Mindig is arról álmodott, hogy külföldön is kézilabdázhat

2020.12.28. 07:33

Édesanyja nyomában Balássi Lily

Deli Rita lánya ugyanazon az úton indult el, mint olimpiai ezüstérmes, 118-szoros válogatott kézilabdázó édesanyja: az Alba Fehérvárban nevelkedő, 15 éves Balássi Lily nagy terveket szövöget és egy álma vált valóra azzal, hogy a franciaországi Metz Akadémián folytathatta pályafutását.

Kecskés Zoltán

Balássi Lily hálás nevelőklubjának, az Alba FKC-nek, összesen 463 gólt szerzett a színeiben

Fotó: a klub

Bár nehéz volt a döntés, hogy elhagyja nevelőegyesületét, de mint mondta, egy ilyen lehetőségre nem mondhatott nemet. A Köfém Sportcsarnokban nőtt fel és már óvodásként is megmutatkozott, hogy milyen ügyes, van labdaérzéke, amit persze volt honnan örökölnie, szüleitől. Valódi példakép számára édesanyja, Deli Rita, aki sikeres pályafutást tudhat maga mögött és ha már csak megtudja közelíteni eredményeit, elégedetten tekint vissza karrierjére.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen Lily még csak 15 éves és a fehérvári kézilabda-utánpótlás egyik legígéretesebb játékosaként a nyár végén a Bajnokok Ligájában szereplő Metzhez szerződött, melynek a második csapatában mutathatja meg tehetségét. Az Alba játékosaként a 6 idény során összesen 463 gólt szerzett és már a Metz U17-es és U18-as csapataiban is megmutathatta gólérzékenységét.

Balássi Lily hálás nevelőklubjának, az Alba FKC-nek, összesen 463 gólt szerzett a színeiben
Fotó: a klub

– Gyerekként arra vágytam, hogy külföldön is kipróbálhassam magam az egyik topbajnokságban és majd a BL-ben is pályára léphessek. Ám az, hogy ennek egy fontos része már ilyen korán, 15 évesen megadatott, szinte hihetetlen! Aki ismer, tudja, mennyi lemondással jár ez az út, de számomra nem is volt kérdés, hogy mely nemzet irányába indulok tovább. A francia kézilabda a világ meghatározó élvonalát képviseli, és sokat szeretnék tanulni abból a fizikai és technikai tudásból, amivel rendelkeznek. Sajnos a vírus adta helyzet miatt az utánpótlás csak októberig tudott meccseket játszani, de úgy érzem, ezeken a találkozókon sikerült bizonyítanom, gólokkal járultam hozzá a csapat teljesítményéhez.

Lily elmondta, hogy nagyszerűen érzi magát Franciaországban, és egyelőre a honvággyal is megbirkózott, amelyben nagy szerepe van a városnak, amely Székesfehérvárhoz hasonlóan komoly történelmi hagyományokkal rendelkezik, és ahol szintén nagyon szeretik a kézilabdát. Ez a környezet pedig nagyon inspirálja a játékosokat – köztük őt is – nap mint nap.

Balássi Lily szeptemberben igazolt Franciaországba, a Metzbe
Fotó: a klub

– Nem mindig könnyű, hogy ilyen fiatalon, távol a családomtól kell megfelelnem az elvárásoknak, de úgy gondolom, eddig jól vettem az akadályokat. Egy átlagos gimnazista életét élem, aki kollégiumban lakik, szoros napirenddel. A legnehezebb talán az volt a beilleszkedés során, hogy az iskolában, a kézilabdában és a mindennapi életben is egyedül kellett helytállnom, de szerencsére sok segítőtársam akadt, amiért nagyon hálás vagyok, és természetesen a családom is mögöttem állt. Angolul jól beszélek, franciául is jól boldogulok már, így nem okoz gondot a kommunikáció.

A közeljövőben egyértelmű célja, hogy minél jobb és komplexebb játékossá váljon és hogy egyszer bemutatkozhasson a Metz felnőtt csapatában, melynek tagjait közelebbről is megismerhette már, hiszen szoros szakmai együttműködés van a felnőtt és az akadémia csapatai között. Többször közösen gyakorolnak, amely felbecsülhetetlen értékkel bír, hogy testközelből láthatja a BL-ben szereplő játékosokat. Balássi Lily elégedett az életével, és nagyon örül, hogy a téli szünetben az ünnepeket a családjával töltheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában