Kosaras edző dolgozik a Videoton bunyósaival

2020.09.22. 11:19

Az erőnlét felelőse Antal Balázs

Évek óta az Alba Fehérvár utánpótlásában edzősködik Antal Balázs, aki pár hónapja a profi ökölvívó és a nemrég kiütéses győzelmet arató, 25 éves Kiliti Tamás erőnléti munkáját is irányítja.

Horog László

Egy kemény edzés után Antal Balázs (balra) és Kiliti Tamás (jobbra) profi ökölvívó

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A munka eredményre vezetett, a Videoton Box Club sportolója az 59 kg-os súlycsoportban magabiztosan nyerte harmadik meccsét a fővárosban, Ajtai Józsefet ütötte ki az első negyedben. A fehérvári ökölvívó szakmai munkáját bátyja, Kiliti Ferenc irányítja, a megfelelő kondíció megszerzéséről Antal Balázs gondoskodik.

– Kosárlabdáztam, végigjártam az utánpótlás-korosztályokat, egészen az akkori Albacomp U20-as csapatáig. Együtt játszottam Hanga Ádámmal és Keller Ákossal, illetve ellenfélként találkoztam Vojvoda Dáviddal is. Most is örömmel tölt el, hogy velük léphettem a pályára. Érettségi után a BME Építőmérnöki karán tanultam, és az egyetemi évek alatt az NB II.-ben, a MAFC-BME csapatában pattogtattam a labdát.

Aztán edzősködni kezdett, megszerezte a megfelelő képesítéseket. Az idei lesz az ötödik szezonja trénerként, jelenleg az Alba U16-os csapatát irányítja. Valamint tart személyiségfejlesztő foglalkozásokat is.

Egy kemény edzés után Antal Balázs (balra) és Kiliti Tamás (jobbra) profi ökölvívó
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

– Fontosnak tartom, hogy több tekintetben is foglalkozzunk a sportolókkal. Előfordult, hogy felnőtt játékosoknak, például három éve az Alba női kézilabdázóinak, tartottam tréningeket. A jelenlegi tanítványaim, a 16 éven aluli kosarasok kapcsán döntő, hogy megtanítsam a srácokat célokat kitűzni, amihez elengedhetetlen a kiváló önismeret, önbizalom, tervezés és természetesen a kitartó cselekvés, a cél elérése érdekében. Az utóbbi három szezonban ezek a tanítások csak az aktuális csapatomra korlátozódtak. Igyekszem havonta szervezni egy olyan kosárlabdapályán kívüli csapatprogramot, ahol az előbb említett foglalkozásokat megtarthatom, illetve a srácok jobban megismerhetik egymást, szórakozhatnak együtt a szabadban. Legutóbb sátorozni voltunk, íjászkodás, darts, bográcsozás, éjszakai séta voltak a fő programok, no meg a csapat kedvenc társasjátéka: egy kommunikációs és úgymond rafkós játék, amelynek központi eleme a vérfarkas. Minden hónapban díjat adok át a legjobban teljesítő kosarasnak, ami komoly motivációs tényező.

Gyerekként örültem, amikor az edzőm vagy a családom megdicsért, ezt gondoltam tovább ezzel az elismeréssel, egy kupával. A megszerzésében befolyásoló tényező az edzésjelenlét, edzésmunka, mérkőzésteljesítmény és a játékos fejlődése az adott hónapban.

Lassan egy esztendeje dolgozik a Vidi bunyósaival is, elsősorban Kiliti Tamással.

– 2019 őszén lettem ideiglenesen az erőnléti edzője. Korábban jártam hozzájuk edzeni, akkor ismertem meg a sportág alapjait. Az akkori erőnléti edzője nem tudta vállalni Tamás felkészítését egészségügyi okok miatt, ezért felkértek a feladatra. Az a dolgom, hogy a mérkőzésre kiírt menetszámot bírja állóképesség tekintetében, illetve gyorsaságát kihasználva javítsam a lábmunkáját. Gyorsan megtaláltuk a közös hangot a baráti viszonynak is köszönhetően. Ennek következménye lett, hogy Tamás és testvére, Kiliti Ferenc felkértek, legyek hivatalosan is az erőnléti edző Tomi mellett. Azzal a feltétellel vállaltam, hogy az Alba lesz mindig az első, Tamás edzéseit csak szabadidőmben tudom vállalni. Elfogadták, így kezdtük el a közös munkát. A legutóbbi eredmény azt mutatja, jó úton járunk. Néha jönnek velem tréningezni a kosarasaim is, az ökölvívás előhozza a harci szellemet, ami hasznosítható a parketten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában