Végig kézben tartva a meccset zsebelték be a győzelmet

2020.12.13. 21:32

Egy újabb nagy lépés

A férfi kosárlabda NB I. 13. fordulójának rangadóját rendezték szombaton délután az Alba Regia Sportcentrumban. Az Alba Fehérvár csapata remek védekezéssel, hatékony támadójátékkal múlta felül az Atomerőmű csapatát.

Káldor András

Esa Ahmad (fehérben) 16 pontot szórt az Atomnak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Már-már bántóan kihalt volt a Gáz utcai létesítmény és környéke. Máskor, amikor az Atomerőmű csapatát látta vendégül az Alba Fehérvár gárdája, percekig kellett parkolóhelyet keresni, és a szurkolók is hoszszas procedúra után foglalhatták el helyeiket. Most azonban az ismert körülmények, zárt kapuk miatt erről szó sem volt, csupán néhányan, főként csapattagok és hivatalos személyek voltak jelen, és a mérkőzésen is a játékosok szinte minden rezdülését tisztán lehetett hallani.

Ahogy már korábban is jelezte Forray Gábor, az Alba Fehérvár vezetőedzője, továbbra sem számíthatott a Frank Turner, Csorvási Milán és Luka Markovics trióra, míg a vendégeknél az egykori fehérvári kedvenc Lóránt Péter, valamint Valerio-Bodon Vincent hiányzott, akik sérüléssel bajlódnak.

Ron Curry triplája nyitotta a meccset, míg a túloldalon Kovács Ákos a számára ismerős kosárba csak egy büntetőjét értékesítette. Nehezen járt a labda, és láthatóan mindkét csapat a biztos védekezésre helyezte a hangsúlyt. A 4. percben Vojvoda Dávid öt pontjával némileg megugrott az Alba, 8-2, igaz, korábban Dzunics Braniszlav egy faultot kért számon a bíróktól – azt követően esett Vojvoda duplája. Sok volt a hiba, elvesztett labda, rosszul kivitelezett dobás, de az első időkérés érthetően a vendégeké volt. Majd Stacy Davis talált be a „Kígyó-térről”, és a folytatásban is biztosan őrizte vezetését a Fehérvár, 15-4. Nehezen szőtte a támadásait a máskor acélos Paks, sorra maradtak ki a lehetőségeik, és jobbára büntetőkből találtak be. Másfél perccel a negyed vége előtt Vojvoda kapott a kezéhez, rögtön le is ment ápolásra, de szerencsére hamarosan visszatérhetett a vajkezű irányító, bedobó.

Esa Ahmad (fehérben) 16 pontot szórt az Atomnak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A második játékrész több pontatlan dobással indult mindkét részről, és csak egy perc elteltével esett az első kosár, Esa Ahmad zsákolása révén. Nem változott túlságosan a játék képe, a 12. percben már 18 pontra hízott a hazaiak vezetése Stacy Davis dupláját követően. Erre próbált ugyan reagálni a Paks, de a lepattanók rendre fehérvári kezekben landoltak. Majd Lukács Norbert szemet gyönyörködtetően ért el kosarat a palánk alól, a teremben levők és minden valószínűség szerint a tévénézők is csettintettek a megmozdulás láttán. Az Alba játszhatta saját játékát húszpontos vezetése birtokában, ráadásul a pályára küldött ifjak – Lukács, Balsay Ádám, és a Takács ikrek – újfent bizonyítottak. A negyed hajrájában Eilingsfeld János szórt egymás után öt pontot, de ez csupán arra volt elég, hogy némileg közelebb férkőzzön riválisához a vendégcsapat, 41-24. Ám Vojvoda két sikeres büntetője és Curry zsákolása pillanatok alatt viszszaállította a húszpontos különbséget, 45-24.

A nagyszünet után Amhad szép kosara és Vojvoda hármasa jelentett üdítő pillanatokat, és továbbra is megmaradt a tetemes fehérvári előny, melyből a záró tíz percre minimálisat faragott a kék mezes vendég együttes. Az utolsó percekben pedig öt ifjú kosaras – Takács Martin, Balsay Ádám, Kass Balázs és Godwin Omenaka – volt egyszerre a pályán, megoldva a feladatukat.

– Köszönöm a csapatnak ezt a teljesítményt! Amit megbeszéltünk maradéktalanul betartották, a győzelmünk kulcsa az elképesztően jó védekezésünk volt, különösen a mérkőzés elején. A Paksnak azt a fegyverét, ami igazán jellemzi, a gyors indítások, azokat megállítottuk. Mi emellett jól is támadtunk, főleg az első félidőben. Ez a siker jó alapot adhat – mondta elégedetten Forray a találkozó után.

JEGYZŐKÖNYV

Alba Fehérvár–Atomerőmű SE 81-64 (25-11, 24-17, 17-20, 15-16)

Székesfehérvár, zárt kapuk mellett. Vezette: Kapitány, Goda, Pozsonyi.

Alba Fehérvár: Vojvoda 20/6, Curry 13/9, Lukács N. 6, Davis 19/6, Ahmad 16, Csere: Omenaka 4, Takács Martin 3/3, Takács Milán, Balsay Á., Kass. Vezetőedző: Forray Gábor

Atomerőmű SE: Kovács Á. 3, Shepard 2, Gulyás M. 5/3, Eilingsfeld 19/3, Jackson 5. Csere: Capers 6, Baker 11, Velkey 3/3, Kis 8/6, Pupp 2. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav

Kipontozódott: Jackson (35.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában