a Vidi nem váltott edzőt

2021.02.15. 21:01

Még nincs változás Sóstón

A Mol Fehérvár FC vasárnap esti vereségével méginkább leszakadt a listavezető Ferencvárostól és a második Puskás Akadémiától. A Vidi helyzete az utóbbi évtized eredményei tudatában elszomorító.

Ferencz Balázs

Hétfőn nyitott maradt a kérdés: tovább vezetheti-e a Vidit az edző, Márton Gábor?

Fotó: Meder István / Nemzeti Sport

Egygólos vezetése után kapott ki 2-1-re a Mol Fehérvár FC az MTK-tól vasárnap este. Az OTP Bank Liga 21. fordulóját követően a piros-kékek 33 ponttal álltak a tabella harmadik helyén, s miközben a Puskás már három, a Fradi pedig 17 (!) egységgel előzi meg a Vidit, az MTK Budapest egy pontra felzárkózott a dobogó tövébe. Vagyis a korábbi években rendre bajnoki aranyért harcoló fehérvári együttesnek most már azért kell küzdenie a hátralévő 12 mérkőzésen, hogy érmet szerezzen. De vajon kinek az irányításával?

Mert az utóbbi öt bajnokin négy vereséget szenvedő, s mindössze egyetlen pontot gyűjtő együttes trénere, Márton Gábor az MTK-tól elszenvedett fiaskó után már megpendítette, hogy talán ő már nem képes segíteni a csapatnak. Márpedig akkor változás szükséges.

Azonban a hét első napján gyötrő csend uralkodott a Csíkvári úton. Persze, a zuhanyhíradó már szórásba kezdett, hogy a fehérvári kispadot az FTC korábbi német edzője, Thomas Doll, vagy éppen a legutóbb Romániában dolgozó „vándormadár”, az olasz Cristiano Bergodi örökölheti. Dollt nem kell bemutatni itthon, öt év alatt két bajnoki címet és három Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett a Fradival, majd Hannoverben, s a ciprusi APOEL csapatánál dolgozott.

Bergodi játékosként a Pescara, a Lazio, a Padova és a Sliema Wanderers csapataiban ténykedett. Edzőként számos helyen megfordult az 56 éves szakember, 2002-es debütálása óta szinte évente másik együttest irányított. Az Imolese alakulatánál kezdett, majd a Sassuolo irányítása és a Lazionál végzett másodedzői teendői után Romániába költözött. National Bucuresti, Kolozsvári CFR, Rapid Bucuresti, Politehnica Iași, Steaua volt a sorrend, majd visszatért Olaszországba, ahol a Modena, a Pescara és a Brescia szakmai munkájáért felelt. Újra a Rapid, majd az ASA Targu Mureș aztán a Modena, a Voluntari, 2020-ban pedig az Universitatea Craiova gondoskodott a változatosságról.

Hétfőn nyitott maradt a kérdés: tovább vezetheti-e a Vidit az edző, Márton Gábor?
Fotó: Meder István / Nemzeti Sport

Azonban a Vidit hétfőn még az állandóság jellemezte. Miközben a Honvéd bejelentette, hogy Pisont István helyett a korábbi fehérvári kedvenc, Horváth Ferenc irányítja a szakmai munkát Kispesten, addig Fehérváron csend honolt. Egyes hírek szerint délelőtt 11 órától egyeztetett a klubvezetés a jövőről, de tények nem kerültek nyilvánosságra. Csupán annyi lehet bizonyos, hogy a szombati, DVTK elleni hazai összecsapáson már nem Márton Gábor dirigálja Houriékat.

Azonban nem biztos, hogy egy esetleges edzőváltás azonnal hatékony gyógyír lesz a Vidi problémáira. Több, mint valószínű, hogy az egyébként jó kvalitással bíró labdarúgók nem felejtettek el focizni olyannyira, hogy 90 percen át nem lőnek kapura mondjuk a Mezőkövesd ellen; vagy nehezen hihető, hogy esetleg az anyagi motiváció hiányával kelljen megbirkózniuk. Azt azonban látni kell, hogy amíg az örök rivális már a jövő kihívásaira is koncentrálva folyamatosan acélosítja csapatát, addig a Csíkvári úton érdemi erősítésről eddig nem beszélhetünk.

Már csak a presztízs sem engedi, hogy a Vidi belehaljon a nihilbe, már most pörgető impulzusra lenne szükség. A bajnoki cím elúszott ugyan, de a kupában még lehet alkotni.

– Át kell beszélnünk a problémákat, jelenleg rendkívül rossz helyzetben vagyunk. Magunkba kell néznünk, össze kell szednünk a gondolatainkat és minél előbb meg kell találnunk a megoldást, amely visszavezet a helyes útra. Profi játékosok vagyunk, mindannyian a legjobbunkat szeretnénk nyújtani, a jelenlegi helyzetből csak maximális összefogással tudunk kilábalni – fogalmazott a klub honlapján az észak-macedón védő, Viszar Muszliu.

Össze kell fogni, nem vitás. Csak az a kérdés: kivel?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában