lesz a fehérvári klubnak.

Mátó Sára élete első felnőtt fedett pályás országos bajnoki címét szerezte 400 méter síkfutásban
Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség

– Szabó Dánielről tudtuk, hogy nem lesz bevethető, mivel a tavalyi évet sajnos sérüléssel fejezte be, januárban tudta csak megkezdeni a munkát, így az ő felkészülése már a szabadtéri szezonra szólt – mondta a szakosztály-igazgató. – Vele ellentétben Takács Boglárka szerette volna megmérettetni magát, de január végén pozitív mintát produkált, így nem tudott rajthoz állni ezeken a versenyeken.

Szerencsére tünetmentesen vészelte át a betegséget, és már gőzerővel készül a szabadtéri versenyekre.

Távollétükben is akadt jó néhány szép eredmény a fehérvári atlétáktól. Mátó Sára 400 méter síkfutásban egyéni csúccsal nyert a felnőttek között aranyérmet, majd a 4x400 méteres váltó tagjaként ezüst­érmes lett. Szintén ebben a négyesben kapott helyet a juniorkorú Mohai Regina, majd Varga Tamás tanítványa a saját korosztályában kétszer ért elsőként a célba, azonban csak egyszer akaszthatták az érmet a nyakába. 400 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára, 200-on vonalra lépés miatt kizárták. Az U18-asok között Blaumann Marcell teljesítménye kiemelendő, a fiatal atléta 200 méteren nyert aranyat, de a 4x200 méteres lányváltó sem talált legyőzőre. Aubermann Olívia két ezüstéremmel gazdagodott, távol- és hármas­ugrásban állhatott a dobogó középső fokára.

A fiatalok eredményei biztatóak a szabadtéri nemzetközi események előtt. Az viszont eldőlt a múlt héten, hogy az U18-as korosztálynak a tavaly­ról elhalasztott Európa-bajnokságát törlik.

– Az érmes versenyzőink közül a legtöbbjüknél a szabadtéri szezon van fókuszban, hiszen akkor nemcsak az országos bajnokságokon, de a határon túli nemzetközi megmérettetéseken is szeretnének jól szerepelni és szép eredményeket elérni. Az előző év tapasztalataival felvértezve remélhetőleg a korosztályos események mindegyikét meg tudják majd rendezni. Lesz U23-as Európa-bajnokság, a junioroknak világbajnokság és Európa-bajnokság is.

Jelenleg az ARAK-ból négy versenyző, Mátó Sára, Takács Boglárka, Mohai Regina és Szabó Dániel, valamint két edző, Tölgyesi Előd és Varga Tamás a magyar válogatottal háromhetes külföldi edzőtáborban készül.

– A Magyar Alétikai Szövetség jóvoltából sikerült Olaszországba viszonylag egy nagyobb csapattal elutazni. Szerencsére eddig problémamentesen tudtunk készülni jó időben, jó feltételek között. Ahhoz, hogy májustól a versenyzésé legyen a főszerep, ahhoz most edzeni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában