Nincs napirenden az idő előtti befejezés a női kézilabda NB I-ben

2020.11.26. 08:00

Januártól új menetrend az élvonalban

A Magyar Kézilabda Szövetség, és az NB I-es férfi és női csapatokat tömörítő liga célja, hogy végigmenjenek a bajnokságok – tudtuk meg Balássi Imrétől, a liga és a Köfém SC elnökétől. Az Alba Fehérvár KC újra edzésbe állt, a december 30-ra kiírt Kisvárda elleni idegenbeli bajnokin már pályára lépne, amint lehet edzőmeccseket játszana.

Németh Krisztián

Balássi Imre: Senki nem akar befejezetlen szezont

Fotó: Kovács Anikó / Nemzeti Sport

A női kézilabda NB I-ben a koronavírus-járvány második hulláma miatt korábban módosítottak a versenykiíráson: a klubok elfogadták a szövetség javaslatát a versenynaptár sűrítéséről, így 2020-ban a női NB I-ben a tervek szerint 20 fordulót bonyolítanak le, a maradék hatot pedig 2021-ben. Erről azonban október közepére bebizonyosodott, hogy lehetetlen küldetés. Egymás után ütötte fel a fejét a Covid a csapatoknál. Az eredeti tervek szerint az Alba Fehérvár KC (és a DKKA) ilyenkorra már túl lett volna tizenkilenc fordulón, ehhez képest a székesfehérváriak hatot tudtak abszolválni (a Kohász hetet).

– A női NB I-ben átlagosan 6-7 mérkőzést tudtak lejátszani a csapatok. Nagyon sok mérkőzés került elhalasztásra fertőzések, vagy karanténhelyzet miatt. Nehéz a helyzet, meg kell felelni az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Kézilabda Szövetség előírásainak, de a legfontosabb az egészség védelme! Egyértelmű célja a szövetségnek, a ligának és valamennyi csapatnak, hogy a bajnokság befejezésre kerüljön. A napokban kerül elfogadásra a januártól induló menetrend az elmaradt találkozók pótlására és a tavaszi szezonra vonatkozóan. Lehetséges, hogy még júniusban is lesznek mérkőzések. Senki nem szeretné, hogy az történjen, ami az előző évadban, amikor befejezetlen szezont zártak a csapatok – szögezte le Balássi Imre, a liga és a Köfém SC elnöke.

Balássi Imre: Senki nem akar befejezetlen szezont
Fotó: Kovács Anikó / Nemzeti Sport

Jó hír a fehérvári női kézisek háza tájáról, hogy a csapat ismét letudta a karanténidőszakot és már edz Józsa Krisztián vezetőedző irányításával. Decemberben edzőmeccseket vívna a gárda, de az sem kizárt, hogy az év utolsó előtti napjára rendelt bajnokin, a 20. fordulóra kiírt kisvárdai vendégjátéka alkalmával is pályára lép.

– December 30-án szeretnénk lejátszani a Kisvárda elleni idegenbeli bajnokit. A december 3. és 20. között zajló női kézilabda Európa-bajnokság miatt ebben az időszakban nem lehetnek bajnoki mérkőzések, de van rá lehetőség, hogy azok a csapatok, amelyek nem adnak játékost a válogatottnak pótolhatnak elmaradt találkozót. Hogy tudunk-e pótolni az annak függvénye, hogy a korábbi fertőzöttjeink mikor lesznek olyan állapotban, hogy visszakapják a sportorvosi engedélyüket. Pár hétig még nem leszünk abban a helyzetben, hogy mérkőzést tudjunk játszani. Ráadásul van egy olyan szabály, miszerint legalább tizenegy mezőnyjátékosnak és egy kapusnak rendelkezésre kell állni – mi még ennek sem felelünk meg.

Afentáler Sára lő – vajon mikor látunk ilyet legközelebb?
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Fehérvár KC a héten jelentette be, hogy az ifjúsági és az NB II-es csapat kivételével nem versenyezteti korosztályos csapatait.

– Döntésünkben a szabadidősport korlátozásáról szóló kormányrendelet mellett az is közrejátszott hogy számos iskola, amely otthont adott az edzéseknek, bezárt. Továbbá a szövetség engedélyezi és ajánlja a mérkőzések halasztását év végéig. A kockázati tényezők csökkentése érdekében úgy döntöttünk nem játszunk mérkőzéseket – zárta mondandóját Balássi Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában