állami jutalom

2020.12.09. 17:24

Jobban megbecsülik az érmeket

Kedd este jelent meg a Magyar Közlöny 271. száma, melyben sportot érintő, fontos kormányrendelet is közzé tétetett. Emelkednek az olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon szerzett érmek pénzdíjai.

Ferencz Balázs

A tokiói kvótás öttusázó, Kovács Sarolta is esélyes lehet

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Két változtatást is eszközölt a kormány a magyar sporttal kapcsolatban. Az egyik a kiemelt nemzetközi sport- és sportdiplomáciai eseményekről és az azokhoz kapcsolódó költségvetési támogatásokról szól.

A másik közvetlenül érinti a magyar sporttársadalom nagy részét. A kormány az egyes kimagasló sporteredmények állami jutalmáról szóló 200/2013. (VI. 13.) Kormányrendelet módosításáról is döntött.

A nyári és téli olimpiákon egyéni aranyérmet szerzett sportolók eddig 35 millió forintos pénzjutalomban részesültek, a Tokióban elsőséget elérő magyar sportolók azonban már 50 millió forintot kapnak aranymedálonként. Természetesen a többi előkelő helyezésért járó jutalom is emelkedik. Az ezüstérmes 35,7 millióval gazdagodik, a dobogó harmadik helyén álló olimpikon pedig jutalomként 28 és fél millió forintot kap. A negyedik 21,5 milliót, az ötödik helyezett 14,3 milliót, a hatodik 11,4 milliót, a hetedik 5,7 milliót, a nyolcadik pedig 2 millió 800 ezer forintban részesül.

A tokiói kvótás öttusázó, Kovács Sarolta is esélyes lehet
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Változott a paralimpián, világjátékokon, sakkolimpián gyűjtött érmek jutalma is. Az arany 17,5, az ezüst 12,5, a bronz 10, a negyedik hely 7,5, az ötödik 5, a hatodik 4, a hetedik 2, a nyolcadik helyezés 1 millió forintot ér.

Ugyanakkor az olimpiai versenyszámokban elhódított világbajnoki és Európa-bajnoki helyezéseket is bőségesebben dotálják, mint eddig. A felnőtteknél egy világbajnoki címért 6 millió 250 ezer, egy Eb-aranyért 3 millió 750 ezer jár majd. A két- vagy négyévenként rendezett események érmesei ennél is többet kapnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában