Frissen Fejérből

2021.03.26. 19:12

Taroltak a brit lányok

Kettős brit sikerrel zárult a 2021-es öttusa világkupa-sorozat első állomásának női döntője. A legjobb magyar Gulyás Michelle lett, aki a 12. helyen zárt.

Ferencz Balázs

A Volán Fehérvár öttusázója, Kovács Sarolta a laser-runban esett vissza

Fotó: Buza Virág

Kegyeibe fogadta az időjárás a budapesti öttusa világkupa-forduló női döntőseit. Kellemes napsütés, tavaszi meleg kedveskedett, de a mezőny nem könnyed kirándulásra készült, hanem ádáz csatára az olimpia szempontjából rendkívül fontos pontokért.

Bizakodásra adhatott okot a Fejér megyei pentatlonisták selejtezőbeli szereplése, Kovács Sarolta ugyan fegyvergondokkal küszködött, de simán döntőbe jutott, mint ahogy Alekszejev Tamara is. Mindkét fehérvári lány a legjobb hat közé pályázott a fináléban is.

Azonban a medencében az UTE üdvöskéje, Gulyás Michelle töltötte a legkevesebb időt a magyar hölgyek közül. A Volán Fehérvár világbajnoka, Kovács Sarolta 2:11,21 percet úszott 200 méteren, ezzel a kilencedik pozícióban szállt ki a vízből. Az Alba Öttusa SE olimpiai kvótára hajtó kiválósága, Alekszejev Tamara 2:18,45-tel csak a 23. volt.

Sebaj, majd a vívópáston javítanak – gondolhatták a magyar hívek, már csak azért is, mert Saci korábban is a jobb vívók közé tartozott, Tamara pedig az utóbbi egy-két évben a nemzetközi mezőny legjobb párbajtőrforgatói közé fejlődött. Alekszejev 19 győztes asszót vívott, Kovács Sarolta 23-at, a bónuszvívás során – ami az aktuális sorrend aljáról indulva egyenes kieséses küzdelmet jelent – pedig előbbi 3, utóbbi hölgyemény egy egységet tett hozzá pontszámához. Ezzel nem álltak rosszul a megyeiek, Kovács az ötödik, Alekszejev a 14. volt a lovaglás előtt. A Nemzeti Lovardában rendezett lovas számban lehetett előrelépést remélni, azonban hiába a hazai négylábúak, vagy a hazai pályaépítés, kényelmetlenné vált a nyereg a magyarok alatt. Kovács Saci 257 pontot lovagolt, ami a szám 23. helyére volt elég, s Alekszejev is hasonlóan teljesített az akadályok között, ő a 24. pozícióban zárta a számot. Gulyás Michelle remek úszása és középmezőnyös vívása után sokat rontott lovával, míg Guzi Blanka sem brillírozott, bár a magyarok közül ő szerezte a legtöbb pontot a lovaspályán.

A Volán Fehérvár öttusázója, Kovács Sarolta a laser-runban esett vissza
Fotó: Buza Virág

A lövészettel kombinált futásnak a brit Kate French vághatott neki elsőként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tövében, az Orczy parkban. Kilenc másodperccel később rajtolva követte őt az egyiptomi Amira Kandil, 15-tel pedig a fehérorosz Irina Prasiantszova. Kovács Sarolta az utóbbi egy évet a futása fejlesztésére szánta, így adott volt számára a feladat: a kilencedik helyről, 47 másodperces felküzdenie magát a legjobb hat közé. Gulyás Michelle a 17. helyről rajtolt, míg Alekszejev Tamarának veszni látszott a jó döntős szereplése, a 20. pozícióból vágott neki a 3200 méteres kombinált számnak. Guzi Blanka a 26. volt ekkor. A harmincesztendős Kate French nagyon rutinosan, kiegyensúlyozottan versenyzett. Meg sem lehetett közelíteni a futópályán és a lőállásban, magabiztosan, 15 másodperces előnnyel verte a mezőnyt, s 1403 ponttal végzett a 2021-es év első világkupa-viadalán. Honfitársa, a negyedik helyről rajtolt Joanna Muir futott fel a második pozícióba (1388 pont), sőt, a hatodik, még pontszerző helyen is brit végzett, Francesca Summers személyében. A bronzérem a litván Gintare Venckauskaite nyakába került (1362 pont). Ami a magyarokat illeti: Gulyás Michelle legjobb magyarként öt helyet javított, a 12. lett 1325 pontot gyűjtve. Kovács Sarolta a 22. helyen ért célba (1290 pont), Alekszejev Tamara a 23. lett (1279). Guzi Blanka a 26. helyen zárt 1264 ponttal.

Szombaton a férfiak döntőznek Demeter Bencével, vasárnap a vegyes váltók viaskodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában