A szabályok betartásával

2021.03.03. 16:18

Újabb öttusa világesemény következik hazánkban március végén

Rendezési szempontból a nemzetközi szövetség elnöke, Klaus Schormann tökéletesnek minősítette a kedden este zárult fedett pályás, nyílt, nemzetközi öttusaversenyt.

Horog László

KÉPALÁ: Gallai István, a hazai szövetség, a MÖSZ főtitkára a Volán Fehérvár öttusázóinak székesfehérvári, Börgöndi úti bázisán

Fotó: Horog László/Fejér Megyei Hírlap

A hölgyek között az újpesti Gulyás Michelle nyert a Peridot nyílt fedett pályás viadalon, a volános Kovács Sarolta második legjobb magyarként 7. lett, a fiúknál legjobb hazai pentatlonistaként a KSI versenyzője, Kasza Róbert második lett a német Patrick Dogue mögött. A Kovácshoz hasonlóan ötkarikás kvótás, fehérvári Demeter Bence 17. lett, a viadalon a bokáját és a csuklóját is fájlalta. A hazai szövetség főtitkára, Gallai István elmondta, a nemzetközi szövetség elnöke, Klaus Schormann rendkívül elégedett volna a lebonyolítással, a hazai illetékesek ismét igazolták, a pandémia alatt is lehet magas szinten rendezni, a szabályok betartásával.

– A sportolók már nagyon ki voltak éhezve a versenyre, vállalták a bonyodalmakat, hogy a viadal előtt tesztelniük kell, a külföldieknek pedig az elutazás előtt szintén. A versenybírókat minden reggel tesztre köteleztük, ők is jól álltak a tortúrához, a legfontosabb az volt, hogy sikerüljön tető alá hozni az év első nemzetközi versenyét – közölte Gallai.

KÉPALÁ:
Gallai István, a hazai szövetség, a MÖSZ főtitkára a Volán Fehérvár öttusázóinak székesfehérvári, Börgöndi úti bázisán
Fotó: Horog László/Fejér Megyei Hírlap

Gulyás Michelle tavaly is a legjobb magyarként zárt, ezúttal újdonságot jelentett, hogy a külföldiek sem tudták megelőzni. A mieink eredményeiből kitűnik, fizikálisak rendben vannak, a technikai számokon azonban bőven van mit csiszolni az elkövetkező időszakban. A volános Demeter Bence sokáig remekül állt vívásban – ami az erőssége -, később következett egy holtpont, a csuklójával akadt gondja, ám összességében jól zárta ezt a tusát, a futás során a bokáját érezte, ezért nem zárt az élmezőnyben.

A következő versenynek is a magyar főváros a házigazdája, március 24-től öt napon át versengenek hazai és a nemzetközi elit képviselői Budapesten, a Ludovika Egyetemi Sportközpontban, a Világkupa-viadalra – a lehetőségekhez mérten – alighanem érkeznek sportolók a szélrózsa minden irányából, ugyanis ez már pontokat ad az ötkarikás, kvalifikációs világranglistára, jó szereplés esetén a sportolók közelebb kerülhetnek a tokiói induláshoz. A budapesti seregszemlét követően a tervek szerint áprilisban, Szófiában bonyolítanak dupla viadalt, azaz néhány nap különbséggel ugyanazon a helyszínen bizonyíthatnak a modern pentatlonisták. Tavaly márciusban is ugyanez lett volna a koreográfia – kettős verseny Délkelet-Európában -, ám a világjárvány közbeszólt, az erőpróbákat törölték, valamint az utána következő eseményeket is.

A két, bulgáriai viadal után következne májusban a VK-döntő Szöulban, a nemzetközi szövetség technikai bizottsága már jelezte, erre biztosan nem kerül sor Kelet-Ázsiában, minden bizonnyal Európában harcolnak majd az elit tagja. Sőt, magyarországi rendezésre rendkívül komoly esély mutatkozik, ugyanis a hétvégi eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hosszas megbeszélést folytatott Schormannal, amelyen a tavaszi csúcsrendezvény is természetesen szóba került. A VK-döntő 80 pontot ad, szemben a többi Világkupa-eseménnyel, amelyeken 60 pontot lehet szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában