Juhász optimista, Disztl Péter bizakodó, Nikó játszani akar

2020.12.08. 20:32

Bizakodás, vágyálmok

Hétfőn eldőlt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott többek mellett Angliával, Lengyelországgal, vagy a mumus Andorrával harcol majd a 2022-es katari világbajnokságra kvalifikáló selejtezőcsoportban. 

Ferencz Balázs

Nikolics Nemanja (b) a törökök ellen is bizonyított már, nagyon készül a lengyelek ellen

Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Ami az I csoport erősorrendjét illeti: Anglia, Lengyelország, Magyarország, Albánia, Andorra, San-Marino. Legalábbis papíron, a világranglistán elfoglalt helyezések alapján ez a sorrend. Ami – s ebben nagyon reménykedünk – minden bizonnyal változik a vb-seljetezők csatározásai után.

2021 márciusában kezdődnek meg a csoportküzdelmek, s novemberre ki is derül, melyik az a tíz válogatott, mely csoportelsőként egyenes ágon jut ki a katari vb-re. A csoportgyőztesek mellett Európából még három nemzet kvalifikál, pótselejtezős rájátszást követően. A rájátszásban a tíz csoportmásodik mellett két válogatott a Nemzetek Ligája-eredmények alapján vesz részt (az a két együttes, amely a vb-selejtezők csoportgyőzteseit és másodikjait leszámítva a legjobb helyen végzett a Nemzetek Ligájában). Az európai vb-pótselejtező három ágon, négy-négy csapat részvételével, elődöntő-döntő rendszerben zajlik majd 2022 márciusában.

A válogatottba Marco Rossi szövetségi kapitány hívására visszatért Nikolics Nemanja egyik vágya teljesült: Lengyelország ellen játszhat majd.

– Kerülhettünk volna könnyebb, vagy nehezebb csoportba is – vélekedett a MOL Fehérvár FC 35-szörös válogatott csatára. – Anglia és Lengyelország erős csapatok, de a mai fociban nem szabad lebecsülni senkit. A negyedik kalap legerősebb csapatát, Albániát is mi kaptuk, s ott van Andorra is, mindenki emlékszik mit értünk el ellenük 2017-ben... Vissza kell vágni nekik.Örülök, hogy Lengyelország is a csoportunkban van, ha esetleg válogatott leszek még jövőre, nagyon szívesen játszanék ellenük. Nagyon szép időszakot töltöttem el ott. Tudom, milyen jó hangulat uralkodik abban a stadionban, egyetlen csapatnak sincs könnyű dolga. Mindenki arról beszél, hogy Anglia a favorit, de megmutattuk a Nemzetek Ligájában, hogy erős ellenfelekkel szemben is megálltuk a helyünket. Szerbia, Törökország és Oroszországgal szemben is jól szerepeltünk. Tudunk jól játszani erős csapatok ellen is. Magasra tettük a lécet, a szurkolók is bizakodóak, jogosan várják el, hogy tartsuk a szintet. Fontos lesz, hogy újra szurkolók előtt játszhassunk, sok erőt adna. A földön kell maradnunk, szerényen kell melóznunk tovább lépésről-lépésre. De álmodozni kell, Az Eb-n megint ott leszünk, de a világbajnoki szereplés 1986 óta hiányzik. Fantasztikus érzés lenne kijutni!

Nikolics szerint fontos tényező lesz maga a program. Úgy gondolja a 32 éves támadó, hogy a jó kezdés alapot teremthet a folytatásra, lendületet adhat a csapatnak.

– Bízom benne, hogy hazai pályán kezdünk a lengyelekkel, majd idegenben Andorrába vagy San Marinóba utazunk. Nem mondom, hogy ez két tuti győzelem lenne, de nem mindegy, hogy 4, esetleg 6, vagy épp 0 ponttal kezdjük a sorozatot. Az első helyhez minden hazai meccset be kell húzni, s idegenben bravúrokat kell aratni. De ezzel nem árulok el nagy titkot.

Nikolics Nemanja (b) a törökök ellen is bizonyított már, nagyon készül a lengyelek ellen
Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

A 95-szörös válogatott, a futballkarrierjét idén nyáron befejező Juhász Roland, látván a csapat teljesítményét, bizakodó. A 2016-os Európa-bajnokságon a nyolcaddöntőig masírozó csapat hátvédje szerint a fiatal csapat bátran álmodhat a vb-szereplésről. – A világbajnokságra sokkal nehezebb a kijutás, hiszen csak a csoportelsők kvalifikálnak egyenes ágon, de a válogatott felfelé ívelő szerepléséből indulok ki. Az angolok és a lengyelek is előttünk járnak, de a mi csapatunk megmutatta, hogy nevesebb, erősebb csapat ellen is jó játékkal, eredményesen tud futballozni. Míg nálunk fejlődési folyamat zajlik, a lengyeleknek már kiforrott csapatuk van, őket közvetlen riválisunknak mondanám. Az angolok kiemelkednek, de kaphattunk volna nehezebb ellenfelet is náluk. Nem rossz sorsolás. Régen vagy talán soha nem éreztem kívülről ilyen magabiztosnak a válogatottat. Akárhogy nyúlt a csapathoz a kapitány, minden jól sült el. Az Eb-szereplésünk alkalmával is valami hasonló történt, de ebben a csapatban vannak bőven fiatalok, olyanok, akik nagy karrier el őtt állnak. Bátran álmodhatnak arról, hogy kijussanak a világbajnokságra! Éhesek a sikerre és a fejlődésre!

Disztl Péter a Videoton és a válogatott egykori remek kapusa kicsit árnyaltabban látja a képet. De, hogy mennyire fel lehet borítani a papírformát, azt ő maga is megtapasztalta harminchét címeres mezes fellépésének némelyikén.

– A jó magyar szokásokhoz híven, ha kijutunk a világbajnokságra, akkor fantasztikus idilli hangulat lesz, ha pedig nem, akkor egy óriási temetés. Soha nem tudunk középúton lenni. A realitás az, hogy egyenes ágon nem tudunk kijutni, de erre annak idején az 1986-os világbajnoki selejtezőben is rácáfoltunk. Amikor mindenki a hollandokat és az osztrákokat tartotta esélyesnek, győztünk Rotterdamban, Ausztriát és Ciprust oda-viszsza vertük (barátságos mecscsen az NSZK-t is – a szerk.), és az utolsó, hollandok elleni meccs eredményétől függetlenül a csoport élén végeztünk, egyenes ágon jutottunk ki Mexikóba. Minden lehetséges, de a legfontosabb az, hogy a következő mérkőzésre legjobb tudása szerint felkészüljön az ember!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában