Koronavírus Fejérben

2020.10.02. 16:13

Elmarad az Alba szombati bajnokija

Szombaton este kezdte volna a bajnokságot az Alba, ám a fehérvári kosarasok Szolnok elleni, hazai mérkőzése elmarad. Az edző, Forray Gábor csalódott.

Horog László

Nem csak az Alba vezetőedzője, Forray (fehérben) tapogatózik sötétben

Fotó: Fotó: Archív (Török Attila / Nemzeti Sport)

A korábbi egy pozitív eset után újabb játékosoknál mutatták ki a fertőzést, így az Alba létszámhiány miatt nem lép pályára szombaton este a Szolnoki Olajbányász KK ellen. A hazai szövetség szabályzata által előírt PCR koronavírus- tesztet az első bajnoki mérkőzés előtt kötelező elvégezni, ez csütörtökön megtörtént minden játékosnál és a szakmai stáb összes tagjánál. A vizsgálatok eredményei pénteken déle lőtt megérkeztek a laborból, ebből kiderült, hogy a korábbi egy eset után négy újabb játékos és egy stábtag eredménye is pozitív lett. A klub értesítette az MKOSZ-t és a bajnokság többi együttesét, hogy jelen körülmények között a csapatnál nincs meg a minimális létszám ahhoz, hogy pályára lépjen az első bajnokin, az összecsapás elmarad. A további mérkőzésekkel kapcsolatban később születik döntés.

Bár az elmúlt hetekben végig problémákkal küzdöttek, Forray Gábor vezetőedző természetesen várta az idény kezdetét.

– Augusztus közepén kezdtük a felkészülést, teljes nyugalomban, majd jöttek a problémák. A múlt héten négy, az elmúlt napokban már csak három játékosnak tartottunk edzést, ezért fordultunk halasztási kérelemmel a Szolnokhoz és a szövetséghez. A rivális nem ment bele a nyitófordulós rangadó elcsúsztatásába, úgy készültünk, hogy szombaton megkezdjük a bajnokságot. A tesztek eredménye alapján azonban kiderült, nem maradt annyi játékosunk, hogy játszhassunk.

Eleve komoly a felelőssége az edzőnek, ugyanis a karantént elhagyó kosarasok, ha nem is bajlódtak a koronavírussal, jó ideje nem edzettek, valamint akadtak, akik sérülések miatt hagytak ki tréningeket, edzőmeccseket.

– Óvatosan lehet terhelni a srácokat, vannak egészségügyi, élettani kérdések, ezzel az orvosok vannak tisztában. Olyan fiatalok, valamint családapák is vannak a keretben, akiknek a további pályafutása múlhat azon, hogy milyen állapotban térnek vissza, nem húzhatjuk le róluk a bőrt. Sok szempontot kell figyelembe venni, az első az egészség, a többi csak ezután következik. Nem vagyok sportorvos, virológus vagy infektológus, én kosárlabdaedző vagyok.

Nem csak az Alba vezetőedzője, Forray (fehérben) tapogatózik sötétben
Fotó: Archív (Török Attila / Nemzeti Sport)

Forray nem titkolózik, elképzelései szerint a Turner, Vojvoda, Lukács, Davis, Ahmad ötössel kezdett volna az Olaj ellen.

– Tíz edzőmeccset terveztünk, ebből négyet sikerült lejátszanunk. Az első négy héten, a légiósok érkezéséig minden flottul ment, azután jöttek a gondok. Az első, veszprémi edzőmeccsünk elmaradt, aztán a zalaegerszegi is, tudtunk játszani a Kaposvárral, kétszer a Debrecennel, aztán mentünk Oroszlányba, már ott is problémákkal küzdöttünk. Paksra, az emléktúrára hat bevethető játékossal nem utaztunk el. A következő héten pedig elért minket a járvány, kiderült, hogy egyik játékosunk fertőzött, a csapat jelentős része kénytelen volt karanténba vonulni. A koronavírusos játékos kapcsán tiszta a protokoll, ha tünetei vannak, 4-6 hetet kell kihagynia, ha tünetmentes, 2-4 hetet.

A szakvezető ilyen helyzetben soha nem volt szezonkezdés előtt, Jászberényben és a Kecskeméten töltött öt éve alatt mindig nyugodtan várta az idényt.

– Most mindenki sötétben tapogatózik, az összes kollégám hasonló gondokkal küzd. Akadnak, akiket még nem érintett a pandémia, nagy kérdés, lesz-e csapat, amely teljesen megússza, vagy másokat is elér a szezon különböző szakaszában. Úgy gondolom, a járvánnyal előbb-utóbb mindenkinek szembe kell néznie, döntő lesz a szerencsefaktor is, egy-egy klubot hogyan és mikor érint, a játékosok közül kiket kényszerít karanténba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában